19 / 04 / 2024

Rize ulaşımda çağ atladı!

Rize ulaşımda çağ atladı!

Ulaştırma Bakanlığı verilere göre, bugüne kadar Rize’nin ulaşım ve erişim hizmetleri için 7 milyar 900 milyon liralık yatırım yapıldı. Rize’nin 2003’e kadar sadece 20.2 km bölünmüş yolu varken, 124.6 km daha bölünmüş yol yapılarak toplamda 144.8 km’ye ulaşıldı...



KARADENİZ Bölgesi, cumhuriyet tarihi boyunca aslında en çok ihmal edilen, unutulan bölgelerden bir tanesiydi. Özellikle Rize, daha da çok unutulmuştu. Oysa Rize; doğa, tarih, inanç, kültür ve termal turizmi açısından zengin bir turistik potansiyele sahip. Doğu Bloku ülkeleri pazarına en yakın şehir. Rize’nin, Avrupa ve Orta Asya’ya açılan Kafkasya Koridoru üzerindeki konumu ile de stratejik konumu var. Bütün bu imkanlarına rağmen, yıllarca doğru düzgün yolu yoktu, turizm ve ticareti gelişemiyordu. Bu nedenle Karadeniz Sahil yolu Rize için, Karadeniz için çok önemliydi. Samsun’dan Sarp’a kadar uzanan toplam 542 kilometrelik bu yol, 6 il, 63 ilçe, 17 bucak merkezi, 9 limanı ve havalimanlarmı birbirine bağladı. Karadeniz Ekonomik işbirliği Teşkilatı kapsamında yürütülen ve 1700 km uzunluğundaki Karadeniz Çevre Karayolu Geliştirme Projesi’nin en önemli bölümünü oluşturdu.

İYİDERE-HOPA ARASI

Para Dergisi'nde yer alan habere göre, Ulaştırma Bakanlığı verilerine göre bugüne kadar Rize’nin ulaşım ve erişim hizmetleri için 7 milyar 900 milyon liralık yatırım yapıldı. Rize’nin 2003’e kadar sadece 20.2 km bölünmüş yolu varken, 124.6 km daha bölünmüş yol yapılarak toplamda 144.8 km’ye ulaşıldı.

Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgilere göre, toplam uzunluğu 104.5 km olan Karadeniz Sahil Yolu’nun (Iyidere-Hopa Arası) 73.8 km’si bitümlü sıcak karışımlı bölünmüş yol olarak tamamlandı. Uzunluğu 81 km olan Rize Ayrımı-Ikizdere Yolu’nun 21 km’si bitümlü sıcak karışımlı bölünmüş yol ve 3 km’si de sathi kaplamalı tek yol olarak gerçekleştirildi.

8.5 kilometrelik Rize Güney Çevre Yolu’nun 3.6 km’si de yine bitümlü sıcak karışımlı bölünmüş yol olarak inşa edildi. Toplam uzunluğu 11.2 km olan Ayrımı-Güneysu-Büyükköy Yolu’nun 11.2 km’si de sathi kaplamalı tek yol olarak tamamlandı.

RİZE İYİDERE ARASI    


6.6 kilometrelik Ayrım-Veliköy Yolu’nun 1.7 km’si sathi kaplamalı tek yol olarak tamamlandı. Uzunluğu 5 km olan Rize Eski Şehir Geçişi Yolu’nun tamamı sathi kaplamalı tek yol olarak tamamlandı. (Rize-İkizdere) ayrımı -Kalkandere Yolu’nun 6 km’si sathi kaplamalı tek yol olarak tamamlandı.


GÜNEYCE TÜNELİ BU YIL BİTİYOR

Ulaştırma Bakanlığı’nın bazı projelere ilişkin verdiği bilgiler ise şöyle:

Proje Bedeli: 273 milyon lira olan Güneyce Tüneli (3.9 km Çift Tüp) kazı imalatları tamamlandı. Kemer betonunda çalışma devam ediyor. Üstyapı çalışmalarına başlandı. 2018’de tamamlanacak.

Proje Bedeli: 143 milyon 330 bin lira olan Rize-Dağdibi (Güney Çevre Yolu) bölünmüş yolları bitirildi. Güzergah üzerindeki kavşak ve bağlantı yollarının projesi onay aşamasında. 2018’de tamamlanacak.

İyidere Ayrım-İkizdere Devlet Yolu 32 km bölünmüş yolunun önemli bir bölümü tamamlandı. Proje bedeli 284 milyon lira olan proje kapsamında 4 adet çift tüp tünel, 3 adet köprü, 3 adet köprülü kavşak, 2 adet viyadük bulunuyor. Hurmalık 1 ve 2 tünelleri ile sanat yapılarında çalışmalara başlandı. 2020’de tamamlanacak.

1 MİLYAR 151 MİLYON TL'LİK PROJE

İkizdere-İspir yolunda Ovit Tüneli ve bağlantı yollan: Ovit Tüneli’nin proje bedeli 1 milyar 151 milyon liranın üzerindedir. Ovit Tünel ve bağlantı yolları dahil binder seviyesinde bitirildi. İkincil işlerde çalışmalar devam etmektedir. 2020’de tamamlanacaktır.

Çayeli-Kaptanpaşa 78 milyon lira yatırımla yapılıyor. Proje kapsamında 4 adet tünel ve 3 adet köprü bulunmaktadır. Tünel ve köprü imalatlarına başlandı. Muhtelif kesimlerde sanat yapıları tamamlandı. 2020’de tamamlanacak.

Rize-Pehlivantaşı-Kalkan-dere yolu 68 milyon lira yatırımla yapılıyor. Proje kapsamında 4 adet çift tüp tünel bulunmakta. TL ve T2 tünellerinde çalışmalar devam etmekte. Muhtelif kesimlerde tek yol bitirildi. 2020’de tamamlanacak.

Proje Bedeli 120 milyon lirayı bulan Salarha Tüneli inşaatı başladı. Proje kapsamındaki 1 adet çift tüp tünelde kazı çalışmaları devam etmekte. Bu yıl içerisinde tamamlanacaktır.

GÜNDOĞDU-VELİKÖY ARASI

Gündoğdu-Veliköy yolunun önemli bir bölümü tamamlandı. Bu yıl içerisinde tamamlanacaktır. 36 milyon liranın üzerinde yatırımla Rize-İkizdere Ayrımı-Kalkandere yolunun muhtelif kesimlerin reglajı bitirildi. 2020’de tamamlanacak.

14,5 kilometrelik Çayeli-Pazar-Hemşin Ayrımı Yolunda çalışmalar sürüyor. Yaklaşık 26 milyon lira yatırımla bu yıl içerisinde tamamlanacaktır.

Rize-İkizdere-Erzurum Yolu’nda Çığ Tünelleri yapılıyor. Proje bedeli 66 milyon liranın üzerinde olan proje kapsamında TL, T9, T(7-8) ve T5 çığ tünelleri bitirildi. Bu yıl tüm tünellerin tamamlanacak.

İyidere-İkizdere Ayrımı-Kendirli il yolu 120 milyon lira yatırımla yenileniyor. Muhtelif kesimler tamamlandı. Proje kapsamında 2 adet köprü bulunmakta. 2019 yılı içerisinde tamamlanması planlanıyor.

HAVALİMANININ TEMELİ ATILDI

Rize- Artvin Havalimanı temeli atıldı. 1 milyar 461 milyon 400 bin lira proje bedeli bulunan havalimanında kapasite yaklaşık 3 milyon yolcu/yıl olacaktır.

Konumu: Rize’ye 34 km, Artvin’e 125 km ve Hopa’ya 54 km uzaklıkta, Yeşilköy ve Pazar arasında.

Terminal Binası, mimari yapısı ve cephe görünümü en az 3 alternatif model üzerinde çalışılmaktadır. Proje kapsamında yıllık 3 milyon yolcu kapasiteli Terminal ve VIP Terminal Binası (İç-Dış Hat), Teknik Blok, Kule, Kurtarma ve Yangın İstasyonu, Güç ve Isı Merkezi, Çok Maksatlı Garaj ve diğer destek binalar bulunmaktadır. 2020’de tamamlanması hedeflenmekte.

Rize İyidere Lojistik Limanı Etüt-Proje İşleri: Sondaj çalışmaları bitirildi. Jeolojik jeoteknik etüt raporu onaylandı. Kesin proje çalışması devam etmekte. 2018’de tamamlanacak.


Geri Dön