26 / 04 / 2024

Bornova’daki kaçak 800 villa için harekete geçildi!

Bornova’daki kaçak 800 villa için harekete geçildi!

İzmir’de vatandaşların özellikle hafta sonu nefes alabilmek için gittiği Bornova’daki Çiçekliköy, Yakaköy ve Beşyol gibi yerlerde artan kaçak yapılanmanın engellenmesi için harekete geçildi. 2017'den sonra yapılan villaların yıkımına başlanırken, toplam 800’den fazla yapının yıkılacağı belirtildi. 



İzmir Bornova'ya bağlı Çiçekliköy, Yakaköy, Beşyol gibi yerlerde orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinde yapılan meskenlerin yıkım kararı onaylandı. Yeni Asır'dan Fatih Şendil'in haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 31 Aralık 2017'den önce inşa edilmiş, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların yıkılması için talimat verdi. 

Bölgede ilk etapta hukuki süreçleri bitirilen 144 evin yıkımı için karar verilirken, iş makineleri ile bölgeye gelen Bornova Belediyesi ekipleri yıkımları başlattı. 

Bölgedeki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan incelemelerin ardından yapı kullanma ruhsat belgeleri 31 Aralık 2017 tarihinden önce olmayan 800'den fazla villanın işlemlerinin tamamlandıktan sonra yıkım kararlarının belediyeye iletilerek, yıkımlarının yapılacağı ortaya çıktı.

2B arazilerinin yoğun olduğu yerlerde kaçak inşa edilen ve adeta mantar gibi artan lüks villaların yıkımı sırasında vatandaşlarla belediye ekipleri arasında zaman zaman gerginlikler de meydana geliyor. Ancak Bornova Jandarma timleri bölgede kuş uçurtmuyor. Bornova Belediyesi'ne bağlı ekipler ilk etepta Yakaköy Mahallesi'nde 40'ın üzerinde villayı yıktı.

Bornova’daki kaçak 800 villa için harekete geçildi!

MASRAFLAR SAHİPLERİNE

Ekiplerin bölgedeki molozları da temizleyip vatandaşa araziyi satın aldığı şekilde 2-B tarım arazisi şeklinde teslim edeceği belirtildi. Çiçekliköy, Yakaköy ve Beşyol gibi 2B arazilerinin yoğun olduğu yerlerde kaçak yapılan ve Bornova Jandarma ekipleri koordinesinde yıkılacak olan villa sayısının 800'den fazla olduğu ve belgeleri Bornova Belediyesi ve Jandarma'ya geldikçe yıkımların devam edeceği ifade edildi. 

NEDEN ŞİMDİ YIKILIYOR?

Hukuki süreç yeni sona erdi. Bugün yapılan bu yıkımın ön hazırlıkları, 2017'den beri sürüyordu. Bir kısmı dava açtı, sonra üst mahkemeye itiraz etti. Bir kısmı tebligatlara itirazda bulundu, itirazlar mahkemeye gitti, yürütmeyi durdurma talep edildi. Dün itibariyle bu seçenekler sona erdi ve hukuki süreçleri tamamlananlarda yıkım işlemi başlatıldı. 

KİRAYA VEREN BİLE VAR

Yetkililer, yıkımı yapılan yerlerin acil ihtiyacı olanlar için yapılmadığını da dile getirdi. Kaçak bazı konutların kiraya bile verildiğine vurgu yapan yetkililer, "Bölgede kaçak villaları olan kişilerin, kaçak yapılarını ya da yapılarının kaçak kısımlarını kendilerinin yıkmasını talep ediyoruz. Çünkü biz yıkmak zorunda kalacak olursak bununla ilgili maliyeti de onlara ödetmek durumunda kalıyoruz" diye konuştu. 

Bornova’daki kaçak 800 villa için harekete geçildi!

YIKIMLAR DEVAM EDECEK

Hukuki işlemleri tamamlanan kaçak yapılarda yıkımlar önümüzdeki günlerde de devam edecek. Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan Bornova Belediyesi'ne gelen evraklar kapsamında ve belediye ekiplerinin imkanları ölçüsünde programlanan günlerde diğer bölgelerde de yıkımlar hız kesmeyecek.

Ataşehir'de kaçak yapılaşmaya geçit yok!


Geri Dön