24 / 04 / 2024

Rus bankaları SWIFT sisteminden çıkarılacak!

Rus bankaları SWIFT sisteminden çıkarılacak!

Ukrayna'ya karşı savaş ilan eden Rusya'ya Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, Kanada ve Avrupa Birliği'den başka bir yaptırım daha geldi...



Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, Kanada ve Avrupa Birliği koordine bir şekilde Rus işgalini kınadıklarını belirten bir açıklama yayınladı, açıklamada “Rus kuvvetleri, Kiev ve diğer Ukrayna şehirlerine saldırılarını devam ederken, Rusya'yı uluslararası finans sisteminden ve ekonomilerimizden daha da izole etmeye kararlıyız” diyerek Rusya'ya çağrı yapıldı.

Onediocom'dan Deniz Gök'ün aktardığı habere göre, yakın gelecekte uygulanacak yaptırımların içinde, belirli Rus bankaları SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication / Dünya Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği) sisteminden çıkarılacak.

"Rusya Merkez Bankasının varlıklarını felç edeceğiz"
Belirli Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılacağını Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen duyurdu. Ursula von der Leyen, yapmış olduğu duyuruda, "Rusya Merkez Bankasının varlıklarını felç edeceğiz. Bu, işlemlerini donduracak, varlıklarını tasfiye etmesini imkansız hale getirecektir." diyerek Rusya'yı hedef aldı. Rus oligarkların finansal varlıklarını Avrupa Birliği sektörlerinde kullanmalarını yasaklamak için çalışacaklarını duyuran von der Leyen, belirlenen Rus bankalarının uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılacağını doğruladı.

Bundan önce de Rusya'da bulunan 64 önemli kurumuna yaptırım getirilmiş, petrol rafinerileri için gerekli mal, hizmet ve teknoloji gönderilmesi engellenmiş, Avrupa Birliği bankalarının, Rus vatandaşlarından 100 bin eurodan fazla mevduat kabul etmeleri yasaklanmıştı.

Sadece Kuzey Kore ve İran çıkarılmıştı

SWIFT, merkezi Brüksel'de bulunan ve dünya genelinde 200'den fazla ülkede yaklaşık 11 binin üstünde finansal kurum ve bankanın kullandığı bir mesajlaşma sistemi. Yurtdışı ya da yurt içi bankalar arası döviz transferinin yapılmasına olanak sağlayan SWIFT, günde 42 milyonun üstünde işlem yapılıyor. Denetim komitesinde Çin, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Britanya, Belçika, Rusya ve diğer ülkelerin merkez bankalarını içinde barındıran SWIFT'den daha önce sadece İran atılmıştı. Amerika Birleşik Devletleri'nin istediği üzerine, 2012 senesinde Avrupa Birliği'nin de desteğiyle birlikte İran'a karşı ‘nükleer program' gerekçesiyle çıkarılmıştı.
Kuzey Kore ise 2017 senesinden SWIFT sisteminden kovulmuştu.

Rusya'ya bir yaptırım kararı da Apple ve Google'dan geldi: Rusya’da çalışmalarını durdurdular!

Rusya Ukrayna savaşının faturası Türkiye'ye mi kesilecek?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali gıda fiyatlarına nasıl yansıyacak? Yeni zamlar kapıda mı?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön