19 / 04 / 2024

Reha Arar: KKTC'ye cesur yatırımcılar gelmeli!

Reha Arar: KKTC'ye cesur yatırımcılar gelmeli!

Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Arar, Kıbrıs'a dair bir turizm politikası olmadığını söyledi. Arar, "THY seferleri artmalı. Tanıtıma ağırlık verilmeli. KKTC'ye cesur girişimciler gelmeli" dedi



Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Turizm Yatırımcılar Derneği (TYD) Kuzey Kıbrıs temsilcisi Reha Arar, Kıbrıs'a gelen ziyaretçi sayısının bir yılda ikiye katlanabileceğini söyledi. Arar, "Bunun için THY'nin seferlerini artırması ve tanıtıma ağırlık verilmesi gerekiyor" dedi. Yatak kapasitesinin de yeterli olmadığını vurgulayan Arar, yatırımcıları Kıbrıs'a davet etti. 


 2014 nasıl geçti? 

2013'te Kuzey Kıbrıs'ı 1.1 milyon kişi ziyaret etmişti. 2014'ün ilk 11 ayında bu oran 1 milyon 265 bin oldu. Yıl sonunda 1.3 milyonu geçer. Ama ana vatanda 50 milyon turist 50 milyar dolar hedefi varken KKTC'ye gelen sayı çok düşük. Bunun artması gerekiyor. Ulaşım sorunu çözülmeli. Gönlümüz THY'nin Kuzey Kıbrıs uçuşlarını artırmasından yana. O zaman Kıbrıs turizmi patlar. Reel sektör kalkınır. Böylece Türkiye'nin Kıbrıs'a sağladığı destek azalır. 


 Bu patlama için THY seferleri yeterli mi? 

Hayır ama en önemli etken. Bir diğeri de tanıtım. Profesyonel ekiplerce bir tanıtım seferberliği başlatılmalı. Ve bunun yapılacağı ilk ülke de ana vatan olmalı. 


 Kıbrıs'a bu yıl ciddi bir tanıtım desteği sağlandı. Bunun katkısı olmadı mı? 

Evet, Türkiye Cumhuriyeti ciddi sübvansiyon sağladı. Bu da turizmin hareketliliğini artırdı. Merit Grubu olarak bize de dolaylı olarak katkı sağladı. Diğer oteller dolunca oranın üst segment müşterileri bize geldi. Bunlar güzel gelişmeler ama yeterli değil. Çünkü Kıbrıs'ın 1 değil 3 milyon kişiyi alması gerekiyor. 


TURİZM İTELEMEYLE YÜRÜYOR 


 Bu sıkıntılarınızı Turizm Bakanlığı'na ilettiniz mi? Ne gibi çalışmalar yapılıyor? 

Türkiye'de turizm hedefleri tutuyor çünkü turizm bir sektör oldu ve gelişiyor. Ama KKTC'de turizm itelemeyle yürüyor. Turizmin öncelikli bir sektör olarak kabul edilip devletin Kıbrıs'a dair bir turizm politikası oluşturması gerekiyor. 


 Sizce ne yapılmalı? 

Devlet iyi niyetle devlet çabalıyor ama yeterli değil. KKTC'ye cesur yatırımcılar gerekiyor. Ben TYD Kuzey Kıbrıs temsilcisi olarak Türkiye'deki yatırımcıları davet ediyorum. Bugün Kıbrıs'ta yatırım şartları çok çok iyi. Türkiye'de olmayan arazi tahsisi ve ciddi turizm teşvikleri var. Bugün Kıbrıs'a gelmeyenler 10 yıl sonra pişman olabilir. 


1000 YATAKLI OTEL YATIRIMI


 Yeni yatırımlarınız ne aşamada? 

Girne'de Maramonte isimli 1000 yataklı ve 5 yıldızlı bir otel yatırımımız var. Otel toplantı ve kongre turizmi için hizmet verecek. Bu yıl başlayıyoruz. 2017'de tamamlayacağız. 


 Neden kongre turizmi?

Kıbrıs'taki turizm gelirinin yüzde 27'si kongreden geliyor. Kıbrıs'ın ilk kongre merkezi de bize aitti. Orta ölçekli bir yatırımdı. Daha sonra diğer gruplar bizim açtığımız yolda daha büyük kongre merkezleri yaptılar. Başlattığımız bu hamleyi şimdi daha da geliştireceğiz. 


THY MOSKOVA'YI KKTC'YE BAĞLASIN


 THY'den beklentileriniz neler? 

Biliyorsunuz, Kuzey Kıbrıs'a dair bir izolasyon var. Beyrut'tan THY ile gelecek bir kişi Kuzey Kıbrıs'a girecekse önce İstanbul'a gidiyor. Orada 4 saat bekliyor ve sonrasında Kıbrıs'a geçiyor. Bu aktarmalı yolculuk süresi toplamda 8 saati buluyor. Ama Beyrut ile Kıbrıs arası direk uçuşla 20 dakika sürüyor. Oysa ki Bora Jet yolcuyu Beyrut'tan Adana'ya getiriyor oradan da Kıbrıs'a uçuruyor. Toplamda 1.5-2 saatte yolcu Kıbrıs'ta oluyor. THY'nin de aynı taktiği uygulamasını istiyoruz. Mesela biz THY'nin Moskova'yı  Ankara  üzerinden Kıbrıs'a bağlamasını bekliyoruz. Moskova- Ankara-Ercan uçuşları başlatsın istiyoruz. Yani touch-town seferler istiyoruz. Tahran'dan da Isparta oradan Ercan uçuşu başlatsın. Ulaşımın açılması o ülkenin turizm açısından gelişmesi demektir. Böylece Kıbrıs'a gelen kişi sayısı iddia ediyorum bir yılda iki kat artar. 


Betül Alakent-Sabah


Geri Dön