26 / 04 / 2024

Rize Ambarlık'taki tarihi kemer köprünün yıkımı TBMM'de!

Rize Ambarlık'taki tarihi kemer köprünün yıkımı TBMM'de!

Rize'nin Ambarlık köyünde bulunan tarihi kemer köprünün yıkılma nedeninin belirlenmesi meclis gündemine taşındı. CHPli Bekaroğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Rize'nin Ambarlık köyünde bulunan tarihi kemer köprünün yıkılma nedeninin belirlenmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Bekaroğlu, sorusunun Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Bekaroğlu, ''Rize merkeze bağlı Ambarlık Köyünde bulunan ve Rize Valiliği’nce 300 yıllık olduğu belirtilen tarihi kemer köprü 10.07.2019 tarihinde yıkılmıştır. Köprünün yıkılmasına ilişkin basında yer alan haberlerde; yıkımın sebebi olarak geçtiğimiz yıllarda yapılan restorasyon olduğu belirtilmektedir.
Yörede yaşayan insanlar, köprünün, son yıllarda deniz dolgu malzemesi almak için onlarca taş ocağı açılan ve her gün yüzlerce ağır tonajlı kamyonun geçtiği yol güzergahında bulunduğunu ifade etmektedir. Bölge insanı ayrıca, yo! açma ve çevredeki Hidroelektrik Santral projeleri için yapılan patlatmaların da zaman içerisinde tarihi köprüye zarar vermiş olabileceğini düşünmektedir. Yine yöre halkından edinilen bilgiye göre; Ambarlık ve Karasu Köyleri afet bölgesi kapsamındadır ve bu bölgede geçmiş yıllarda bir çay alım evi yıkılmış, birçok evde hasarlar oluşmuştur'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun soruları:
1) Köprünün kesin yapılış tarihi nedir? Gerçek yıkılma nedeninin tespiti için ayrıntılı bir inceleme ve araştırma yapılmış mıdır?
2) Köprü hangi tarihte, hangi firma tarafından, ne kadar bedelle restore edilmiştir? Restorasyon sırasında köprünün yıkılmasına neden olan müdahaleler yapılmış mıdır?
3) Köprünün yıkılmasının, çevredeki HES projeleri için, yol açmak için ve taş ocaklarında patlatılan dinamitlerle ilgisi var mıdır?
4) Bölgede daha eski tarihli kemer köprüler de bulunmaktadır. Zaman içerisinde statik yapılarında iklim şartlarından kaynaklı bozulmalar nedeniyle diğer köprüler için de yıkılma tehlikesi söz konusu mudur? Bunların korunması mümkün değil midir? Kendi kendine yıkılmaları, mı beklenmektedir?
5) Rize il genelinde bu tür tescilli tarihi köprülerin sayısı kaçtır? Bunlarla ilgili çevresel etkiler dikkate alınarak koruma çalışmaları yapılmakta mıdır?


Geri Dön