26 / 04 / 2024

Rize'de sel sonrası 47 bina yıkıldı!

Rize'de sel sonrası 47 bina yıkıldı!

Rize ve Artvin'de yaşanan sel felaketi sonrası kentlerde çok sayıda bina yerle bir oldu. Rize'de 47 bina yıkılırken 100'e yakın ev de ağır hasar aldı.



Rize ve Artvin’deki sel felaketinin sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın haberine göre; ilk belirlemelere göre sel ve heyelan sebebiyle Rize’de, 47 bina yıkıldı, 100’e yakın konut ağır hasara uğradı, 125 bina boşaltıldı, 40’a yakın işyeri ve 100’e yakın da araç zarar gördü. Artvin’de durum daha kötü; 1430 konut ve işyeri zarar gördü. Her iki kentte de hasar tespit çalışmaları devam ediyor ve uzmanlara göre ilerleyen günlerde selin sebep olduğu maddi kayıp daha da artacak.

Uzmanlar Rize ve Artvin’deki sel felaketinin neden olacağı tahmini toplam zarar, en az 200 milyon lira olacağını tahmin ediyor. Tabii tarımsal zarar ile beraber bu kayıp daha da artacak. İklim değişikliği bu kayıpların en büyük nedeni gibi görünse de çarpık kentleşme ve dere yatağına inşa edilen konutlar bu kayıplarda büyük etken sahibi. 

Rize de sel sonrası 47 bina yıkıldı!

4 konuttan birinde sigorta var 

Peki, kayıpların ne kadarını sigorta firmaları karşılayacak? Kayıpların 25 milyon TL maliyete sebep olacağı tahmin ediliyor. Bunun nedeni Rize'de sigortalama oranı düşük.  Örneğin, Rize’de, 4 konuttan 1’i sigortalı, her 4 araçtan da 1’i kaskolu. Küçük işletmelerin ise yüzde 90’nının sigortası bulunmuyor. Artvin’de ise sigortalanma oranlarını hem Türkiye ortalamasının hem de Rize’nin altında. Bölgeye göre ekonomik kayıplar değişkenlik gösterecek. Öyle ki kimi bölgede yüzde 4, kimi bölgelerde ise yüzde 10 oranında zarar karşılanacak. 

Benzer sel felaketleri geçen sene de aynı bölgede meydana gelmişti. 2020’nin Ağustos ayında Giresun'da yaşanan sel felaketinde 400’e yakın bina ve işyeri hasar görmüş; aynı dönemde Rize’deki sel afetinde de çok sayıda ev ve işyerini su basmıştı. Geçen sene Karadeniz bölgesinde yaşanan sel baskınlarının yarattığı toplam zarar ise 4 milyar liraya ulaşmıştı. Sigortalılık oranı düşük olduğundan Giresun, Rize, Samsun, Trabzon’dan meydana gelen sel felaketleri sonrası sigortalılara 200 milyon lira tazminat ödemişti.

Zararı kim karşılayacak?

Bu durum sonrasında sigortalılık alanında az da olsa değişiklik yaşansa da sonrasında yine eskiye dönüldü. Bu nedenle yaşanan hasarın yükü devlete binecek. Belki de Karadeniz Bölgesi için özel bir sigortalama modeli geliştirilebilir. Böylelikle devletin üzerindeki yük de hafiflemiş olur.

Rize de sel sonrası 47 bina yıkıldı!

Almanya'da 6 milyar dolar ödenecek

Rize ve Artvin’de felaketin yaşandığı günlerde ilk sırada Almanya olmak üzere  Hollanda, Belçika, Avusturya olmak üzere sel nedeniyle Avrupa ve Çin’de de seller ciddi can ve mal kayıpları meydana geldi. Sigortacılar bu durumu ise, doğal afetler açısından “Almanya, Belçika, Artvin, Rize artık fark etmiyor" şeklinde yorumluyor. Avrupa’yı etkisi altına alanlar sellerin ise 10 milyar doları aşan ekonomik kayba neden olacağı öngörülüyor. Yalnızca Almanya’da yaşanan sel felaketinde ise sigortalı hasarın 5 milyar avro (6 milyar dolar) olması bekleniyor. Çin’de yaşanan sel felaketinin ise 200 milyon dolara yakın ekonomik kayba neden olacağı ön görülürken sel baskınının ardından Çin’de sigorta şirketlerine 65 binin üzerinde tazminat talebi başvurusu gerçekleşti. 

Artvin'de sel sonrası 39 bina yıkıldı!


Geri Dön