25 / 04 / 2024

Resmileşti! Dizel ve benzinli araçlar yasaklanıyor

Resmileşti! Dizel ve benzinli araçlar yasaklanıyor

Alınan kararla beraber 2. el araçların dahil olmadığı ifade edilirken ikinci el araçların fiyatının yükselmesi beklenmekte.



Avrupa Palamentosu, kendsine sunulan öneriyi onayladı, AB'nin sıfır emisyon politikası dahilinde 2035 yılından itibaren dizel ve benzinli araçların ve hafif ticari araçların satışını yasaklandı. Bu karar ile birlikte 2035'ten itibaren içten yanmalı motorlu araçlar kullanımdan kalkacak ve sadece elektrikli veya hidrojenli yerni araçların satışlarına izin verilecek. Avrupa Konseyi'nin de yıl sonuna kadar bu kararı onaylayarak yürürlüğe sokması bekleniyor.

 Resmileşti! Dizel ve benzinli araçlar yasaklanıyor

AB'nin 2050 yılına kadar karbonu nötralize edebilmesi için 2030 yılına kadar sera gazı emisyanlarını büyük ölçüde alzaltmayı amaçlayan iklim çalışmasının bir parçası olarak alınan karar ile otomobil imalatçıları, yeni otomobillerin karbon emisyonlarını 2030'dan sonra binek otomobiller için %55 ticari araçlar içinse %50 azaltmaları gerekecek.

İkinci el ayrıntısı

Alınan kararla beraber 2. el araçların dahil omadığı ifade edilirken ikinci el araçların fiyatının yükselmesi beklenmekte. Avrupa Parlamentosu milletvekili Alexandr Vondra verdiği beyanatta, "Yeni kararla 2035 yılından sonra sadece elektrikli ve hidrojenli otomobiller satılacak.


Geri Dön