28 / 03 / 2024

Referandum sonrası gayrimenkul şirketleri atağa kalkıyor!

Referandum sonrası gayrimenkul şirketleri atağa kalkıyor!

Sabah Gazetesi köşe yazarı Özlem Doğaner bugünkü yazısında referandum sonrası gayrimenkul şirketlerine değindi. İşte o yazı...



Türkiye, bugün tarihinin en önemli kararlarından birine imza atacak. Millet sandıkta son sözünü söyleyecek. Çıkacak sonucun ülkemizin büyümesi ve gelişmesi için önemli bir sıçrama tahtası olmasını diliyorum.


Referandum kampanyası boyunca en çok kazananlar kamuoyu araştırma şirketleri oldu. Birçok holding ve yabancı şirket, anket üstüne anket yaptırdı. Ülkenin nabzını tutmaya çalıştı.

Artık birçok yerli ve yabancı şirket için yatırım vakti. Referandumu bekleyenler geliyor. Hafta boyunca birçok sektörün nabzını tutmaya çalıştım. Yeni dönemde enerji ve gayrimenkul yatırımların öne çıkacağı görünüyor. Hem Uzakdoğu'dan hem Avrupa'dan şirketlerin başta yenilenebilir enerji kaynak alanları projeleri olmak üzere Türkiye'nin enerjisine yatırım yapmak istedikleri gözleniyor. Körfez sermayesi ise enerjinin yanı sıra gayrimenkul, katılım bankacılığı ve petrokimya sektörlerinde önemli yatırımlara hazırlanıyor. Yine gıda sektöründe Asyalı şirketlerin yatırım haberlerini alacağız. Görünen o ki birçok Türk şirket de yabancı markaları satın almaya hazırlanıyor.

Özellikle yılın ikinci yarısı yatırımlar açısından çok hareketli bir döneme şahit olacağız. Bu da elbette istihdam ve refah artışı anlamına geliyor.


Konutta 'derinlik' arayışı

Referandum sonrası gayrimenkul şirketleri atağa kalkıyor. Nisan sonu, mayıs başı hemen hemen her gün 2-3 şirketin yeni proje lansmanlarını izliyor olacağız. Yeni dönemde sektör iki konuya eğilecek. Birincisi yabancıya konut satışı, ikincisi sektörün finansal derinliğini artırmak.


Referandum sonrası gayrimenkul şirketleri atağa kalkıyor!

KONUTDER Başkanı Altan Elmas ile sohbet ederken, sektörün Türkiye ekonomisinin büyümesine yapacağı katkının daha da artacağına yönelik şüphem kalmadı. Sektör, bankacılık sistemiyle koordineli yürüyen, konut kredi faizleri arttığı anda sıkıntıya giren bir yapıdan mümkün olduğunca kurtulmak için harekete geçiyor. Alternatif finans kaynaklarına eğileceklerini söyleyen Elmas, referandum sonrası Sermaye Piyasası Kurulu ve Maliye Bakanlığı ile çalışacaklarının altını çizdi. Ne istiyorlar? Gayrimenkul sertifikasının geliştirilmesini istiyorlar. Sukuk için vergi düzenlemesi talep ediyorlar. Finansman modellerinin çeşitlenmesi hem sektörün büyümesine hem de özellikle Körfez'den yabancı fonların Türkiye'ye daha çok yatırım yapmasına imkân sağlayacak. Bu çeşitliliğin vatandaşın ev alma şartlarını da kolaylaştırmasını umuyoruz.



Sabah 


Geri Dön