20 / 04 / 2024

'Prusias ad Hypium' kenti gün yüzüne çıkıyor!

'Prusias ad Hypium' kenti gün yüzüne çıkıyor!

"Prusias ad Hypium" olarak bilinen bölgede 1. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen antik tiyatrodaki kazı çalışmalarına sürdüren Doç. Dr. Nurperi Ayengin, Konuralp'in Batı Karadeniz'in Aspendos'u olabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi...



"Prusias ad Hypium" olarak bilinen bölgede 1. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen antik tiyatrodaki kazı çalışmalarına sürdüren Düzce Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, Konuralp'in Batı Karadeniz'in Aspendos'u olabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi. Ayengin, gazetecilere yaptığı açıklamada Konuralp'lilerin Erken Helenistik dönemle başlayıp Roma döneminde daha da büyüyen bir antik kentin üzerinde yaşadığını anlattı. Burada yapılan kazı çalışmalarının dünya'da ses getireceğini vurgulayan DÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayengin: "Konuralp'in Batı Karadeniz'in Aspendos'u olabilecek potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum" Ayengin, "Kazı çakşmaları dolayısıyla buraya çok sayıda turist gelecek. Akademik anlamda bilimsel yayınlar yapılacak. Yani hem akademik anlamda hem de turizm anlamda ses getirecek bir çalışma olacaktır" şeklinde konuştu. Konuralp halkının da kazı çalışmasından oldukça mutlu olduğunu, daha önce yapılması gerektiği yönünde telkinde bulunduklarım sözlerine ekleyen Ayengin, çalış-maların süresinin ve hızının ^ bütçeye bağlı olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Bu tür çalışmalarda ödenek en büyük sıkıntıdır. Ödenek bizim çalışmamıza ne kadar imkan veriyorsa, o kadar çalışabiliyoruz. Seneye bütçemiz daha da artacak ve daha iyi çalışacağız diye umut ediyorum. İnsanlar artık tatilde, sadece deniz kenarına gidelim demiyor. Arkeolojik yerleri de gezip görmek istiyor.
Devletimizin de artan bu rağbete paralel olarak, kültür turizmine daha çok destek veriyor. Bizim kazı alanımızın en büyük şansı burada anıtsal bir mimarı var. Konuralp bu konuda çok şanslı.
Günboyu

Geri Dön