28 / 03 / 2024

Recep Altepe: Yerli vagonu üretip ihraç edeceğiz!

Recep Altepe: Yerli vagonu üretip ihraç edeceğiz!

‘Yeni Türkiye Buluşmaları'nda Bursa'da bulunan STAR ekibi, üretilen yerli vagon ve tramvay tesislerini gezdi. BTSO Başkanı Celal Sönmez, Türkiye'nin Çin, Hindistan ve Brezilya ile bu yüzyıla damgasını vuracağını söyledi



Star Medya Grubu’nun ‘Türkiye Buluşmaları’ kapsamında düzenlediği ‘Küresel Krizin Etkileri, Dış Politika ve Türkiye paneli Bursa’da gerçekleştirildi. Ekonomi ve turizmin can damarlarından olan Bursa’yı Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Bursa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Celal Sönmez ile birlikte gezen STAR ekibi, Bursa’da ‘Yeni Türkiye’nin sembollerinden sayılan ve Durmazlar Makine Sanayi’de üretilen yüzde 50 yerli vagon üterim merkezini de gezdi.

Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile üretilen yerli vagonda inceleme yapan STAR ekibi,  ‘Yeni Türkiye’nin başarı yolculuğu Bursa’nın ürettiği yerli vagonlarla yapılıyor’ yorumunda bulundu. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Türkiye’nin Çin, Brezilya ve Hindistan ile birlikte bu yüzyıla damgasını vuracağını söyledi. Türkiye’nin dünyayı sarsan ekonomik krizden etkilenmeden çıktığını, BTSO’nun  Bursa’daki çalışmaları ile Türkiye ekonomisine krizde ayakta kalmayı sağlayacak pek çok değer kattığını belirten Başkan Sönmez, “Bursa olarak çalışmaya, kazanmaya ve daha çok üretip refah seviyesini arttırmaya varız diyoruz. Bunun için de elimizden geleni yapacağız. Değerleri üreteceğiz, trilyonlarımız dışarıya gitmeyecek” diye konuştu.

Halı altına süpürülen meseleler bitti

Bursa’nın dış satımının yüzde 75’inin AB ülkelerine yapıldığını ifade eden BTSO Başkanı Celal Sönmez, “Ülkemizin toplam üretim teknolojisi en yüksek kentlerinin başında geliyoruz. Türkiye’nin dışa açılan en önemli kapılarından biriyiz” dedi. Türkiye’nin 2001 yılında büyük bir ekonomik kriz geçirdiğini belirten Başkan Sönmez, “Yüksek kamu borcu stokundan özelleştirmeye, sosyal güvenlik reformundan finans kesimi reformuna kadar  halı altına süpürülmüş pek çok meselemizi hallettik. Ekonomide son 10 yıllık performansımız ve küresel krizden en hızlı çıkan 5 ülkeden biri olmamız, yapılan işlerin doğruluğunun işareti. Orta ve yüksek teknolojide Avrasya’nın üretim merkezi haline gelerek 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmek de ilerici vizyonumuzun göstergesi” dedi.

Panel büyük ilgiyle takip edildi

STAR Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu’nun yönettiği panele, Yayın Koordinatörümüz Mehmet Ocaktan ve STAR ekonomi yazarı Cemil Ertem’le Hüseyin Özdilek ve İbrahim Burkay katıldı. Paneli izleyenler arasında ise STAR Medya Grup Başkanı Tevhit Karakaya, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez ve Bursa  Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu da yer aldı.

Yerli vagonu üretip ihraç edeceğiz

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe Bursa’nın Türkiye ekonomisi için yapımına destek verdikleri yerli vagonu çeken lokomotif işlevi gördüğünü dile getirdi. Bursa’nın kendi markasını üretmeye başlayan bir kent olduğunu dile getiren Başkan Altepe, “Bursa, bu konuda öncülük yapacak. Çünkü Bursa’da bu altyapı var” dedi.

Potansiyelimiz her geçen gün artıyor

Başkan Altepe, “Bursa’da yerli, kendi markalarımız çıkacak. Bu katma değer Bursa’da ve ülkemizde kalacak. Yerli vagon, tramvay üretim konusunda iki yıldır büyük bir mesafe katedildi. Artık trilyonlarımız, katrilyonlarımız dışarıya gitmeyecek. İnşallah dışarıdaki dövizler bize gelecek ve biz onlara mal satacağız” diye konuştu. Bursa’nın ekonomi ve turizm cenneti olduğuna dikkat çeken Altepe, “Özellikle tarihi çarşı ve hanlar bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık Erken Osmanlı Kentsel ve Kırsal Yerleşimleri’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için çalışıyoruz. Bursa’nın her köşesine raylı sistem götürmeyi hedefliyoruz. Büyükşehir Belediyesi, 11 yılda yapılan 22 kilometrelik hatta 5 yıl içinde 27 kilometrelik yeni hat eklemiş olacak” dedi. 

TEVHİT KARAKAYA: Yeni Türkiye için Bursa ile yol arkadaşıyız

Programın açılış konuşmasını yapan STAR Medya Grup Başkanı Tevhit Karakaya Star Medya Grubu’nun gelişen ve değişen Türkiye’nin sesi olduğunu söyledi. Star Medya Grubu’nun ‘Türkiye adına tarafgir’ olduğunu dile getiren Karakaya, “Çünkü biz, eskinin tasfiyesi, yeninin inşaası ile mükellefiz. Tarih bize böyle bir yol verdi.Yeni Türkiye’nin oluşumunda biz Bursa ile yol arkadaşı olduğumuzu düşünüyoruz. Bugünkü dünyada değişimin mecburiyet olduğuna inanıyoruz. Değişmeyenler, sadece ölüler ve delilerdir. Bu değişimi akıl olarak, fikir olarak, davranış olarak benimseyenlerin yanında ve tarafında olacağız” dedi. 

CELAL SÖNMEZ: Krizden en hızlı çıkan ülkeyiz

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, “Bursa olarak çalışmaya, kazanmaya ve daha çok üretip refah seviyesini arttırmaya varız diyoruz. Bunun için de elimizden geleni yapacağız. Değerleri üreteceğiz, trilyonlarımız dışarıya gitmeyecek” diye konuştu. Bursa’nın dış satımının yüzde 75’inin AB ülkelerine yapıldığını ifade eden BTSO Başkanı Celal Sönmez, “Türkiye’nin dışa açılan en önemli kapılarından biriyiz” dedi. Başkan Sönmez, “Ekonomide son 10 yıllık performansımız ve küresel krizden en hızlı çıkan 5 ülkeden biri olmamız, yapılan işlerin doğruluğunun işareti. 2023’te dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmek de ilerici vizyonumuzun göstergesi” dedi.

HÜSEYİN ÖZDİLEK: Yerli otomobili biz üretmeliyiz

STAR Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu’nun yönettiği panelde konuşan Özdilek Alışveriş Merkezleri ve Tekstil Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek ise, gelişmiş ülkelerde sanayi, hizmet ve tarım sektörünün öne çıktığını ifade etti. Sanayi sektöründe Türkiye’nin yapması gerekenler olduğunu belirten Özdelik “Beyaz eşyada dünyayla rekabet edilmesi, uçak ve helikopter üretimine geçilmesi ve yerli otomobilin mutlaka üretilmesi gerektiğinin” altını çizdi. Özdilek,  Türkiye geçen yıl turizm gelirinin 23 milyar dolara ulaştığını dile getirerek, “İspanya’nın 70 milyar dolar Fransa’nın 55 milyar dolar turizm geliri elde ettiği dünya turizminde hedeflerimizi yüksek tutmalıyız. Otel markalarımızı artırmalıyız. Yabancı dile önem vermeliyiz. 17 çeşit turizm dalından etkin şekilde yararlanmalıyız” dedi.

İBRAHİM BURKAY: Siyaset 10 yıldır hakkını arıyor

Uludağ  Tekstil İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay değişim ve dönüşümün kolay olmadığını belirterek, “Ülke yönetimini ben bir anonim şirkete benzetiyorum.  Kardeşlerden birisi siyaset birisi demokrasi birisi medya diğeri sermaye ve tabii ki askerler. Özellikle 1950’lerden itibaren kardeşlerden siyaset çok tembel davranmış bütün yetki ve haklarını diğer kardeşlere özellikle de askerlere vermiştir. Şimdi de haklarını geri almak için çabalıyor” dedi.

Mustafa Meydan / Star


Geri Dön