23 / 04 / 2024

Rusya, Libya ve Irak inşaat pazarı çöküyor mu?

Rusya, Libya ve Irak inşaat pazarı çöküyor mu?

Müteahhitler, Rusya'da ruble, Irak'ta bütçe, Libya'da teminat sorunundan dolayı ciddi zararla karşı karşıya. TMB, 2.5 milyar dolarlık yatırımın sürmesi için Irak'ta petrol karşılığı iş önerdi.



Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ödül verdiği yurtdışı müteahhitlik sektörü Rusya, Irak ve Libya'da ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Yurtdışı müteahhitlik sektörü pazar payının yüzde 35'ini oluşturan bu üç ülkedeki 10 milyar doları aşan projelerin Irak ve Libya ayağı durdu, Rusya'da ise ruble nedeniyle ciddi zararlar yaşanıyor. 


ACİL ÖNLEM ŞART 


Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, 3 büyük pazara yönelik acil önlem alınması gerektiğini söyledi. Yenigün, özellikle Irak devletinin bütçe imkanları olmadığı için Türk firmaların bu ülkede yaptığı 2.5 milyar dolarlık müteahhitlik işinin yanda kaldığını belirterek şu öneriyi getirdi: "Bu ülkenin şu anda parası yok. Ancak petrolü var. Türkiye, söz konusu projelerde kullanılmak üzere Irak'a 2.5 milyar dolar kredi açabilir. Bunun karşılığı da petrol olarak tahsil edilebilir." 


LİBYA ZARAR BASIYOR 


TMB Başkanı Yenigün, Libya sorununun giderek büyüdüğüne işaret ederken de, bu ülkedeki işler için uluslararası bankalardan alınan teminat mektuplarına her yıl 40-50 milyon dolar gereksiz yere komisyon ödemek zorunda kaldıklarım bildirdi. Çözüm bulunamaması halinde iflasların yaşanabileceği uyarısında bulunan Yenigün, müteahhitlerin 1,5 milyar dolarlık teminat mektubu zararının yam sıra Libya'da 1 milyar dolarlık hak ediş ve 1 milyar dolarlık makine ekipman alacağım hâlâ alamadığım söyledi. 


Başkan Mithat Yenigün, Rusya'da dolar yerine ruble ile iş yapan müteahhitlerin yaşanan büyük devalüasyon nedeniyle kazançlarının yan yarıya düştüğünü, kurdaki oynaklık nedeniyle toplam zararın henüz ortaya çıkmadığım bildirdi. 


Sözcü


Geri Dön