27 / 04 / 2024

Rusya Türk müteahhitlik sektörü için cazibesini sürdürecek!

Rusya Türk müteahhitlik sektörü için cazibesini sürdürecek!

Rusya'nın devam eden yatırımlarının özellikle bu ülkede tecrübe sahibi Türk müteahhitlik firmaları için önemli olduğunu vurgulayan Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay, pazarın önümüzdeki dönemde öneminin daha da artacağına işaret etti..



Rusya'nın devam eden yatırımlarının özellikle bu ülkede tecrübe sahibi Türk müteahhitlik firmaları için önemli olduğunu vurgulayan Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay, pazarın önümüzdeki dönemde öneminin daha da artacağına işaret etti. Türk müteahhitlerinin Rusya'da ağırlıklı olarak özel sektör ile iş geliştirdiğini söyleyen Okay, ikili ilişkilerin gelişmesiyle büyük çaplı devlet ihalelerinde yer alabileceklerine dikkat çekti. Okay, "Özellikle güçlü bir komşumuz olan Rusya'da ikili ilişkilerin daha çok geliştirilmesi ile çok büyük işlere imza atabiliriz ki bunlar büyük devlet ihaleleri olabilir. 


İkili ekonomik ilişkiler ile bu işlerin bedelleri, gaz petrol gibi yeraltı kaynaklar karşılığı tahsil edilebilir. Burada özellikle gümrük, lojistik, istihdam konularında karşılaştığımız sorunların çözümünde devletlerarası ikili ilişkilerin çok iyi yönetilmesi ve geliştirilmesi gerekir" şeklinde konuştu. Okay, Ant Yapı'nın ilk yurtdışı faaliyetlerine Rusya'da başladığını hatırlattı. Firmalarının Rusya pazarında nitelikli ve dikkat çeken projelere imza attığını söyleyen Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay, "Ant Yapı, 1991'den beri Rusya'da çalışıyor. 


Konut, rezidans, alışveriş merkezleri gibi birçok üst yapının yanı sıra 2006 yılından beri gökdelen inşaatına başladık. İlki Moskova'da 2008 yılında bitirdiğimiz 240 metre uzunluğundaki Federasyon Kulesi B Blok'tur. Rusya'daki ikinci kulemizi ise 2010 yılında tamamladık. 


Moscow City bölgesinde Moskova&St Petersburg adlı kuleleri biz yaptık. 305 metre yüksekliğiyle tamamlandığı dönemde Avrupa'nın en yüksek kulesi unvanına sahipti. 2012 yılında kendi rekorumuzu kıracağımız yeni bir gökdelen inşaatına daha başladık. Plot 16 olarak da anüan OKO City ise 330 metre uzunluğunda olacak. Yurtdışında devam eden projelerimiz sadece gökdelenler değil elbet. Şu an devam eden 20 projemiz var. Yine Moscow City bölgesinde inşaatına başlanan Merkez Terminal Projesi ve Ukrayna Kiev'de yapımı devam eden Sky Towers Projeleri bunlardan bazıları" şeklinde konuştu. 


"Soçi Olimpiyat Projesi'ni rekor zamanda teslim ettik" Soçi Olimpiyat Köyü Projesi'ni 18 ay gibi kısa sürede teslim ettiklerini ifade adan Mehmet Okay, "Yaklaşık 230 müyon dolara mal olan proje kapsamında 3 bin 600 odalı 3 ve 4 yıldızlı otel ve apart oteller, idari bina, spor kompleksleri ve sosyal alanlar yer alıyor. Bunu dışında Moskova Merkez Terminal projesi, Moscow City olarak bilinen bölgede yapımına başlanan 34 katlı ve 141 metre uzunluğunda, 43 katlı ve 177 metre uzunluğunda iki kule ile 23 katlı otel binasından oluşuyor. Projenin 28 ayda tamamlanması hedefleniyor. Swiss Otel'e ait oteli ve A sınıf ofis kuleleriyle Ukrayna Kiev'de yapımına başlanan Sky Towers projesi 30 ay gibi kısa bir sürede tamamlanacak. 214 metre uzunluğundaki blokta 36 katlı otel, 169 metre uzunluğunda blokta ise 47 katlı ofis yer alacak olan Sky Towers, 350 milyon dolar yatırım değeri taşıyor. 


Plot 16-A (OKO City) bittiğinde ise Ant Yapı kendi rekorunu da yenilemiş olacak. İki etaptan oluşan projenin birinci etabı Plot 16-A, 49 katlı ofis ve 85 katlı rezidans kulelerinden oluşuyor. Plot 16-A'nm, 400 milyon dolarlık proje bedeli ve 264 bin metrekareden fazla alanıyla Moskova'nın yeni cazibe merkezi haline gelmesi ön görülüyor" dedi. 


"Yeni projeler almaya devam edeceğiz" 2013 yılında Rusya ve Ukrayna'da başlayan projelerinin toplamda 1.93 milyon metrekareye ulaştığım kaydeden Mehmet Okay, "20 projenin inşaatı devam ediyor. Bu projelerin toplam yatırım tutarı 2.24 milyar doların üzerinde. 2013 yılında yurtdışında inşaat sektöründe dev projelerimiz devam ederken özellikle 2014 Soçi Kış Olimpiyatları projesinde yer alan 125 bin metrekarelik olimpiyat köyü ve spor komplekslerini de teslim etmenin gururunu yaşadık. Bu yıl da bir takım projeler teslim edilirken kapasitemiz oranında yeni projeler almaya devam edeceğiz. Ayrıca yine yurtdışında Türkmenistan'da Ant Çevre Teknolojileri isimli firmamızla temiz su ve atık su projeleri gerçekleştiriyoruz ve toplam 100 milyon dolarlık yeni iş aldık. Bu yıl içinde Almanlar ile ortak, dönüşebilir enerji alanında yatırımlar yapmak üzere girişimlerde bulunuyoruz. Yurtiçinde ise 2013 yılı Ant Yapı için devam eden Antriva ve Antorman projelerinin teslimi yanında yeni başladığımız ve başlayacağımız Antteras, Antasya ve Antplato projelerinin hazırlıkları ile geçti. Bu üç proje ile 2014 yılında toplam 500 milyon dolarlık yatırım planımız mevcut" ifadesini kullandı. 



Geri Dön