25 / 04 / 2024

Riskli bina nereye şikayet edilir?

Riskli bina nereye şikayet edilir?

Çevre Bakanlığı tarafından 81 ile gönderilen ‘Riskli Alan’ genelgesi kapsamında riskli binalar 3 ay içinde şikayet edilecek. Peki riskli bina nereye şikayet edilir? İşte tüm merak edilenler...



Riskli bina nereye şikayet edilir?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum imzasıyla, en riskli alanların 3 ay içerisinde bakanlığa bildirilmesi için 81 ile genelge gönderildi. Genelge kapsamında  ilin sınırları içerisinde bulunan büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlıklarınca kentsel dönüşüm strateji belgesi hazırlanacak ve çürük binalar ihbar edilecek.

Riskli bina nereye şikayet edilir?

Riskli binalarda oturan yüzlerce kişi ''Riskli bina nereye şikayet edilir?'' sorusunun yanıtını merak ediliyor. Riskli bina Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, “Alo 181” çağrı hattına bildirilecek.  “Tapu Kadastro Çağrı Merkezi Alo 181” hattı görevlileri, riskli binalarla ilgili çağrılara yanıt verecek. 

Bu kapsamda şehirler, “kentine özgü bir dönüşüm anayasası”nın sahibi olacak, kentsel dönüşümü de hazırladıkları bu belgeye göre yapacak. İller için kentsel dönüşümle ilgili bir harita hazırlanacak, bu haritalar üst ölçekli planlara, mekansal stratejik plana uygun olacak. Dönüşüm alanları, kentin bir bölümünde değil bütününe yönelik yapılan analizler sonucunda belirlenecek. Dönüşüm alanlarının risk durumu, halkın beklentisi, finansal analizler, konut ve iş yeri ihtiyacı göz önünde bulundurularak öncelik sırasına konulacak.

NEREYE BİLDİRİLECEK?

-- ALO DASK 125

-- Dask.gov.tr'de bulunan ONLİNE HASAR İŞLEMLERİ adımından

-- DASK adına, Zorunlu Deprem Sigortası poliçesini düzenleyen Sigorta Şirketi ve/veya Acentesi.

İSTENEN BELGELER

DASK’ın Zorunlu Deprem Sigortası’ndan faydalanabilmeniz için binanızın tamamen ya da kısmı olarak zarar görmüş olması fark etmiyor. Küçük ya da büyük maddi zararlar için de tazminat talep edilebiliyor. 

Depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olduğu maddi zararlarınızın, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde tazmini için gereken bilgi ve belgeler şu şekilde; 

-Hasar Bildirimi (TC kimlik veya poliçe numarası ile)

- Güncel Tapu Bilgisi

- Hasar Yeri Açık Adresi (Eksper gönderimi ve değerlendirmesinin kolaylığı için)

- Sigortalı Telefonu (Sabit ve/veya cep)

Ayrıca, sigortalı bina üzerinde Zorunlu Deprem Sigortası poliçesinin yanı sıra deprem teminatı içeren başka bir sigorta poliçesi de bulunuyorsa, bu konuda DASK'a bilgi verilmesi gerekiyor. 

Bina risk tespit kılavuzu 10 soruda tüm detaylarıyla!

Riskli Yapı Bina Kartı 5 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön