26 / 04 / 2024

Rize'deki HES inşaatları endişe yaratıyor!

Rize'deki HES inşaatları endişe yaratıyor!

Rize İkizdere'deki termal tesislerin sahipleri, HES inşaatlarındaki patlamaların tesislerine zarar vereceğini iddia ediyor



Rize'nin İkizdere ilçesinde yapılan ve 20 milyon dolara mal olan Karadeniz Bölgesi'nin en büyük termal tesisinin sahipleri, dünyanın en kaliteli ilk 5 suyu arasında olduğu belirtilen kaplıca suyunun yakınlarda yapılan Hidroelektrik Santralı (HES) inşaatlarındaki patlatmalar nedeniyle kuruyabileceğini iddia ediyor.

İlçenin Ilıca köyü sınırları içinde bulunan ve yaklaşık 1.5 yıl önce açılan RİDOS otelin sahibi Kasım Ekşioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 milyon dolara mal olan tesisin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
tarafından hizmete açıldığını belirtti.

Tesislerinin 348 yatak kapasiteli olduğunu, fizik tedavi merkezi, restoran, toplantı salonları ile 3 kapalı, 1 açık kaplıca havuzu bulunduğunu ifade eden Ekşioğlu, "Yerin 268 metre altından 72 derece sıcaklıkla çıkan
kaplıca suyu, barındırdığı 4 bin 600 mineral oranı ile dünyanın en iyi 5 kaplıca suyu arasında gösteriliyor" dedi.

-HES İNŞAATLARI-
Ekşioğlu, tesislerin yaklaşık 1500 metre aşağısında yapım çalışmaları yürütülen HES ile ilgili Rize İdare Mahkemesi'nin "yürütmeyi durdurma" kararı verdiğini, ancak daha sonra inşaata tekrar başlandığını kaydederek, şunları söyledi:

"Tesisin yapılması gündeme geldiğinde HES yapılacağından hiç bahsedilmedi. Yapılmakta olan HES inşaatları için açılan tünellerdeki patlatmalar 3 kilometreye kadar etkili oluyor. Kaplıca suyumuz 268 metre derinden çıkıyor. Patlatmalar nedeniyle oluşacak çatlaklardan birisinin suyumuza rastgelmesi halinde suyun tamamen ortadan kaybolması riski büyük. MTA burada 'tarım bile yapılamaz' derken, santralin yapılması mantıksız geliyor.

HES'ler nedeniyle kaplıca suyunun kaybolma olasılığını düşünmesek bile insanların gelip giderken yaşadığı zorluk ve kötü görüntü dahi yetiyor. Çevremizde buraya yatırım yapmak isteyen iş adamları bu tür şeyleri görünce yatırım yapmaktan vazgeçiyor."

Sürekli turizmden bahsedildiğini söyleyen Ekşioğlu, şöyle dedi:

"Karadeniz'in özellikle Rize'nin kurtuluşu turizmdedir. Bölgede başka hiç bir şeyin turizm kadar faydalı olacağını düşünmüyorum. Hem HES hem turizm bir arada olmaz. Dereyi alıp dağın içine gömüyorlar. Dereyi dağın içine aldıktan, kuşu küstürdükten sonra, dere kenarında mangal yapamadıktan sonra turist buraya niye gelsin? Böyle devam ederse birkaç sene içinde turist kalmaz. Biz de göç etmek zorunda kalırız."

Ekşioğlu, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun bir süre önce "HES projelerinin sıcak su kaynağına zarar vermesine izin vermeyiz. Gerekirse projeleri iptal ederiz" şeklinde görüş belirttiğini savunarak, "Bölgenin
kurtulması için HES projelerinin kesinlikle iptal edilmesi lazım. Burası turizmle kalkınacak, HES'lerle değil. Enerjiye karşı değiliz, ama enerjinin yeri burası değil. Bu özelliklerin kaybedilmemesi lazım" diye konuştu.

Geçen aylarda El Cezire televizyon kanalında tesisleri ile ilgili 3 dakikalık haber yayınlandığını bildiren Ekşioğlu, "Özellikle bu haberden sonra Arap ülkelerinden gelen turist sayısı oldukça arttı. Daha da artacağını düşünüyoruz. Kanalın genel müdürü de haberden sonra çok beğendiği için otelimize geldi" diye konuştu.
AA


Geri Dön