19 / 03 / 2024

Remzi Kozal: Gayrimenkul almak için en uygun dönem!

Remzi Kozal: Gayrimenkul almak için en uygun dönem!

Tüm Mühendisler ve Mimarlar Birliği Platformu Genel Başkanı (TMMBP) Remzi Kozal, gayrimenkul piyasalarının hareketlendiğini belirtti



Gayrimenkul piyasalarının mevsimsel etkilerle hareketlenmeye başladığını söyleyen Tüm Mühendisler ve Mimarlar Birliği Platformu Genel Başkanı (TMMBP) Remzi Kozal, bu hareketlenmeyi bankaların uygun faiz ve vadelerde verdikleri veya verecekleri kredilerle desteklemelerinin gayrimenkul piyasalarındaki hareketlenmeyi pozitif etkilediğini belirtti. Bunun istihdam için önemli bir çıkış olabileceğini ifade eden Kozal, gayrimenkul piyasalarındaki bu kıpırdamanın, yeterince desteklenmesi durumunda, inşaat sektörünü harekete geçireceğini,  böylece ekonomideki gidişin pozitif etkileneceğini vurguladı.

Gayrimenkul piyasalarının ve inşaat sektörünün uzun süredir bir durgunluk yaşadığını söyleyen Remzi Kozal sözlerine şöyle devam etti: “Son yıllarda yeni bir inşaat projesi olmadığı gibi yakın gelecekte de inşaat sektöründe önemli bir genişleme olacağı özlemlenmiyor. Dünyada olduğu gibi, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'de de İnşaat sektörünün ekonomik krizden büyük ölçüde etkilendiğini bariz bir şekilde görüyoruz ve yaşıyoruz. Yeni yönetmeliğinin  uygulamaya konduğu 2000 yılından önce, eski yönetmeliğe göre, inşa edilen binalar için artık söylenecek ve de yapacak çok fazla bir şey yok. Bu binalar bir bakıma yeniden inşa edilmek durumunda olup ekonomik krizinde tetiklemesi ile birlikte fiyatları da oldukça düşmektedir.”

Almayı düşünenler fırsatı kaçırmamalı

“Diğer taraftan gayrimenkul piyasalarında mevsimsel fiyat farklılıkları da zaman zaman etkili oluyor. Genel olarak Mayıs-Haziran ve Eylül-Ekim dönemleri gayrimenkul piyasalarının ivme kazandığı ve buna bağlı olarak ta fiyatların arttığı dönemlerdir.” şeklinde konuşan Kozal, uzun süredir baskı altında olan emlak piyasalarının 2009 Mayıs-Haziran döneminde kazanacağı ivme ile birlikte bir yükselişe geçeceğini ifade etti. Dolayısı ile içinde bulunduğumuz günlerin gayrimenkul satın almayı düşünenler için son fırsatlar olabileceğini vurgulayan TMMBP Genel Başkanı “Gayrimenkule yatırım yapmayı düşünenler, ya da bir daire, dükkan almak isteyenler için önümüzdeki üç ay en uygun dönem gibi görünüyor.” dedi.

Mayıs-Haziran aylarıyla beraber gayrimenkul piyasasındaki canlanma ile birlikte inşaat sektöründe de bir canlanmanın yaşayacağını belirten Kozal, inşaat sektörünün çok geniş bir sahada istihdam oluşturduğu ve birçok iş kolunu harekete geçirdiği için de genel olarak ekonomide bir iyileşme trendinin başlayacağını, en azından eksiye gidişin duracağını sözlerine ekledi.

2000 yılı sonrasında yeni yönetmeliğe göre inşa edilen binalarda krize rağmen öyle belirgin bir fiyat düşüşleri yaşanmadığına değinen Kozal, “Hatta bazı bölgelerde site şeklinde özel olarak inşa edilmiş binaların, konutların fiyatlarının krize rağmen az da olsa arttığını izliyoruz.” dedi.


Geri Dön