24 / 04 / 2024

Projeden ev alırken dikkat edilmesi gereken 11 madde!

Projeden ev alırken dikkat edilmesi gereken 11 madde!

Altın Emlak Genel Müdür Yardımcısı Sezer Yunus, projeden ev alacakları uyardı. İşte projeden ev alırken dikkat edilmesi gereken 11 önemli madde...



Son yıllarda gayrimenkul piyasasındaki gelişim birçok sermayenin gayrimenkule kaymasına neden oldu. Hem arz hem de talep tarafında gerçekleşen bu durum da acaba tüketiciler nelere dikkat edilmeli. Konuyu Altın Emlak Genel Müdür Yardımcısı Sezer Yunus açıklıyor.

1. Alım Amacınız Net Olmalı

Bu gayrimenkulü yatırım amaçlı mı, gelir amaçlı mı yoksa barınma amaçlı mı tercih ediyorsunuz öncelikle bunu belirleyin. Barınma amacında ulaşım, sosyal yaşam ve komşuluk çevresi ön plandadır. Yatırım amacında ise daha çok o bölgenin ilerleyen süreçte nasıl prim yapabileceği dikkate alınır.

2. Lokasyona Karar Verin

Tüketici sonrasında bölgeye karar vermelidir. Bu karar gayrimenkul alım amacına göre değişecektir. Lâkin seçeceğiniz lokasyon barınma amacıyla düşündüğünüzde yıllarca ömrünüzü geçireceğiniz bir yer olacağını unutmayın.

3. İnşaat Firması ve Projeyi İncelemeli

Firmanın geçmişi, hangi projeleri tamamladığı, hangilerinin devam ettiğini öğrenin. Projenin sizin için uygun bir proje olduğunu teyit edin.

4. Sosyal Donatılar

Projelendirilen sosyal alanları öğrenin. Bunların çok sayıda olması bazen sizler için dezavantaj olabilir. Çünkü her ek sosyal alanın sizlerin ödeyeceği aidat tutarına yansıması olacaktır. Hele gelir amaçlı düşünüyorsanız, aidat çok önemli.

5. Sonradan Çıkacak Masrafları Sözleşmedi Kontrol Edin

KDV oranı, İskan ve tapu masrafları sözleşmede belirtilmiş olmalıdır.

6. Tapu ve Proje Teslim Tarihi

Proje aşamasındaki konutlarda, mimari proje onaylandıktan sonra kat irtifak tapuları çıkarılabilir. Bu tapunun bir an önce alınması tüketici açısından avantajlıdır. Çünkü firma herhangi bir sıkıntıya girdiğinde belki daha öncesinden size sattığı yer için bile ipotek tesis ettirebilir. Bir an önce tapunuzu almak önemli. Tapunuzun ne zaman verileceğini ve projenin net olarak ne zaman teslim edileceğini teyit edin. Proje geciktiğinde inşaat firması tarafından kira yardımı, ödeme ertelemesi gibi ne tür yükümlülükleri üstlendiği gözden geçirin.

7. Kredilendirme

Projenin bir ya da birkaç firma tarafından kredilen-dirilebiliyor olması önemlidir. Eğer şirketin mali disiplini yeterli değilse firma yaptığı konutlara kredi alamayabilir. Bu durumda sizi senetli alımlara yönlendirebilir. Senetli alım bile olsa, o projenin bankalar tarafından kredilendirebildiğini kontrol edin.

8. Projedeki Değişiklikler

Örnek dairelere bakarak karar vermeyin, inşaat firmasının Teknik Şartnamesini gözden geçirin. Hangi alanlarda hangi marka ürünlerin kullanılacağını kontrol edin. Muadili sözcükleri sonrasında başınıza iş açabilir. Birçok proje yapım aşamasında projede bazı bölümlerde oynama yapmaktadır. Size taahhüt edilenlerin ve teknik şartnamenin yazılı olarak sunulmasını isteyin.

9. Sözleşmenizi Noter Atacılığıyla Yapın

İnşaat firması ile tek taraflı yapılan sözleşmelerin yeterli olmayacağını, satış vaadi sözleşmesinin noter aracılığı ile yapılmasını mutlaka isteyin. Tüketicilerin 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’daki hakkını kullanabilmeleri için konut satışını tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmelerinde ise sözleşmenin noterden düzenleme şeklinde yapılması gerekmektedir.

10. Gösterilen Değer Aman Dikkati

Tapuda gösterilen değerin, inşaat firmasından aldığınız bedelle aynı olduğuna dikkat edin. Çünkü düşük bir bedelle gösterilen alımlar, ilerde size çok ciddi vergisel yükümlülükler doğurabilir. Aldığınız gayrimenkulü beş yıl içinde satmanız durumunda yüzde 35’e varan gelir vergileri ile karşılaşabilirsiniz.

11. Bağımsız Bolum metrekaresi Mutlaka Teyit Edin!

Bina yaşı ve metrekaresi tapu senedinde yazmaz. Bu nedenle almayı düşündüğünüz taşınmazların ölçülerini mutlaka kontrol edin. Net alan ile brüt alan arasında yüzde 15 - yüzde 20 fark olabilir. Her zaman telafuz edilen brüt alandır. Teslim aldığınızda dairenin metrekaresi sizi şaşırtmasın.

Sonuç olarak hayatınızdaki en önemli karar olan gayrimenkul alım ve satım sürecinde mutlaka profesyonel bir emlak firmasından destek alın

 


Geri Dön