24 / 04 / 2024

Riskli yapı tespit raporu örneği 2021!

Riskli yapı tespit raporu örneği 2021!

İzmir'de geçtiğimiz aylarda yaşanan deprem sonrasında vatandaşlar harekete geçti. Riskli bina ihbarları yeniden arttı. Peki riskli yapı nasıl tespit ediliyor? İşte riskli yapı tespit raporu örneği 2021...



Riskli yapılar  kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma, çalışma, eğlenme veya dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarayan yapılar ile hayvanların ve eşyaların korunmasına yarayan yapılar için tespit ediliyor.

Riskli yapı tespiti başvuru 2021 

Bina risk tespiti için hızlı, orta ve kapsamlı testler yapılabiliyor. Binanın deprem risk analizini yapan firmalar, bina kolonlarından demir ve karot örnekleri alarak yapının riskli olup olmadığını ölçüyor. Bununla birlikte hızlı tetkik teknikleriyle de binanın dayanıklılığı hesaplanabiliyor. 

Riskli yapı tespiti itiraz 2021

Hak sahiplerine yapılacak olan tebligatta, “yapının riskli olarak tespit edildiği, tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde riskli yapı tespitine karşı Müdürlüğe itiraz  dilekçesi verilebileceği, idare tarafından belirlenecek süre içinde yapının yıktırılması gerektiği” konuları bulunuyor.

İtiraz süreci:

Yapı maliki: Tapu tarafından yapılan tebligat tarihinin ardından 15 gün içinde malikler veya kanuni temsilcilerince riskli yapı tespitine karşı İl Müdürlüğüne dilekçe ile başvuruluyor.

Teknik heyet: Bakanlık tarafından o il için teşkil edilen teknik heyet tarafından riskli yapı tespit raporu yeniden inceleniyor ve yapı ile ilgili nihai karar veriliyor.

Riskli olduğu kesinleşen yapıların yıktırılması için Müdürlük tarafından İdaresi'ne yazı yazılıyor. Verilen süre içinde yapının yıktırılıp yıktırılmadığı kontrol edilir ve yapı yıktırılmamış ise “yapının idari makamlarca yıktırılacağı” belirtilerek 30 günden az olmak kaydıyla ek süre veriliyor.

Riskli yapı tespit raporu örneği 2021

Riskli yapı tespit raporu örneği 2021!

 

Riskli bina tespit raporu inceleme formu için tıklayın

Bina risk tespit kılavuzu 10 soruda tüm detaylarıyla!

Riskli Yapı Bina Kartı 5 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön