27 / 04 / 2024

Recep Tayyip Erdoğan şehre yapılan dev yatırımları anlattı!

Recep Tayyip Erdoğan şehre yapılan dev yatırımları anlattı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ’nin protokol iftarına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şehre yapılan dev yatırımları anlattı ve “İstanbulumuzun güzelliklerine güzellik katmaya devam ediyoruz” dedi...




İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın İstanbul protokolüne verdiği iftarda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan-ı Şerif’in rahmet ve mağfiret ayı olduğunu belirterek, dünyada ve Türkiye'de kimi olaylarda çok ciddi bir çifte standartlı bakış açısının hakim olduğunu üzüntüyle gördüklerini söyledi.


“İnsanların bir kısmının canlılar arasında ayrım yaptıkları yetmiyormuş gibi artık ölüler, ölümler üzerinden de ayrım yaptıklarını da görüyor, insanlık adına, vicdan adına bundan büyük üzüntü duyuyoruz” diyen Başbakan Erdoğan, “Kaybedilen her şey, yerine konur, kaybedilen her şey telafi edilir ama canın telafisi olmaz. Canla birlikte insan onurunun, insan haysiyetinin, insan şerefinin telafisi olmaz. Canlılar kaybedildiğinde onur, haysiyet, şeref kaybedildiğinde, bunların yerine başka bir şey konulamaz, bunlar ikame edilemez” şeklinde konuştu.


Pekin’i Londra’ya bağlayacak  Marmaray  29 Ekim’de açılıyor


Hükümetlerinin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şehre çok büyük yatırımlar yaparak çehresini değiştirdiğini ifade eden Erdoğan, Mayıs ayında İstanbul'a üçüncü havalimanı ihalesini gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, şöyle konuştu;  “Yap, işlet, devret şeklinde yapılan havalimanı 25 yılda 30 milyar avro gelir elde edeceğiz. Bunlara, bunların aklı almıyor? Nasıl oluyor da bunlar oluyor diye. Ekonomisinin çöktüğü bir ülkede böyle bir ihale yapabilir misiniz? İşte buyurun üçüncü köprü yapılıyor. Birileri çıkıyor, 'Yaptırmazuk', 'İstemezük' diyor. Bunlar birinci köprüye de karşı çıktılar, ikinci köprüye de karşı çıktılar, üçüncüye de karşı çıkıyorlar. Kaldı ki bu üçüncü köprü, dört gidiş dört geliş ve ortasında da raylı sistemi olan bir üçüncü köprü. Şu anda inşaatı başladı devam ediyor. İnşallah, 2015 sonu gibi bu proje yetişecek.”


Boğaz'ın altından yapılan raylı sistem olan Marmaray’ın tüm engellemelere rağmen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda açılışının yapacaklarını aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Muhteşem bir eser. Pekin'i Londra'ya bağlıyoruz bununla. Türkiye böyle bir görev üstlendi. Bitmedi, onun biraz güneyine iniyoruz. Biraz daha güneyinde, iki tüp üst üste oradan da otomobil geçişlerini yapacağız. Yine deniz altından. Yani Ahırkapı'dan geleceğiz, Haydarpaşa'nın arkasından çıkacağız. Bütün bunlar niye oluyor? İstanbul'un ulaşımını çözelim, modern İstanbulumuz'u modern Türkiye'nin her zamanki gibi taçlı, taçlandırılmış bir şehri olarak inşa edelim. Bunlar hızla devam ediyor. 2015'te onu da açacağız. 2015 çok farklı bir süreç. 2023'e hazırlıklarımızın çok ciddi yürümesi lazım. Çünkü Cumhuriyetin 100. yıldönümü kutlamalarında, dünyanın ilk 10'u arasına girmiş bir Türkiye inşa etmek istiyoruz. Bunu sizlerle yapacağız. Hep beraber yapacağız.”


Tersaneler bölgesi projesi Haliç’e canlılık katacak


İstanbul'a yapılan yatırımları aktarmayı sürdüren Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nin karşısında yer alan Piyer Loti'yi işaret ederek, “Arkamda Piyer Loti, şu Piyer Loti bir marka. Belediye başkanlığımda oraya çıkmaya hiç kimsenin ayakları elvermezdi. Niye? Berbat bir yerdi. Orada öyle loş bir kahvehane, yolu, şusu, busu hiç bir şeyi yok. Biz bir adımı attık. Dedik ki biz Piyer Loti'yi ihya edeceğiz. Adımı attık, önümüze birçok engeller çıktı. 'Yapamazsın, yaptırmayız' dediler, gösteriler, şunlar bunlar falan filan... Biz kamulaştırmamızı da yaptık istimlaklarımızı da, her şeyimizi yaptık. Şu anda gayet güzel bir Piyer Loti çıktı. Arkadan İstanbul Büyükşehir Belediyemiz de oraya teleferiği yaptı. Şimdi telefereği de var. Piyer Loti çok nezih bir yer oldu ve oradan Haliç'i gayet güzel bir şekilde temaşa etme imkanı doğdu” diye konuştu.


Haliç Kongre Merkezi'nin olduğu yerin mezbahaneden dönüştürüldüğünü hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti; “Şimdi burada siz daire alamazsınız. Daire fiyatları burada artık tavan yaptı ama burada 10 yıl önce gelip daire almaya kalksaydınız gayet ucuzdu. Çok çok küçük rakamlarla burada ev sahibi olabilirdiniz ama şimdi olay böyle değil. Acaba diyorum biz yanlış mı yaptık. Buraya, İstanbulumuza, Haliç Kongre Merkezi'ni kazandırmakla yanlış mı yaptık. İşte bu Haliç Kongre Merkezi bakın bütün şu yaz mevsiminde boş akşamı yok. Aynı anda bütün salonlar dolu. Düğünler, yemekler, kongreler ne ararsan var. Niye? Belediyenin böyle bir kongrenin merkezi, şartlar çok daha farklı. Bütün bunlarla İstanbul canlanıyor, hareketleniyor, düşünce ufku artıyor. Haliç’ten yaklaşık 2.5 milyar metreküp çamur çıkarttık. Bakın kokudan geçilmeyen şu Haliç artık kokusu olmayan tertemiz bir Haliç haline geldi. Bitmedi, sağolsun Belediye Başkanımız Kadir Topbaş da bu projede çok önemli bir adımla Boğaz’ı tünelle Haliç'e bağlanı. Şimdi Boğazdan Haliç'e su geliyor. Boğaz'dan Haliç'e can suyu projesiyle Haliç'te canlı varlığı yeniden oluştu. Haliç'teki iki köprü de her gün tıklım tıklım oltacılarla dolu. Niye? İşte bundan dolayı. Çevrecilik bu. Biz bunun adımlarını atık. Aynı şekilde çok daha önemli adımlardan bir tanesi, bakın şimdi bir yeni proje. Dev bir proje. O da Kasımpaşa'dan Halıcıoğlu'na kadar bu bölgede tersaneler bölgesini, inşallah muhteşem bir projeyle ihaleye çıktık. Şimdi burada oteller olacak, burada yat noktasında inşallah güzel bir yaklaşım merkezleri olacak, bütün bunların içinde birçok sosyal etkinliklerin yapılabileceği alanlar olacak ve bu proje Haliç'in bu yakasına ayrı bir canlılık getirecek. Bunun ihalesi yapıldı. Şimdi onay safhasında. Onayladığmız andan itibaren de buranın yapımı başlayacak. Öyle zannediyorum ki 3 yıl içinde de bu bitecek. Bu da bittiği anda Haliç her iki yanıyla, hakikaten çok muhteşem bir hale gelmiş oluyor. Böylece bizler İstanbulumuzun güzelliklerine güzellik katmaya devam etmiş oluyoruz.”


İstanbul 2023’te 720 kilometre metroya kavuşacak


Yakın zaman önce Bağcılar – Başakşehir – Olimpiyatköyü Metrosu’nu açtıklarını hatırlatan Erdoğan, yerin altına yapılan metro hatlarıyla İstanbul'un farklı bir çehreye kavuştuğunu anlatarak, “2023'e kadar 720 kilometreye İstanbul'da metro olarak ulaşmış olacağız. Projeler bunu gösteriyor. Bütün bu adımlar, ufku olanlar içindir. Ufku olmayanlar bu adımları çizemez. Bizim bir de derdimiz var, aşkımız var, İstanbul sevdamız var. Bu İstanbul sevdamızı hiç bir şey engelleyemez” dedi.


Zeytinburnu’nda 500 dönümlük dev bir şehir parkı yapılacağını ve bölgenin nefes alacağını dile getiren Erdoğan, parkın dışında söz konusu alanda ciddi bir kentsel dönüşümün de yapıldığını de hatırlattı. Kentsel dönüşüm alanın yanında büyük bir yeşil alanın olmasının İstanbul için ayrı bir zenginlik olduğunun altını çizen Erdoğan, şöyle konuştu;


“İstanbul’da göreve geldiğimizde E-5'te, TEM'de ağaç görmek hak getire, yoktu. Yaptığımız kampanyalarla İstanbulumuzu E-5'inde TEM'de orta refüjlerindeki ağaçlar, hep o zamandan dikilmiş ağaçlardır. Bugün artık bakıyorum ağaçların dibinde piknikler yapılıyor. Bu hale geldik. Türkiye genelinde 2 milyar 800 milyon ağaç diktik. Bunun 2 milyarı fidandır, 800 milyonu 3 yaş ve üzeri ağaçtır. Bunları niye yapıyoruz? Yeşile olan sevdamızdan dolayı yapıyoruz. Çünkü bu ağaçlar bizim için soluktur, nefestir. Bunları yapmaya devam edeceğiz. Bunun aksi düşünülemez. İstanbul'un değer verilmesi gereken yönleri denizi, yeşili ve havasıdır. Yapılaşmanın şehrimizi farklı kılmaması için dikey mimariden uzaklaşıp yatay mimariye geçilmesi gerekiyor. Son zamanlarda bu konuda da güzel gelişmeler olduğunu görüyorum.”


İBB


Geri Dön