20 / 04 / 2024

Remzi Kozal: Kaçak inşaat patlaması yaşanıyor!

Remzi Kozal: Kaçak inşaat patlaması yaşanıyor!

Mimar Remzi Kozal, kentte son yıllarda kaçak inşaat patlaması yaşandığına dikkat çekti



Kentin en önemli sorunlarından olan ve önü bir türlü alınamayan kaçak yapılaşma, beraberinde ciddi tehlikeleri de getiriyor. Tüm Mühendisler ve Mimarlar Birliği Platformu (TMMBP) Genel Başkanı Mimar-Ekonomist Remzi Kozal, İstanbul'da son yıllarda kaçak inşaat patlamasının yaşandığına dikkat çekti. Kentte 3 milyon civarında bina bulunduğunu, bu binaların yüzde 75'inin proje hazırlayıcılarının bulunmadığını belirten Remzi Kozal, "Yani bu binalar, öngörülen şartnamelere göre hazırlanmış projeler ve teknik kontroller altında inşa edilmemişlerdir" dedi.

HASSAS BÖLGELERE TAHLİYE

Binalarda betonarme malzemesi olarak yaygın bir şekilde tuzlu deniz kumu ve çakıl kullanıldığını slöyleyen Kozal, "Binalarda kullanılan inşaat demirleri de çoğu zaman istenen niteliklerden oldukça uzak. Diğer taraftan, doğru dürüst temel dahi atmadan, teknik şartnamelere uyumdan uzak, seçim dönemlerinde gece karanlığında inşa edilen binaların depreme dayanıklı sağlam binalar olması mümkün değildir" diye konuştu.

İstanbul'un 7 ve üzerindeki bir depremle karşı karşıya kalması halinde 10 milyon kişinin can güvenliğinin tehlikede olacağına dikkat çeken Kozal şöyle devam etti: "Böyle bir vahim durum karşısında sessiz kalmayı bırakın, devlet-vatandaş, bir topyekun seferberlik başlatarak, geceli-gündüzlü çalışmak zorundayız. Aksi halde çok büyük acılar yaşanacak, felaket göz göre göre geliyor" diye konuştu.

YOĞUN YERLEŞİM BATI'YA KAYDIRILMALI

Remzi Kozal, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

Deprem konusunda hassas olan bölgelerdeki yerleşim birimleri süratle kaldırılmalı ve daha güvenli bölgelere kaydırılmalıdır.

Aynı zamanda bir deprem anında İstanbul'a acil yardım sağlayacak yerleşim yerleri oluşturulmalıdır.

İstanbul'daki birinci derecede sakıncalı bölgelerdeki nüfus bir deprem anında İstanbul'a acil yardım sağlayacak şekilde yeni bölgelere yerleştirilmelidir.

Böylece, İstanbul'da herhangi bir zaman diliminde meydana gelebilecek depreme karşı adım adım hazırlık yapılmış olacaktır.

İstanbul için en uygun yeni yerleşim yeri 4. dereceden deprem kuşağı içerisinde yer alan Çatalca-Terkos Gölü'nden, Edirne-Uzunköprü ilçesine uzanan hattın kuzeyidir.

Ancak buralara rastgele yerleşim olmaz. Tabii ki, çevreye azami hassasiyetin gösterilmesi, tarım arazilerine yerleşim yapılmaması, su kaynaklarının kirletilmemesi gibi konulara dikkat edilmelidir.

Kırklareli'ne doğru Istrancalar'ın yer aldığı, tarıma elverişsiz, hafif eğimli kıraç araziler uygun yerleşim yerleri olmakla birlikte teknik incelemeler ve yapılacak planlama ile işe başlamak doğru bir adım olacaktır. 
HaberTürk


Geri Dön