25 / 04 / 2024

Rize’de kentsel dönüşüm 30 Ocak'ta başlayacak!

Rize’de kentsel dönüşüm 30 Ocak'ta başlayacak!

Rize Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırdı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile kentsel dönüşüm için gerekli girişimleri başlattıklarını vurgulayan Belediye Başkanı Rahmi Metin, “Yıkım işlemlerine 30 Ocak’ta başlamayı planlıyoruz” diye konuştu.



Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, belediye bloklarının 1970'li yıllarda deniz dolgusu üzerine yapıldığını dile getirdi. İnşaat tekniği ve uğradığı korozyon açısından, ayrıca 2 katlı binaların 4 kata çıkarılmasıyla yapılarda yıpranmalar olduğuna dikkat çeken Metin, yıkılmaları için son 15 yıldır çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.

Dünya'dan Necati Tuzcu'nun haberine göre; Metin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile kentsel dönüşüm çalışması için gerekli girişimleri devam ettirdiklerini belirterek, "Şehrin ticaretinde yüzde  30 paya sahip alanda yeni bir yapılanmanın olduğunu defaatle söyledik. Görüşmeler sonucunda proje ortaya çıkarıldı. Proje 23 dönüm alanda 8 bin 700 metrekare üzerine oturan 126 dükkan zeminde kuruluyor. Yukarıda 50 bin metrekarelik inşaat alanı vardı. Bu 30 bin metrekarelere düşüyor. Bu sadeleştirilmiş, az yoğunluğu olan yapı stoku gelecek" dedi.

Rize’de kentsel dönüşüm 30 Ocak ta başlayacak!

Şehrin ihtiyacı nispetinde 23 dönümlük alanın tamamen yayalaştırılacağına dikkat çeken Metin, "Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi yayalaştırılmış alan içerisine girecek. Vatandaşlarımızı memnun edebilmek için kira, taşınma yardımı, 500 günde bitirilmesi noktasında kararlar alındı. İnşallah süre içerisinde bitirilip hak sahibine teslim edilir" diye konuştu.

Bakanlık yetkilileri ile görüşmelerin başlatılarak sözleşmelerin imzalanmaya başladığını dile getiren Metin, "Bütün yapı kurgulandı. Rize'miz belki de 100 yıllarca sağlamlığa sahip, güvenle işlem ve ticaret yapılabilecek yeni binalarına sahip olacak. Binaların mimarisi yeni çalışmalara, yatırımlara örnek proje olacak. Rize'nin çehresi değişmiş olacak" şeklinde konuştu.

Uzlaşma sürecinin 15 Ocak'ta biteceğini belirten Metin, "İnşallah boşaltma işlemi ile 30 Ocak'ta bitmiş olacak ve yıkım işlemleri başlamış olacak. Blokların tümü aynı anda başlayacak. Maliye Bloğu'nun olduğu bölgeden başlanarak sıra ile yıkılacak" dedi.

Rize'de 4 bin 174 binada dönüşüm başlıyor!


Geri Dön