19 / 04 / 2024

Recep Tayyip Erdoğan: İkizdere HES çalışmaları başlayınca SİT alanı oldu

Recep Tayyip Erdoğan: İkizdere HES çalışmaları başlayınca SİT alanı oldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun Rize’deki İkizdere Vadisi’ni SİT alanı ilan etmesi ile ilgili olarak açıklamada bulundu



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun Rize’deki İkizdere Vadisi’ni SİT alanı ilan etmesi ile ilgili olarak, "Değerli arkadaşım sen bugüne kadar neredeydin yahu Bugüne kadar oraları niçin SİT alanı ilan etmediniz de şimdi HES çalışmaları başlayınca kalktınız buraları SİT alanı ilan ediyorsunuz" dedi.

Erdoğan, Enerjisa Bandırma Doğalgaz Çevirim Santrali’nin açılış törenine katıldı. Törende yaptığı konuşmada, santral inşaatının 1 Ağustos 2008’de başladığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, inşaatın başlamasından bir ay kadar sonra ABD merkezli küresel bir kriz ortaya çıktığını ve bu krizin tüm dünyada yatırım projelerini olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Santrali yapan grupların, krize aldırış etmeden, krizi fırsata dönüştürmenin adımlarını attıklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Türkiye’nin ekonomi politikalarına, mali disipline tam anlamıyla güvenerek, örnek bir umut yolculuğuna çıktılar. İşte bu 550 milyon avro
 tutarındaki yatırımı Türkiye’ye kazandırdılar. 7 milyar kilowattsaat elektrik üretecek, Türkiye’nin toplam üretiminin yüzde 3,3’ünü karşılayacak bu tesis, modern yapısı, çevreye duyarlı üretimi ve yüzde 59’a ulaşan çevrim oranıyla, büyük bir tesis olmanın yanında örnek bir tesis olma özelliğini de taşıyor. Ayrıca, bu eserin inşası sırasında bin 200 kişi çalıştı ve çalışanlar da büyük oranda Bandırma’dan ve Balıkesir’den istihdam edildi.

Tabii, Enerjisa’nın, en az çevrim santrali kadar değerli bir başka eseri için de bu vesileyle şükranlarımı iletmek istiyorum; Enerjisa Bandırma Fen Lisesi ve yurt binaları da tamamlandı ve hizmet vermeye başladı. Sabancı Holding ve Enerjisa’yı, tıpkı enerji gibi eğitim alanında da geleceğe yaptıkları yatırım ve sosyal sorumluluk projelerinden dolayı kutluyorum."

Türkiye ekonomisinin 2002-2009 yılları arasındaki 7 yılda ortalama yüzde 4,3’lük bir büyüme kaydettiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, aynı dönemde sanayinin de yılık ortalama yüzde 4,9 oranında büyüdüğünü söyledi. Küresel kriz dönemindeki kısmi daralmanın ardından, son üç çeyrekte yeniden büyüme sürecine girildiğini vurgulayan Erdoğan, 2010 yılının ilk çeyreğinde yüzde 11 gibi yüksek
 büyüme oranlarına ulaşıldığını dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Ekonomideki ve sanayideki büyüme önümüzdeki dönemde de istikrarlı şekilde devam edecek. Tabii, bu miktardaki büyüme, enerjiye olan talebi de aynı oranda artırdı. Şu rakamlara özellikle dikkatlerinizi çekmek istiyorum; 2002 sonunda, elektrik enerjisinde Türkiye’nin kurulu gücü 32 bin megawatt idi. Şu anda Türkiye’nin kurulu gücü 47 bin 700 megawattır. 2002 sonunda 131 milyar kilowatt saat elektrik tüketimi varken, 2009 sonunda tüketim 198 milyar kilowatt saat olarak gerçekleşti. 2010 yıl sonu tahminimiz de 209 milyar kilowatt saat. Enerji sektöründe 25 milyar dolarlık yatırım yapıldı ve büyüyen ekonominin ihtiyacı, çok şükür büyüyen enerji arzıyla karşılandı ve karşılanıyor.

Türkiye şu anda, kurulu güç itibarıyla Avrupa’da altıncı sırada bulunuyor. 2020 yılına kadar, ülkemizin elektrik talebinin yaklaşık iki katına
 çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu da sektörde yıllık ortalama yüzde 6’lık bir büyüme gerektiriyor. Bu büyüme oranlarıyla, 2020 yılında inşallah Türkiye, Avrupa’nın üçüncü en büyük kurulu gücüne sahip olacak.

Türkiye petrol zengini bir ülke değil, Türkiye doğalgaz zengini bir ülke değil. Akarsularımız itibarıyla da Türkiye dünyada çok çok avantajlı bir konumda bulunmuyor. Bazıları zannediyor ki biz su itibarıyla çok zenginiz... Hayır, çok zengin değiliz. Böyle bir şey yok. Onun için de bizim su noktasında atmamız gereken başka adımlar da var. En azından içme suyu, kullanma suyu ayrımını yapmak suretiyle, kullanma suyunda çalışmaları yoğunlaştırıp belki, üç, dört, beş kere, hatta bazı ülkelerde olduğu gibi yedi kez geri dönüşüm sağlamak suretiyle bizim bu sudaki verimliliği arttırmamız gerekiyor ki içme suyunda çok daha rahat bir dönemi yakalayalım. Öyle günlere geleceğiz ki artık su bizim için çok daha farklı şekilde ihtiyaç arz edecek ve onu bulamaz hale de geleceğiz. Yani öyle biz park, bahçe, buraları gelelim sulayalım falan.... İçme suyu ile buralar sulanmaz. Ama biz hala içme suyu ile park bahçe suluyoruz, araba yıkıyoruz, yolları yıkıyoruz. Bu olacak bir iş değil. Bunlardan her geçen gün vazgeçmemiz gerekiyor. Tabii bunları ben bir mazeret olarak üretmiyorum, anlatmıyorum."

-İKİZDERE VADİSİ’NİN SİT ALANI İLAN EDİLMESİ-
Sorumluluk mevkiinde olan herkesin bu konuda tedbir alması gerektiği üzerinde duran Başbakan Erdoğan, ellerini, kollarını bağlayarak tepkisiz kalma lüksüne sahip olmadıkları ifade etti. Yaptığı konuşmada, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun Rize’deki İkizdere Vadisi’ni SİT alanı ilan etmesine de değinen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Değerli arkadaşım sen bugüne kadar neredeydin yahu Bugüne kadar oraları niçin SİT alanı ilan etmediniz de şimdi HES çalışmaları başlayınca kalktınız buraları SİT alanı ilan ediyorsunuz Bu haritaları siz yapacaksınız, bunun üzerinde siz çalışacaksınız.
 
Bizler yıllarca bu ülkede ’su akar, Türk bakar’ mantığıyla suya yaklaştık ama artık böyle bakmayalım istiyoruz. Artık ’su akar, Türk yapar’ demeye başladık, şimdi de önümüz kesiliyor. Bu sularımız denizlere boşu boşuna akıp gitmesin. Bunlardan hep birlikte istifade edelim. Bunu tamamen popülist bir yaklaşımla ele alalım demiyorum, doğayı taprip edelim demiyorum ama Allah aklı, bilimi, bilgiyi, araştırmayı bize emrediyor. Bizim bunları yapmamız lazım. Aklı en güzel şekilde kullanmamız lazım. Bilgiyi üretmemiz lazım. Bunun üzerinde yapacağımız çalışmalarla bütün bu sularımızdan istifade ederken tabii ki derelerimizi de kurutmayacağız. Bunun da çalışmalarını ayrıca yapacağız ve bunlar  da zaten burada paralel, atbaşı yapılan çalışmalar. Bu adımlar atılırken de o bölgede istihdamdan tutunuz da bu sularımızın değerlendirilmesine varıncaya kadar çok ciddi mesafeler aldık, alıyoruz.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Erdoğan: Barajların önünü kesmeyin

Başbakan Erdoğan, Enerjisa'nın Bandırma Doğalgaz Çevrim Santralı açılışında İkizdere Vadisi'ndeki HES projelerini engellemek için alınan SİT alanı kararına tepki gösterdi. Erdoğan, "Barajların önünü kesmeyin" mesajı verdi

Türkiye elektrik talebinin yüzde 3.5'ini karşılayacak olan Enerjisa Bandırma Doğalgaz Çevrim Santralı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun Rize'deki hidroelektrik santral (HES) yapımını engellemek için İkizdere Vadisi'ni SİT alanı ilan etmesine sert tepki gösterdi. Erdoğan, "Değerli arkadaşım sen bugüne kadar neredeydin yahu Bugüne kadar oraları niçin SİT alanı ilan etmediniz de şimdi HES çalışmaları başlayınca kalktınız buraları SİT alanı ilan ediyorsunuz Bizler yıllarca bu ülkede 'su akar, Türk bakar' mantığıyla suya yaklaştık ama artık böyle bakmayalım istiyoruz. Artık 'su akar, Türk yapar' demeye başladık, şimdi de önümüz kesiliyor" dedi.
'SUYU GERİ DÖNÜŞTÜRELİM'
Türkiye'nin suyu geri dönüştürüp verimliliği artırması gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Öyle günlere geleceğiz ki artık su bizim için çok daha farklı şekilde ihtiyaç arz edecek ve onu bulamaz hale de geleceğiz. Yani öyle biz park, bahçe, buraları gelelim sulayalım falan.... İçme suyu ile buralar sulanmaz. Ama biz hâlâ içme suyu ile park bahçe suluyoruz, araba yıkıyoruz, yolları yıkıyoruz. Bu olacak bir iş değil. Bunlardan her geçen gün vazgeçmemiz gerekiyor" diye k o n u ş t u .

2020'de Avrupa'nın 3. büyüğü olacağız
EKONOMİDEKİ ve sanayideki büyümenin önümüzdeki dönemde de istikrarlı şekilde devam edeceğini söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu: "2002 sonunda, elektrik enerjisinde Türkiye'nin kurulu gücü 32 bin megavat idi. Şu anda Türkiye'nin kurulu gücü 47 bin 700 megavat. 2009 sonunda tüketim 198 milyar kilowatt saat olarak gerçekleşti. 2010 yıl sonu tahminimiz de 209 milyar kilovatt saat. Talep enerji arzıyla karşılandı ve karşılanıyor. 2020'ye kadar talep 2 katına çıkacak. İnşallah Türkiye, Avrupa'nın üçüncü en büyük kurulu gücüne sahip olacak."

'Güvendiler ve 550 milyon euro yatırdılar'
Santral inşaatının 1 Ağustos 2008'de başladığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, inşaatın başlamasından bir ay sonra ABD merkezli küresel bir kriz ortaya çıktığını ve bu krizin tüm dünyada yatırım projelerini olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Santralı yapan grupların, krize aldırış etmeden, krizi fırsata dönüştürmenin adımlarını attıklarını belirten Erdoğan, "Türkiye'nin ekonomi politikalarına, mali disipline tam anlamıyla güvenerek, örnek bir umut yolculuğuna çıktılar. İşte bu 550 milyon euro tutarındaki yatırımı Türkiye'ye kazandırdılar" dedi.

"2015'te 5 bin megavat güce ulaşacağız"
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 2015 yılında Enerjisa'nın toplam 5 bin megavat kurulu güce ve 6 milyon aboneye ulaşmasını hedeflediklerini belirterek, "Bununla Türkiye elektrik piyasasının yüzde 10'una ulaşmayı hedefliyoruz. Bu şimdiki hedefimiz ama bütün bunların özünde Türkiye elektrik piyasasının bir lideri olmak istiyoruz. Ben bu projeye Bandırma-1 diyorum, inşallah Bandırma-2'yi de yapmak istiyoruz. Bugün burada Bandırma-1'i açarken inşallah, Bandırma-2'nin de en azından fiziki temelini atmış olacağız. Bu projeyi 550 milyon euroya gerçekleştirdik. Bu doğalgaz santralı, bugün Türkiye'nin mevcut gücünün yüzde 2'sine tekabül ediyor'' dedi. Sabancı, 2011'in Sabancı Topluluğu ve Enerjisa Şirketler Grubu için arka arkaya açılışlar yılı olacağını da kaydetti.

Yıldız: HES olmadı gaz alırız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun Rize İkizdere Havzası'nda 22 tane HES projesinin bulunduğu bölgeyi SİT alanı ilan etmesine "İkizdere ve Rize'ye hayırlı uğurlu olsun diyorum. Ama aynı zamanda doğal gaz aldığımız ülkeler için de hayırlı uğurlu olsun. Çünkü buradan üretemediğimiz elektriği yaklaşık 500 milyon metreküp civarında, bizim 5 ayrı ülkeden doğalgazı daha fazla almamızı sağlayacak'' diye tepki gösterdi. Yıldız, "Yalnızca dağıtım özelleştirmesinden kaynaklanan gelir yaklaşık 10.5 milyar dolar civarında. Yıl sonunda inşallah bunu 13 milyar dolarla bitirmeyi planlıyoruz'' diye konuştu.
Hasan AYTuna ÇAM/Sabah

Enerjide Avrupa 3’üncülüğüne göz dikti yargının ‘İkizdere sit alanı’ kararına sert çıktı

Türkiye’nin enerjide kurulu güç itibariyle Avrupa 6’ncılığından 3’üncülüğüne çıkacağını söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu, Rize’nin İkizdere Vadisi’ni Doğal SİT alanı ilan etmesine tepki gösterdi. “Arkadaşım bugüne kadar neredeydin yahu” diyen Erdoğan, bu kararın HES çalışmaları başlayınca alınmasını eleştirdi. Erdoğan, ‘su akar, Türk yapar’ demeye başlamışken, önlerinin kesildiğini söyledi.

‘Su akar, Türk yapar’

Sabancı Holding ve Avusturyalı enerji devi Verbund ortaklığının Bandırma’da inşa ettiği 930 MW kurulu güce sahip Enerjisa Bandırma Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’nin açılış töreninde konuşan Erdoğan, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun Rize’deki İkizdere Vadisi’ni sit alanı ilan etmesine ilişkin şunları şöyledi: “Değerli arkadaşım sen bugüne kadar neredeydin yahu Bugüne kadar oraları niçin SİT alanı ilan etmediniz de şimdi HES çalışmaları başlayınca kalktınız buraları SİT alanı ilan ediyorsunuz Bizler yıllarca bu ülkede ‘su akar, Türk bakar’ mantığıyla suya yaklaştık ama artık böyle bakmayalım istiyoruz. Artık ‘su akar, Türk yapar’ demeye başladık, şimdi de önümüz kesiliyor. Bu sularımız denizlere boşu boşuna akıp gitmesin. Bunlardan hep birlikte istifade edelim. Bunu tamamen popülist bir yaklaşımla ele alalım demiyorum, doğayı tahrip edelim demiyorum ama Allah aklı, bilimi, bilgiyi, araştırmayı bize emrediyor. Bizim bunları yapmamız lazım. Aklı en güzel şekilde kullanmamız lazım.”

Yıllık yüzde 6 büyüme

Türkiye’nin enerjide kurulu güç itibariyle Avrupa’da altıncı olduğunu belirten Erdoğan, “Türkiye 2020’de Avrupa’nın 3’üncü en büyük kurulu gücüne sahip olacak. Sektör her yıl yüzde 6 düzeyinde büyüyecek” derken, Enerji Bakanı Taner Yıldız da, bu yıl bütçede en az yatırım alan sektörün enerji sektörü olduğunu belirtti.

SABANCI
Bandırma 2’yi de yapmak istiyoruz

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Bandırma Santralıne “Bandırma 1” dediğini, Bandırma 2’yi de yapmak istediklerini söyledi. sabancı, “Bu projeyi 550 milyon Euro’ya gerçekleştirdik. Bu santral Türkiye’nin mevcut kurulu gücünün yüzde 2’si. Yüzde 3.5’lik talebe denk geliyor” dedi.

VERBUND
Krizde hızımızı kesmedik

VERBUND CEO’su Wolfgang Anzengruber, Sabancı ve Verbund’un Türk elektriğinde en büyük ortaklığı gerçekleştirdiğini kaydederek, şunları söyledi: “EnerjiSA’yla Türkiye’nin elektrik üretiminin en büyük yatırımcısı halindeyiz. Santral projesine herkesten önce başladık ve büyük projeler yürüttük, krizde hızımızı kesmedik.”
Merve ERDİL/Hürriyet


Geri Dön