28 / 03 / 2024

Benzin dizel ve elektrikli araçlar cep yakacak! Otomobil fiyatlarına büyük zam

Benzin dizel ve elektrikli araçlar cep yakacak! Otomobil fiyatlarına büyük zam

Otomobil piyasasını 2020 yılından beri etkileyen paraç ve çip krizi sonrası küresel ekonomide yaşanan dalgalanmalar maliyetleri uçurdu. Benzin dizel ve elektrikli araç fiyatlarına büyük zam geliyor. İşte ayrıntılar...



Otomobil üretiminde artan maliyetler hem geleneksel içten yanmalı motorlu araçların hem de elektrikli araçların fiyatlarının artmasına sebep olacak. Uzmanların incelediği verilere göre; üretim maliyetlerindeki artış elektrikli araç piyasasında durgunluğa neden olacak.

Dünyayı 2 yıl boyunca etkileyen pandemi süresince, elektrikli araçların üretimi için gerekli hammaddelerin maliyeti, pandemi öncesinin iki katından fazlaya yükseldi. Maliyetteki artışlar, General Motors ve Tesla gibi büyük üreticilerden, Lucid ve Rivian gibi start-up lara kadar, otomobil üreticilerinin yeni araçların fiyatlarında artışa gitmesine neden olacak.

2022 Mayıs ayında bir elektrikli aracın ortalama maliyeti araç başına sekiz bin 255 dolara yükseldi. 2020 yılının Mart ayında bu sayının üç bin 381 olduğu düşünülürse bu durum yüzde 144 artış demek oluyor.

Üretimde kullanılan madenlerden nikel, kobalt, lityum gibi, elektrikli araçların çalışabilmesi için ana parça olan akünün üretimi için gerekli maddelerdir. AlixPartners’ın raporuna göre son iki yılda, elektrikli araçların üretimine özel maliyetler iki bin  dolardan dört bin 500 dolara yükseldi.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön