25 / 04 / 2024

Rezidanslar güvenli yaşam alanı ihtiyacını gideriyor!

Rezidanslar güvenli yaşam alanı ihtiyacını gideriyor!

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Doç. Dr. Tolga Akbulut rezidansların merkezden kopmak istemeyenlerin konfor ve güvenli yaşam alanı ihtiyacını giderdiğini belirtiyor.



'İnsanın evi gibisi yok' dediğiniz çok olmuştur. Eve adım atıldığında yaşanılan o rahatlatıcı duygudur bu cümleyi söyleten. Toplumumuzun önemli bir kesimi evini bol odalı hayal eder.  

2015 yılı rakamlarına göre, Türkiye nüfusunun yüzde 4'ü, yani 3 milyon 113 bin 496 kişi tek başına yaşıyor. Yalnız yaşayanların tercihi genelde az odalı ya da tek odalı stüdyo tipi daireler oluyor. Amerikan tarzı mutfak ve tek odadan oluşan 1+0 ya da 1+1 dairelere rağbet giderek artıyor. 

Emlakçıların verdiği bilgiye göre, İstanbul'da son yıllarda inşa edilen konutların üçte biri bu tip evlerden oluşuyor. 

Popülerliği gün geçtikçe artan rezidanslar konforlu hayatın yanı sıra sosyal ve kültürel etkinlikleri bir arada sunmayı vaat ediyor. Akıllı binalar, yüzme havuzları, fıtness salonları, saunalar, güvenlikli ortam ve daha birçok imkân. Özellikle alışveriş merkezlerinin içindeki rezidanslarda yaşayanların asansörle alışveriş merkezine inip, kafede bazen yalnız bazen de kendi sosyal çevresinden kişilerle vakit geçiriyor. 


SUÇ ORANLARI ARTTIKÇA... 

Ankara'daki rezidansları araştıran Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden Leyla Alkan'a göre, insanları rezidanslarda yaşamaya sevk eden nedenlerin başında artan suç oranı ve güvensizlik duygusu geliyor. Buna yoğun iş temposunun getirdiği vakitsizlik eklenince, evi otele dönüştüren yaşam tarzı kaçınılmaz oluyor. 


GÜVENLİK İHTİYACI REZİDANSA YÖNELTİYOR 

İstanbul'da rezidansların tercih edilmesini etkileyen faktörleri araştıran Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Doç. Dr. M. Tolga Akbulut ve yüksek mimar Uygar Yüksel, rezidansların merkezden kopmak istemeyenlerin konfor ve güvenli yaşam alanı ihtiyacını giderdiğini belirtiyor. 


YATIRIMCILARIN GÖZDESİ 

Tek başına yaşayanların ya da öğrencilerin tercih ettiği stüdyo evler, emlak yatırımcılarının da gözdesi. Çok odalı evlerin neredeyse yarı fiyatına satın alınan küçük dairelerin fiyatı, kiralarken bol odalı evlerle yarışıyor. Büyük şirketler de yöneticilerine iş seyahatlerinde otel yerine, bu tür küçük daireler kiralıyor. 

İstanbul Birleşmiş Emlakçılar Levent Şubesi sahibi Ramazan Bahçeci, Levent, Etiler civarında 3 oda bir salon evlerin kirasının 3-4 bin TL civarında, stüdyo evlerin kirasının ise 2 bin 500 TL civarında olduğunu belirtiyor


Sosyal çatışmalar yaşanıyor 


Konut üretimi ve satışındaki yanlış stratejiler, çeşitli sosyal çatışmaları da beraberinde getiriyor. 

Aynı binada hem 3+1 hem 1+0 dairelerin bulunması komşular arası bazı sorunlara yol açıyor. Çocuklu ailelerle yalnız yaşayan ailelerin arası anlaşmazlıklar nedeniyle açılabiliyor. 

Bir başka çatışma nedeni de. farklı etnik köken ve kültürden gelen insanların aynı rezidansta yaşamaları. 

Örneğin Türkiye'de Ruslara ve Araplara birlikte pazarlanan sitelerde değişik sorunlar ortaya çıkabiliyor. 



Yarına Bakış


Geri Dön