24 / 04 / 2024

Riskli bina tespiti nasıl yapılır?

Riskli bina tespiti nasıl yapılır?

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli bina tespiti nasıl yapılır? Siz de riskli bina tespiti yaptırmak istiyor ve nasıl olduğunu merak ediyorsanız, haberimizi inceleyebilirsiniz...



Riskli bina tespiti nasıl yapılır?

Kentsel dönüşüm projelerine dahil olabilmek için yıkılması istenen yapının riskli bina niteliğini taşıyor olması gerekiyor. Söz konusu riskli bina tanımlaması 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun kapsamında ekonomik ömrü tamamlanmış şeklinde yer alıyor.


Buradan da anlaşılacağı üzere, inşa edileli uzun bir süre olmuş ve yapının bodrum katında rutubetin olması halinde, kolon ve kirişlerdeki demirlerinde pas varsa, binanın herhangi bir katında taşıyıcı sisteminde ciddi çatlaklar bulunuyorsa yapı, "riskli" niteliğine sahip olabiliyor. Ancak, riskli bina tespitinin yapılabilmesi için bakanlık lisanslı teknik şirketlere başvuruda bulunulması gerekiyor.


Bunun için binada oturan bir kimsenin başvuruda bulunması yeterli oluyor. Başvuru üzerine lisanslı şirket, teknik incelemeler yaparak deprem risk raporu hazırlıyor. Yapı raporda riskli çıkarsa lisanslı şirket, raporu bakanlığa onay için gönderiyor. 


Bakanlık onayından sonra binada oturan herkese binanın riskli olduğuna ve bununla ilgili kararın bir an önce verilmesi gerektiğine dair bir yazı gönderiliyor. Böylece binadaki tüm apartman sakinleri bilgilendiriliyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön