17 / 04 / 2024

Rize'deki riskli yapılar için harekete geçildi! Dönüşüm başlıyor!

Rize'deki riskli yapılar için harekete geçildi! Dönüşüm başlıyor!

Rize'de şehir merkezinde, deniz dolgusu yapılarak kazanılan alanın yaklaşık 3'te 1'ini oluşturan 173 bin metrekare büyüklüğündeki kısımda 'korozyon' sebebiyle riskli hale gelen 4 bin 174 bağımsız bölümde, kentsel dönüşüm projesinin ilk etabına başlıyor. 



Rize'de şehir merkezinde, deniz dolgusu yapılarak kazanılan alan üzerine inşa edilen ve geçtiğimiz aylarda riskli olduğu belirlenen 4 bin 174 bağımsız yapıda, kentsel dönüşüm projesinin ilk etabı başlıyor. Projede, ilk etapta 23 dönümlük alandaki belediye blokları yıkılacak ve yerine yeni binalar yapılacak.

Habertürk'te yer alan habere göre; Rize'de, 1960'lı yılların ortalarında, dönemin belediye başkanı Ekrem Orhon tarafından deniz dolgusu çalışmaları başlatıldı. Büyük taşlarla doldurulan, arasına kum veya balçık gibi malzemelerle dolgu yapılan 350 bin metrekare büyüklüğündeki alan, deniz dolgu alanı olarak kazanıldı. Şehir merkezinin yaklaşık 3'te 1'ini oluşturan dolgu alanı üzerinde ilk etapta 3 kat için yapı izni verildi; fakat geçen sürede, dolgu alanına yüksek katlı binalar yapıldı. Bugüne kadar aralarında valilik, belediye başkanlığı, kültür merkezi, adliye gibi kamu kurumlarının da bulunduğu çok sayıda binanın yapıldığı alanda yaklaşık 70 bin kişi yaşıyor.

BİNALARDA 'KOROZYON' TEHLİKESİ

Rize İnşaat Mühendisleri Odası da dolgu alan üzerindeki binalarda teknik incelemelerde bulunarak, rapor düzenledi. Raporda; 3 kat yapı izni verilen dolgu alanına mühendislik ilke ve hesaplamalarından uzak zihniyetle yüksek katlı binaların yapıldığı belirtildi. Deniz suyu seviyesinin altında kalan bina temellerinin, oluşan korozyon sebebiyle zarar gördüğüne yer verilen raporda; tuzlu su altında kalan bina demirlerinin de özelliğini kaybettiği ve çapının düştüğü kaydedildi. Raporda ayrıca güçlendirme çalışmasıyla ayakta kalabilecek birkaç bina dışındaki tüm binaların yıkılması gerektiği de belirtildi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR

Şehirde, 173 bin metrekarelik dolgu alanında korozyon sebebiyle riskli duruma gelen 4 bin 174 bağımsız yapıda kentsel dönüşüm projesi için adım atıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Rize Belediyesi'nce sürdürülen çalışma ile daha az katlı, kentin kültürüne ve mimarisine uygun yapılar yapılarak, azaltılacak yapı yoğunluğu Salarha beldesinde 52 bin metrekare ile Yağlıtaş Mahallesi´nde 207 bin metrekarelik iki yeni rezerv alanına taşınacak. Başlatılması beklenen kentsel dönüşüm projesi de ilk etapta 23 dönümlük alandaki belediye blokları yıkılacak ve yerine yeni binalar yapılacak. Belediye bloklarının projesi de hazırlandı. İlerleyen günlerde bloklar için ilk kazmanın vurulacak. 

BAŞKAN METİN: YIKILIP YENİLERİNİN YAPILMASI LAZIM

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, proje çalışmalarında sona yaklaşıldığına dikkat çekerek, "TOKİ'ye bağlı uzlaşmayı sürdürecek GEDAŞ ekibi gelecek ofislerin açacak. Belediye,  TOKİ  ve GEDAŞ yetkilileri esnafla kira, taşınma yardımı, satış fiyatları gibi konularda gerekli görüşmeleri yapacaklar. Bugüne kadar vatandaşın lehine olacak şekilde bu çalışmaları sürdürdük. 1970'li yıllarda suyun içerisine beton dökülerek bu binalar o günkü şartlarda yapılmış. Zamanla tuzlu suyun etkisi ile korozyona uğrayan demirler, beton ömrünü tamamlamış. Buraların hemen yıkılıp yenilerinin yapılması lazım. Bu aşamada orada bulunan mal sahiplerinin mağdur olmaması için çalışmaları yürüttüğümüzden süreç bu kadar uzadı.

Önümüzdeki aylarda bu alanlar yıkılıp en kısa zamanda yapılması sağlanacak. Uzlaşmalar 1-2 hafta içerisinde bitince teklif usulü ile ihalesi yapılarak inşaata başlayacağız. 1- 2 yıl sonra daha güzel bir Rize'yi görmek için herkes taşın altına elini soksun istiyoruz. Ticari anlamda kat kat daha fazla ticari sirkülasyonun yaşanacağı 23 dönümlük bu alanda Türkiye'nin özlediği açık bir AVM alanı oluşacak. Ayrıca Deniz Sitesi ile Taşlıdere´de bulunan 8 bloğun kentsel dönüşüme alınması ile ilgili proje çalışmaları TOKİ'de devam ediyor" açıklamasında bulundu. 

EĞİMLİ BİNALAR DA YIKILACAK

Diğer yandan şehirde dolgu zemin üzerine 30 yıl önce yapılan ve zeminde meydana gelen kayma sebebiyle yan yatmaya başlayan 4 bina, sahipleri tarafından demir direklerle güçlendirildi. Şehirde 'Pisa kuleleri' diye anılan Taşlıdere Mahallesi´ndeki bloklar da kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Site sakinlerinden Ayhan Haberal, "Zeminden kaynaklı problemler dolayısıyla binalarda yanlama meydana geldi. 9 blok 146 daireden oluşan bu alanda artık yıkım sürecine girildi. Bu süreçte tek isteğimiz mağdur olmamak" dedi.

Rize'deki 'Pisa' kuleleri demirlerle destekleniyor! 

Ağustos'taki sel felaketlerinde 200 milyon liraya yakın tazminat ödendi!


Geri Dön