24 / 04 / 2024

Rami Kışlası'na 10 milyon kitaplık kütüphane inşa edilecek!

Rami Kışlası'na 10 milyon kitaplık kütüphane inşa edilecek!

Ankara’daki 9 milyon kitaplık Milli Kütüphane'den daha büyük bir kütüphane İstanbul’a geliyor. Bakanlığın bu yıl başlayacağı projeyle, Rami Kışlası'na 10 milyon kitabın bulunacağı bir kütüphane yapılacak.



Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul'a 10 milyon kitabın bulunacağı bir kütüphane kazandırıyor. Konuya ilişkin bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, İstanbul'da restorasyonuna başlanan Rami Kışlası'na yapılacak olan kütüphanenin, Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olan Ankara'daki Milli Kütüphane'den de büyük olacağını söyledi. 3 milyonu basılı, 6 milyonu dijital olmak üzere yaklaşık 9 milyon kitabın bulunduğu Ankara'daki Milli Kütüphane'yi geçecek olan yeni kütüphaneyle bir ilk yaşanacak.


81 İLDE KÜLTÜR SANAT HAREKETLENECEK


Önümüzdeki günlerde Başbakan Davutoğlu'nun açıklayacağı 'Kültür Paketi'nin de hazır olduğunu söyleyen Ünal, pakete ilişkin ise şunları söyledi: “Bütün kültür politikalarımızı şehirler üzerinde somutlaştıracağız. Şehirlerimizin yeniden kültür-sanat üretildiği merkezlere dönüşmesi gerekiyor. 1997 yılında 9 ilde Bakanlar Kurulu kararı ile Türk Musıki koroları kurulmuş, ama açılmamıştı. Şimdi, illerimizdeki koroları tekrardan açıyoruz. 81 ilde kültür ve sanatı hareketlendirip oradaki yetenekleri ortaya çıkarmamız gerekiyor. Tiyatroyu yerelleştireceğiz. Bu paketle gençlere 50 milyon yeni destek vereceğiz. Gençleri, bütün kültür-sanat etkinliklerine doğrudan teşvik edeceğiz.”


SANATÇI DEVLET MEMURU OLMAMALI


Sanatçının devlet memuru olmasına karşıyım, diyen Ünal, “Sanatçı performansı ile vardır. Eğer siz onu alır devlet memuru yaparsanız ve kendi performansını herhangi bir şekilde değerlendirmezseniz, orada bir sanat ya da sanat etkinliği olmaz. Kültür paketinin birinci önceliği, iyi bir kültür-sanat yönetimi. Bizler de her şeyi bu paketle yeniden ele alıyoruz” dedi.



Ayfer MALLI/Yeni Şafak




Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Kültür ve Turizm Bakanlığı 2 büyük projeyi hayata geçiriyor. Projeler hakkında bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, projelerden ilkinin Rami Kışlası'nın restore edilmesi olduğunu söyledi. Ünal, “Orayı Türkiye’nin en büyük kütüphanesi yapacağız. İstanbul’a 10 milyon kitaplık bir kütüphane kazandırıyoruz” dedi. 


81 KENTE TİYATRO LAZIM


Ünal, projelerden ikincisi hakkında ise, “Konya'ya Şeb-i Arus törenleri ruhaniyetine, maneviyatına uygun büyük bir Mevlevihane yapacağız. Şeb-i Arus törenlerini bu Mevlevihane’de gerçekleştireceğiz” ifadesini kullandı. Ünal, şunları söyledi: “Şehirlerimizin yeniden kültür-sanat üretilen merkezlere dönüşmesi gerekiyor. Tiyatronun 81 ilde olması lazım. Bütün illerde kültür sanat etkinliklerini hareketlendirmemiz gerekiyor. Gençlerin bütün kültür-sanat etkinliklerini doğrudan teşvik edeceğiz. Eylem planı hazırladık. Bakanlar Kurulu’na sunulacak.”


Sanatçı devlet memuru olmaz 


Ünal, “Sanatçının devlet memuru olmasına karşıyım. Bu durum sanatçının performans değerlemesini yapmanızı engeller. Zira sanatçı performansı ile vardır. Eğer siz sanatçıyı alır devlet memuru yaparsanız ve onun da kendi performansını herhangi bir şekilde değerlendirmezseniz orada bir sanat ya da sanat etkinliği olmaz" dedi.


Teşkilat kanunu için çalışma


"Kültür paketinin birinci önceliği, iyi bir kültür-sanat yönetimi. Kültür-sanat yönetimiyle neyi hedefliyoruz? Sanatı ve sanatçıyı nasıl destekleyeceğiz. Teşkilat Kanunu çalışması yapıyoruz ama, kültür-sanatın bir takım siyasi gerilim hatlarına takılsın istemiyoruz. Birilerinin AKM, TÜSAK, tiyatrolar, opera üzerinden bir siyasi gerilim oluşturmasını istemiyoruz." 



Miray ÇİMEN/Akşam


Geri Dön