25 / 04 / 2024

Recep Tayyip Erdoğan'dan Rizeli afetzedelere ev sözü

Recep Tayyip Erdoğan'dan Rizeli afetzedelere ev sözü

Rize'ye giden Başbakan Erdoğan, 'Dere yatağına yapılan eve izin veren sorumludur. 6 ay sonunda yeni evlerinizde olacaksınız' dedi



Ankara'daki 30 Ağustos törenlerine katılmayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 13 kişinin heyelandan dolayı yaşamını yitirdiği Rize'ye gitti. Önce heyelan bölgesini helikopterle inceleyen Erdoğan, daha sonra karayoluyla Gündoğdu beldesine geçti. Beldede çizme giyerek sele maruz kalan bölgelerde incelemelerde bulundu.

ÖLÜ SAYISI 13'E ÇIKTI
Başbakan burada afetzedelerin sorunlarını dinledi, yetkililerden bilgi aldı. Erdoğan, 31 evin yıkıldığını, yıkılan bu evlerin yerine 6 ay içinde yenilerinin yapılacağını ifade etti. Cesedine dün ulaşılan Salim Bilgin'le ölenlerin sayısı 13'e çıkarken Bilgin'in yakınlarına başsağlığı dileyen Başbakan, şunları söyledi: "Zemin etüdü yaptırmadan ev yapmayın. Bir yere inşaat yapılmaması gerekiyorsa oraya imar izni veren kimse o sorumludur."
Murat ALHAN-Adnan RAMOĞLU /Takvim

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Başbakan'dan afetzedeye teselli ziyareti  
 
 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 26 Ağustos'ta 12 kişinin hayatını kaybettiği heyelanın yaşandığı Rize'nin Gündoğdu beldesinde incelemelerde bulundu. Afetzedeleri teselli eden Başbakan, evleri yıkılan 31 vatandaşa en kısa sürede yeni evlerinin teslim edileceği müjdesini verdi. Başbakan, "Ne olur bina inşa ederken zemin etütlerini yaptıralım." dedi. 
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rize'nin Gündoğdu beldesinde heyelandan etkilenen bölgede incelemeler yaptı. Heyelanın yaşandığı alanı helikopterle havadan gören Başbakan, daha sonra yıkılan evlerin yanına giderek mağdurlarla görüştü. Duygusal anların yaşandığı gezide yaşlı kadınlar Erdoğan'a sarılarak dertleşti.

Heyelanın ardından dün bulunan Salim Bilgin'in cenazesine katılan Başbakan, "Malî olan sorunların hepsini aşarız. Ama ebediyete uğurladığımız kardeşlerimizin gelmesi mümkün değil. Afetler de hele hele Karadeniz'imizde bu tür afetler sürekli oluyor." diye konuştu. Erdoğan, şunları kaydetti: "Ne olur binalar inşa ederken 'ne kadar göğe yükselirsek o kadar iyi olur' anlayışıyla değil, zemin etütlerini en iyi şekilde yapmadan hiçbir yerde bir bina yapılmasına girilmemesi, bina yapılmaması gerekir. Bunu sürekli söyledik. Ama arkadaşlarım bana fotoğraflar çektiler, o fotoğrafları gördüm. Yani derenin üzerinde inşa edilmiş bina... Ve hele hele bu bina belediyeye ait bir bina olursa, bunu ne ile izah edebiliriz? Tabii ben buradan başta kamu görevlilerine de sesleniyorum. Asla buralarda siyasi hesap güdülmemelidir. Eğer bir yere inşaat yapılmaması gerekiyorsa, oraya imar müsaadesi veren belediye başkanı, köylerde valilikler, bu işin kesin sorumlusudurlar."

Önce helikopterle bölgeyi havadan gören Başbakan Erdoğan, daha sonra karayolu ile heyelandan en çok zarar gören Gündoğdu ve Hamidiye mahallelerini gezdi. Hamidiye Mahallesi'nde hayatını kaybeden muhtar Osman Kutay'ın oğlu ile yakınlarına başsağlığı diledi. Arkasından Serdar ve Sonay çiftinin toprak altında kaldığı iki katlı evin yanına giden Erdoğan, burada mahalle sakinlerinden olayla ilgili bilgi aldı.

İncelemelerinin ardından açıklama yapan Başbakan Erdoğan, şu ana kadar hasar tespitleri yapılan, yıkılmış veya yıkılma durumunda bulunan 31 evin yerine Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından 6-8 ay içerisinde evler yapılıp sahiplerine teslim edileceğini söyledi. "Orta hasarlılardan yıkılacak varsa bunlar da 31'e dahil edilebilir. Az hasarlı olanlara verilecek malî destekle hasarları giderilecek." diyen Başbakan Erdoğan, "Mallarını kaybeden vatandaşların zararının giderileceği gibi esnafın da zararları giderilecek. Vergilerin ertelenmesi talepleri var, bunların ertelenmesi ile ilgili çalışma yapacağız." diye konuştu. Başbakan Erdoğan, selin ardından ilgili bakanların bölgeye geldiğini, Türk Kızılayı'nın da bütün imkanlarını seferber ederek Rize'de olduğunu söyledi. Sadece 150 iş makinesinin bu süreçte görev yaptığını ve bunun sürdüğünü anlatan Başbakan Erdoğan, 500 civarında elemanın da çalışmalarını devam ettirdiğini kaydetti.

Başbakan'a gezisi sırasında Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve bölge milletvekilleri eşlik etti.
ZAMAN 

Yıkılan evler 6 ayda yapılacak 

Erdoğan, Rize’de sel bölgesini inceledi, acılı aileleri ziyaret etti. “Yaralarınız sarılacak. Çaylıklardaki tüm kayıplar da giderilecek. Mağdur olmayacaksınız” dedi

• Başbakan Erdoğan, 12 kişinin öldüğü sel felaketinin yaşandığı Rize’de önce helikopterlerle havadan bölgeyi inceledi. Erdoğan, daha sonra evleri yıkılan ve yakınlarını kaybeden vatandaşları ziyaret etti. Vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulunan Erdoğan, aracından inerek caddede yürüdü.

ESNAFIN VERGİLERİ ERTELENECEK

Erdoğan, “6-8 ay içerisinde bütün o yıkılan evlerinizi inşa edeceğiz. Yaralarınız sarılacak. Tabi bizim de hatalarımız, yanlışlarımız var. ÇAYKUR Genel Müdürü ile de görüştüm. Çaylıklardaki tüm kayıplar da giderilecek. Mağdur olmayacaksınız. Zarar gören vatandaşlarımızın vergilerinin ertelenmesiyle ilgili bir çalışmamız var” dedi. Erdoğan, yeni konutlar inşa edilene kadar, kiralanacak konutlarda ve beldede bulunan yurtta vatandaşların kalabileceğini söyledi. Erdoğan daha sonra heyelan felaketinde evi yıkılan 37 yaşındaki Yusuf Karabıçak’ı dinledi. Erdoğan, kimyasal gübrelerin erozyona neden olduğunu söyledi. Erdoğan daha sonra mahsur kalan arkadaşına yardım ederken hayatını kaybeden Osman Kutay´ın ailesini ziyaret etti. Bu arada kayıp iki kişiden Sami Bilgin’in cesedine ulaşıldı. Havva Kopuz’un bulunması için çalışmalar sürüyor.
YAKUP BULUT/Star

Yıkılan 31 ev, altı ay sonra hazır

Rize'de selden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunan Erdoğan, yıkılan evlerin yerlerine yenilerinin yapılacağını söyledi. Erdoğan, '31 evin 6 ila 8 aya kadar  TOKİ  tarafından tamamlanmasını hedefliyoruz' dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 13 kişinin yaşamını yitirdiği Rize'nin Gündoğdu beldesinde, selden zarar gören bölgeleri inceledi. Halkla selamlaşıp geçmiş olsun dileğinde bulunan Erdoğan, heyelanda zarar gören vatandaşların sorunlarını dinledi. Erdoğan, 'Sizin acınız bizim acımızdır. Biz bu felaketlerde mal kaybını değil can kaybına üzülüyoruz. Karadeniz'de bu gibi felaketlerin önüne geçmemiz lazım' dedi. Rize'de yıkılan 31 evin 6 ila 8 ay içerisinde TOKİ tarafından tamamlanmasını hedeflediklerini belirten Erdoğan, zararı olan esnafın vergi borçlarının ertelenmesiyle ilgili kararı da hemen alacaklarını bildirdi. 'Mali olan sorunların hepsini aşarız' diyen Erdoğan, ekledi:

'NE YÜKSEK O KADAR İYİ' DEMEYİN
- 'Dertli olarak bir şey söyleyeceğim. Ne olur binalarI inşa ederken 'Ne kadar göğe yükselirsek o kadar iyi olur' anlayışıyla değil, zemin etütlerini en iyi şekilde yapmadan hiçbir yerde bir bina yapılmaması gerekir. Bunu sürekli söyledik. Ama arkadaşlarım bana fotoğraflar çektiler, o fotoğrafları gördüm. Yani derenin üzerinde inşa edilmiş bina... Ve hele hele bu bina belediyeye ait bir bina olursa, bunu ne ile izah edebiliriz. Başta kamu görevlilerine sesleniyorum. Asla buralarda siyasi hesap güdülmemelidir. Eğer bir yere inşaat yapılmaması gerekiyorsa, oraya imar müsaadesi veren belediye başkanı bu işin kesin sorumlusudurlar. Vatandaşlarımızın da ısrarcı olmamasını, kaçak yollara tevessül etmemesini 'bir musibet bir  nasihatten evladır' anlayışıyla hatırlatmak istiyorum.'

ORMANLAR ÇAYLIĞA DÖNÜŞTÜ
Erdoğan, erken uyarı sistemine ilişkin olarak da, 'Sistem çalışmıştır ve sistemle ilgili olarak da zaten Valimiz bu sistemden hareketle kendisi gerekli açıklamasını o gün yapmıştır. Yani yağmurun olacağını, olabileceğini ve şiddetinin yüksek olacağını da söylemiştir ama buna rağmen tabloyu görüyorsunuz' dedi. Heyelanda insan faktörünün önemine DE değinen Erdoğan, çocukluğundan örnek verdi: 'Ben çocukluğumuzu biliyorum. Orman olan yerlerimizi ormandan çıkardık çaylığa dönüştürdük. O zaman evlerimizin altında ahırlar vardı, o gübreleri kullanılırdık. Şimdi Avrupa gübresi dediğimiz kimyasal gübreyi kullanmaya başladık. Toprak bir balçığa dönüştü. Şimdi bu tür yağmurla bütünleştiği anda toprak, bulamaç gibi akıp geliyor. Erozyona karşı en büyük tedbir köklü ağaçlardır ama çayın kök noktasında öyle bir yapısı yok.'
Mustafa BAYRAK /Akşam


Geri Dön