26 / 04 / 2024

Recep Akdağ: Büyük depreme hazırlanıyoruz!

Recep Akdağ: Büyük depreme hazırlanıyoruz!

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, İstanbul’da beklenen büyük depreme ilişkin hazırlıkları anlattı.



Akşam Gazetesi'nden Pınar Işık Ardor bugün Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ile yaptığı röportaja yer verdi. 


Afet ve acil durumlarla ilgili bir sorum da var. Bugün beklenen büyük Marmara depremi için hazırlıklarımız ne durumda? Hazır mıyız bu büyük buluşmaya?
Hazırlık noktasında iki ana başlığımız var. Birinci başlık toplumun hazır olması. Deprem anında nasıl davranacağım? Depremden sonra nasıl davranacağım? Bunun için 9 milyon kişiye AFAD koordinasyonunda Milli Eğitim Bakanlığımız başta olmak üzere diğer ilgili kurumların katkısıyla eğitim verildi. Ancak bu eğitimleri sürekli hale getirmek gerekiyor. Amacımız toplumun hazır olmasını sağlamak. İkinci bir mesele de afet sırasında müdahale edecek gönüllülerin sayısını artırmak. AFAD AKUT’la birkaç gün önce protokol imzaladı. AFAD’ın Türkiye’de 2 bin arama kurtarma elemanı var. Buna en azından 20 bin itfaiye personelini  eklememiz gerekir. Elde var 22 bin. Ama Allah korusun büyük bir İstanbul depreminde mevcudun birkaç katı kurtarma elemanına ihtiyaç var. Bu kadar insanı alsak, istihdam etsek, ihtiyaç olmayacak deprem olmadığı müddetçe. Dolayısıyla gönüllüleri eğiteceğiz, sertifikalandıracağız bir akreditasyon sistemi kurup belli aralarla o akreditasyonun karşılığını takip ederek profesyonellerin yanına iyi yetişmiş gönüllüleri de ekleyeceğiz.

 

-Ne zaman başlıyor?
2018’de başlayacağız


Acil yollar, toplanma alanları vardı ama bazı alanlar imara açıldı.

“TOPLANMA ALANLARI BELEDİYELERİN SORUMLULUĞUNDA”

Belediyeler bunlardan sorumludur. Biz konuşuyoruz belediyelerle. Toplanma  yerlerini AFAD’a bildiriyorlar. Evet, bunların bir kısmı farklı bir nedenden dolayı toplanma alanından çıkmış olabilir ama bunların yerine yenileri oluşturuluyor. İstanbul’da böyle 2 bin küsur yer var ama onun dışında da aşağı yukarı 1,5 milyon insanın böyle bir durumda yaşayabileceği yerler de belirlenmiş durumda. Ama asıl önemli nokta özellikle 1999’dan önce yapılmış olan yapı stokumuz. Burada da Çevre Şehircilik Bakanlığımızla birlikte çalışıyoruz. Çok daha süratli bir biçimde vatandaşların evlerini dönüştürmeye başlıyoruz inşallah. İstanbul’da kamu binaları açısından çok mesafe alındı. Okulların neredeyse tamamı yenilendi. Yurtlar, hastanelerin ve köprülerin önemli bir bölümü kuvvetlendirildi.


Geri Dön