25 / 04 / 2024

Rem Koolhaas kimdir?

Rem Koolhaas kimdir?

Mimar Rem Koolhaas kimdir? Rem Koolhaas nereli? Rem Koolhaas hangi okuldan mezun? Rem Koolhaas imzalı eserler hangileri? İşte Marka 2014 etkinliğinin konuğu Rem Koolhaas'ın özgeçmişi, biyografisi...



Rem Koolhaas, 1944 Rotterdam doğumlu... Rem Koolhaas, mimarlık eğitiminden önce bir süre gazetecilik ve senaryo yazarlığı yapmış, 1968 yılında almaya başladığı mimarlık eğitimden hemen sonra yazdığı Delirious New York adlı kitabıyla henüz hiçbir bina inşa etmemişken çok büyük bir üne kavuşmuştur. 1975 yılında Londra’da Madelon Vriesendrop ve Elia-Zeo Zenghelis ile birlikte kurduğu ve temel anlayışlarını “Bugünün toplumuna hitap etmek ve bugünün binalarını tasarlamak üzerine oturtan” OMA ekibiyle beraber 1978 yılında Den Haag Parlementosu Ek Binası yarışmasını kazandı. Hemen sonrasında Amsterdam IJ-Plein adında bir toplu konut planlaması yapan ekip, Chicago Illinois Teknik Üniversitesi Kampüs Merkezi için açılan yarışmada da birinciliği aldı. Bu yarışma sonucunda OMA, Mies van der Rohe tarafından tasarlanmış bir yapıya ilk defa ek yapma şansına sahip olan mimari ekip oldu.


Koolhas’ın Dutch House, La Villa dall’Lava, Netherlands Dance Theatre ve Lille şehri için kentsel ölçekte gerçekleştirdiği Euralille projesi, eleştirmenler tarafından övgüyle karşılanan projelerinden bazılarıdır. Berlin’deki Hollanda Konsolosluğu, Seattle Kütüphanesi, Souterrain Metro İstasyonu gibi Koolhaas’ın yakın zamanda gerçekleştirdiği projelerinden biri de CCTV projesidir. 500.000 m² alan sahip CCTV binası Koolhaas’ın deyimiyle inanılmaz derecede güzel bir bina yapma amacıyla Çin Devlet Televizyonu için tasarlanmıştır. Genelde iki boyutlu algılanan gökdelenlere 3.boyutu ekleyen bu bina sarmal şeklindeki şaşırtıcı dönüşüyle bir mühendilik harikası olarak tanımlanmaktadır. Gazeteciliği ve mimarlığı “Hakkında fazla birşey bilinmeyen konuları kısa sürede kavrama gerekliliği” bağlamında birbirine çok benzeten Koolhas, kentlerle mimarlar arasında da bir paradoks olduğunu öne sürer. Bu paradoksu mimarların hiçbir zaman kentin gerçek yazarları olmadığına dayandıran Koolhaas, ancak radikal otoriter durumlarda bunun gerçekleştiğini savunur. Bu otoriter durumu da ütopyalarla ilişkilendirir ve hemen sonra ütopyaların da iktidarın elinde olduğunu ekler. İktidardakiyle kurulan bu ilişki Koolhaas’a göre mimari bir trajedya olarak adlandırılabilir. Koolhaas’ın yakından ilgili olduğu politika, tarih, teknoloji ve sosyoloji konularının mimarlıkla kesişimlerini gösterdiği Content (2004) ve 20 yıllık mimari ve entellektüel birikimini döktüğü S, M, L, XL (1997) adlı kitaplarının dışında The Harvard Design School Guide to Shopping (2002), Mutations (2001) ve Delirious New York adlı eserleri bulunmaktadır.


Geri Dön