29 / 03 / 2024

Reidin Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış Mayıs 2014 raporu yayınlandı!

Reidin Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış Mayıs 2014 raporu yayınlandı!

Reidin.com Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış Mayıs 2014 raporu yayınlandı. Raporda; REIDIN Satılık Konut Fiyat Endeksi, REIDIN Satılık Konut Fiyat Verileri, REIDIN-GYODER Yeni Konut Endeksi, REIDIN Ofis Kira Değer Endeksi yer alıyor...



REIDIN Satılık Konut Fiyat Endeksi


REIDIN Satılık Konut Fiyat Endeksi [ 7 Şehir 71 Bölge 481 Mahalle ]


REIDIN Konut Satış Fiyat Endeksi, konut piyasasını şeffaflaştırmak ve daha ölçülebilir hale getirmek için oluşturulmuş göstergedir. Amaç, konut satış fiyatlarının belirli bölgelerdeki dönemsel değişimlerini gözlemlemek; fiyatları diğer bölgeler ile birlikte incelemek ve finansal ya da sektörel bütün göstergeler ile kıyaslanabilir hale getirmektir. Endeks değerinin oluşturulmasında Türk Lirası (TL) medyan satış fiyatı kullanılmaktadır. Her bölge için endeks başlangıç değeri 100 kabul edilip güncellenmesi aylık olarak yapılmaktadır.


REIDIN Satılık Konut Fiyat Verileri


REIDIN Satılık Konut Fiyat Verileri [ 7 Şehir 71 Bölge 481 Mahalle ]

İlgili bölge ve dönem içinde ilana çıkan (ya da talep edilen) satılık konut fiyatlarından faydalanılarak belirlenen medyan konut satış fiyatıdır.


REIDIN-GYODER Yeni Konut Endeksi 


REIDIN-GYODER Yeni Konut Endeksi (YKE) [ 1 Şehir ]

Genelde “Markalı Projeler” olarak bilinen ve son zamanlarda Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Kanada gibi birçok ülkede geliştirilmiş bir göstergedir. REIDIN Yeni Konut Endeksi, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'ne (GYODER) üye olan firmaların arz ettikleri konut stokları ve konut fiyatları üzerinden hesaplanmaktadır. REIDIN-GYODER YKE, konut fiyat endekslerinde sıklıkla kullanılan tabakalı örneklemeye dayalı medyan yöntemi ile hesaplanmaktadır. Ocak 2010 baz dönemi kabul edilip, başlangıç değeri 100 olacak şekilde Laspeyres formülü kullanılarak oluşturulmuştur. Güncellemeler aylık olarak yapılmaktadır.


REIDIN Ofis Kira Değer Endeksi 


REIDIN Ofis Kira Değer Endeksi (OKDE) [ 1 Şehir 6 Bölge 8 Mahalle ]


Türkiye ofis pazarındaki dönemsel kira değerlerinin değişimine dayalı bir göstergedir. Türkiye ofis piyasasını şeffaflaştırmayı ve daha ölçülebilir hale getirmeyi amaçlayarak oluşturulmuştur. REIDIN OKDE’nin hesaplanmasında çeyrek dönemlik örneklemlere dayalı arz/talep edilen ofis kira değerleri kullanılmaktadır. REIDIN OKDE K-Ortalama algoritması kullanılarak fiyat segmenti bazında "Yüksek Fiyat Segmenti ve Düşük Fiyat Segmenti" şeklinde iki gruba ayrılmıştır. Her iki grup için endeks değerinin oluşturulmasında Amerikan Doları (USD) medyan kira değeri kullanılmaktadır. İlgili dönemlerdeki endeks değerlerinin oluşturulmasında kullanılan veri setleri REIDIN Veri Ekibi tarafından derlenmektedir.


REIDIN Kiralik Konut Fiyat Endeksi


REIDIN Kiralik Konut Fiyat Endeksi [ 7 Şehir 71 Bölge 481 Mahalle ]

REIDIN.com Konut Kira Fiyat Endeksi, konut piyasasını şeffaflaştırmak ve daha ölçülebilir hale getirmek için oluşturulmuş bir göstergedir. Amaç, konut kira fiyatlarının belirli bölgelerdeki dönemsel değişimlerini gözlemlemek; kiraları diğer bölgeler ile birlikte incelemek ve finansal ya da sektörel bütün göstergeler ile kıyaslanabilir hale getirmektir. Endeks değerinin oluşturulmasında Türk Lirası (TL) medyan kira değeri kullanılmaktadır. Her bölge için endeks başlangıç değeri 100 kabul edilip güncellenmesi aylık olarak yapılmaktadır.


REIDIN Kiralik Konut Fiyat Verileri


REIDIN Kiralik Konut Fiyat Verileri [ 7 Şehir 71 Bölge 481 Mahalle ]

Kira Fiyat Verisi, ilgili bölge ve dönem içinde ilana çıkan (ya da talep edilen) bütün kiralık konut fiyatlarından faydalanılarak belirlenen medyan konut kira fiyatıdır.


REIDIN Konut Satın Alma Gücü Endeksi


REIDIN Konut Satın Alma Gücü Endeksi [ 7 Şehir ]

Konut Satın Alma Gücü Endeksi, ailelerin harcanabilir gelirlerinin belli bir kısmını konut satın almak amacıyla kullandığı ve bu yatırımı yaparken belli bir oranda banka kredisi kullandığı ya da ihtiyaç duyduğu gerçeği üzerine yapılan çeşitli hesaplamalar neticesinde oluşturulmuştur. Endeks değerleri incelendiğinde: 100 ve üzerindeki endeks değerleri, mevcut faiz oranı ortamında konut kredisi kullanılarak bir ev sahibi olunabileceğini gösterirken; 100’ün altındaki değerlerde, kredili yapılan konut satış işlemlerinde tüketicinin aylık taksit ödemelerinde sorunlarla karşılaşması beklenebilir.


REIDIN Konut Kiralama Gücü Endeksi


REIDIN Konut Kiralama Gücü Endeksi [ 7 Şehir ]

Konut Kiralama Gücü Endeksi, hane halkı ya da aile gelirinin üçte biri ile incelenen bölgedeki kira değerini kıyaslamaktadır. Endeks değerinin 100’ün üstünde olması konut için ödenen kiranın hane halkı ya da ailenin bütçesiyle kolaylıkla karşılanabilir olduğunu gösterirken, 100’ün altında olması hane halkı ya da ailenin bütçesinden kiraya çok daha fazla pay ayırdığını göstermektedir.


REIDIN Konut Yatırımı Geri Ödeme Süresi


REIDIN Konut Yatırımı Geri Ödeme Süresi [ 7 Şehir 71 Bölge 481 Mahalle ]

İlgili bölgede satın alınan ya da alınacak olan konutların kiraya verilmesi durumunda satış fiyatının kaç yıl içerisinde yıllık kira değeri ile karşılanabileceğini göstermektedir.


Konut Yatırımı Aylık Getirisi (Enflasyondan Arındırılmamış)


Konut Yatırımı Aylık Getirisi (Enflasyondan Arındırılmamış) [ 7 Şehir ]

Konut yatırımlarının aylık getirileri genel anlamda yüzdesel olarak ifade edilir; aylık konut kira değerinin konutun fiyatına bölünmesiyle hesaplanır.


REIDIN Brüt Konut Getiri Endeksi


REIDIN Brüt Konut Getiri Endeksi [ 7 Şehir 71 Bölge 481 Mahalle ]

Brüt Getiri Endeksi oluşturulmasında brüt getirilerden faydalanılmaktadır. Her bölge için endeks başlangıç değeri 100 kabul edilip güncellenmesi aylık olarak yapılmaktadır. (Brüt Getiri, yıllık brüt kira değerinin konut fiyatına bölünmesiyle elde edilen değerdir ve yüzdesel olarak ifade edilir).


REIDIN Konut Brüt Getiri Oranları


REIDIN Konut Brüt Getiri Oranları [ 7 Şehir 71 Bölge 481 Mahalle ]

Brüt Getiri, yıllık brüt kira değerinin konut fiyatına bölünmesiyle elde edilen değerdir ve yüzdesel olarak ifade edilir.


EIDIN Sosyo-Ekonomik Derecelendirme (SED)


REIDIN Sosyo-Ekonomik Derecelendirme (SED) [ 71 Bölge ]

İlçe ve mahalle seviyesinde bölgelerin göreli sosyo-ekonomik derecelerini ve sıralamalarını (SED) göstermektedir. Amaç, kullanılan değişkenler (Refah Düzeyi için Satış Fiyatları ve Kira Değerleri; Yaşanabilirlik Düzeyi için Nüfus ve Konut Yoğunluğu; Kültürel Düzey için Eğitim Süresi ve Eğitim Seviyesi) yardımıyla bölgeleri refah, yaşanabilirlik ve kültürel düzeylerine göre sıralamaktır. Çalışma kapsamında kullanılan değişkenler yardımı ile her bir bölgeye ait SED katsayıları belirlenmiştir. Belirlenen katsayılar K-Ortalama algoritması kullanılarak sınıflandırılmıştır. REIDIN SED değerleri önceden belirlenen 9 farklı sınıfa göre birbirlerine benzerlik bakımından kümelenmiştir. Belirlenen 9 sınıf; A+ , A, A-, B+ , B, B-, C+ , C, C- şeklinde olup, ilçe ve mahallelerin sosyo-ekonomik açıdan birbirlerine olan üstünlüklerini göstermektedir.


Geri Dön