19 / 04 / 2024

Rus ve Araplar'ın alışveriş önceliği İstanbul!

Rus ve Araplar'ın alışveriş önceliği İstanbul!

İstanbul, alışverişte Ruslar ve Araplar için öncelikli destinasyonlardan biri haline geldi. Global Refund’un ilk 5 aylık verilerine göre yabancılar İstinye Park, Akmerkez, Kanyon, Cevahir ve Metrocity alışveriş merkezlerini tercih ediyor



Dünya çapında tax free (vergi iadesi) yapan Global Refund'a göre; Ocak-Mayıs 2012 tarihlerinde bu 5 alışveriş merkezinde yabancıların yaptığı vergi iadesi başvurusu 25 milyon euroyu buldu.


Yabancılar içinde en fazla alışverişi ise Ruslar, Azeriler, Kuveytliler, Suudi Arabistanlılar ve Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları yapıyor. Kuveyt, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelenlerin sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre 2.5 kat arttı. Ruslar ve Azeriler ilk 5 ayda 3.9 milyon euroluk tax free başvurusu yaparken 3 Arap ülkesinin vatandaşlarının başvurusu 3.5 milyon euroya ulaştı.


İstanbul, alışverişte Ruslar ve Araplar için öncelikli destinasyonlardan biri haline geldi. Dünya çapında tax free (vergi iadesi) yapan Global Refund’un ilk 5 aylık verileri, yabancıların İstinye Park başta olmak üzere Akmerkez, Kanyon, Cevahir ve Metrocity alışveriş merkezlerini tercih ettiğini ortaya koyuyor. 


Ocak-Mayıs 2012 tarihlerinde bu 5 alışveriş merkezinde yabancıların yaptığı vergi iadesi başvurusu 25 milyon euroyu buldu. Yabancıların yılda 100 milyon euroya yakın alışveriş yaptığı İstinye Park, 17 milyon euroluk iade başvurusuyla yabancıların tercih ettiği ilk alışveriş merkezi oldu. Bu 17 milyon euroluk alışverişin de büyük bölümü Louis Vuitton, Gucci, Dolce&Gabbana, Jimmy Choo, Armani ve Prada gibi dünya markalarının yer aldığı İstinyePark’ın lüks caddesinde yapıldı. 


Yüzde 60 artış var


Yabancılar içinde en fazla alışverişi ise Ruslar, Azeriler, Kuveytliler, Suudi Arabistanlılar ve Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları yapıyor. Ruslar ve Azeriler uzun süredir ilk 2 sırayı paylaşıyor. Kuveyt, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelenlerin sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre 2.5 kat arttı. Ruslar ve Azeriler ilk 5 ayda 3.9 milyon euroluk tax free başvurusu yaparken 3 Arap ülkesinin vatandaşlarının başvurusu 3.5 milyon euroya ulaştı. Araplar sadece Mayıs ayında 1 milyon euroya yakın tax free talebinde bulundu.


İran’da düşüş var


Mayıs ayındaki rakamlar bir yıl önceye göre başvurularda yüzde 40, Ocak-Mayıs döneminde ise yüzde 60 oranında artış olduğunu da gözler önüne seriyor. Sektör yetkilileri, Haziran ayındaki İstanbul Shopping Fest’in katkısıyla bu rakamların daha da yukarı çıkacağını öngörüyor. 


Öte yandan Global Refund verileri incelendiğinde İranlılar’ın yaptıkları alışverişte düşüş olduğu gözleniyor. Her ne kadar Ocak-Mayıs’ı kapsayan 5 ayda yüzde 10 civarında bir artış olsa da Mayıs ayında tax free başvurularında yüzde 10‘luk bir düşüş var. Aynı dönemde Brezilyalar öne çıkıyor. Mayıs ayında 100 bin euronun üzerinde tax free başvurusu yapan Brezilyalılar, İranlılar’ı yakalamış oldu.


Ramazan’da 23.00’e kadar açık kalmayı planlıyorlar


İstanbul'un yabancılar için gözde alışveriş destinasyonu haline gelmesini değerlendiren sektör yetkilileri, “İstanbul Shopping Fest ve diğer etkinlikler sayesinde İstanbul söz konusu ülkelerin vatandaşı için alışveriş destinasyonu oldu. Haziran rakamları çok daha iyi olacak. Shopping Fest’in Arap ülkelerinde tanıtımı yapıldı. Geçen yıla göre Arap turist sayısında ciddi artış var. Haziran cirolarımız yüzde 30 civarında arttı. Geçtiğimiz Haziran’a göre Araplar’ın alışverişlerinin 3 kat arttığını öngörüyoruz” değerlendirmesini yaptı. 


Bu arada başta İstinye Park olmak üzere birçok alışveriş merkezi Ramazan boyunca Arap turistlerin sayısında daha da artış olacağını varsayarak mesai saatini 23.00’e çekmeyi düşünüyor. Bu konuda ilgili derneklerle görüşmeler devam ediyor.


280 mağazası olan İstinye Park için 300 marka sıra bekliyor


Alışveriş merkezleri arasında 500 milyon euroyu aşan cirosuyla İstinye Park bir adım öne çıkıyor. İstinye Park’ta lüks markalar 17 bin metrekarelik bir alana yayılmış durumda. Dünya markaları 9 bin metrekarelik alanda müşterilerine ulaşıyor.- Lüks caddesindeki markalar arasında Louis Vuitton, Gucci, Dolce&Gabbana, Jimmy Choo, Armani, Prada ve Beymen gibi markalar bulunuyor. İş, sanat, spor dünyası ve cemiyet hayatının önde gelen isimleri İstinye Park’ta boy gösteriyor. Dünyanın en önemli markalarının yer aldığı İstinye Park’ta 280 mağaza tüketiciyle buluşuyor. Alışveriş merkezine girmek isteyen markaların sayısı ise mevcut mağazaların sayısını geçti. Şu anda aralarında dünya devlerinin de olduğu 300 marka sıra bekliyor.


Necla Dalan / VATAN


Geri Dön