25 / 04 / 2024

Rusya-Ukrayna savaşı tüccarı, çiftçiyi ve ihracatçıyı vurdu!

Rusya-Ukrayna savaşı tüccarı, çiftçiyi ve ihracatçıyı vurdu!

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle tarım ürünü ihracatının durduğunu dile getirdi.



İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı yaptığı açıklamada Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle son zamanlarda sık sık gündeme gelen tarım ürünleri ihracatının durduğunu dile getirdi.  İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı yaptığı açıklamada “Savaş, Antalya’yı, çiftçiyi, tüccarı ve ihracatçıyı vurdu” şeklinde konuştu.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından yanıtlandırılmak talebi ile TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, bakana tüccar, çiftçi ve ihracatçının mağdur olmaması için ne yapacakları sorusunu sordu.

Rusya-Ukrayna savaşı tüccarı, çiftçiyi ve ihracatçıyı vurdu!

100’ün üzerinde ülkeye ihracat yapılıyor

Subaşı yaptığı açıklamada, söz konusu ürünlerin Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Balkan ülkeleri, Rusya ve Ukrayna gibi 100’ün üzerindeki ülkeye gönderildiğini dile getirerek, önergede şu ifadeleri kullandı: “Sera ve açık alan sebze üretimi toplamı yıllık 4,6 milyon ton olan Antalya, yıllık 1,5 milyon tonluk meyve üretimiyle de öne çıkıyor. Yıllık toplam 6,1 milyon ton sebze ve meyve üretimiyle Türkiye’nin en önemli tarım kenti Antalya, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik olarak başlattığı operasyondan ciddi bir şekilde etkilenmeye başlamıştır. Operasyon nedeni ile Ukrayna ve Rusya ihracatı dururken, 144 komisyoncu, 400’e yakın da tüccarın bulunduğu Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Kompleksi’nde ticaret durma noktasına geldi.”

TIR’lar kontak mı kapattı?

Rusya ve Ukrayna’ya ihracat gerçekleştiren TIR’ların kontak kapattığını dile getiren Hasan Subaşı; “Ürününü tarlasında toplayıp hale gelen çiftçilerimizin bu ürünleri elinde kalıyor, alış fiyatları maliyeti karşılamadığı için çiftçi ürününü satamıyor. İlerleyen günlerde, ürünlerini yollara döken, toplamadan tarlasını süren çiftçilerimizin görüntü ve haberleriyle karşılaşabiliriz. Hal esnafı perişan, ihracat kapısı kapandı, yeni pazar yok, tırlar kontak kapattı, pandemi döneminde kullandığı KGF kefaletini, banka kredilerini nasıl öderim diye düşünüyor” şeklinde konuştu.

Rusya-Ukrayna savaşı tüccarı, çiftçiyi ve ihracatçıyı vurdu!

Çiftçi zor durumda mı?

Çiftçilerin tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle yaşadığı ekonomik sorunları aşmak için çektiği kredilere ve borçlara da değinen Subaşı bu yıl gerçekleştirilecek olan satışlarla karşılamayı beklediklerini kaydeden Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, ancak Rusya-Ukrayna savaşının tüm planları alt üst ettiğini kaydederek şunları dile getirdi:

“Bu sebeple, çiftçimizi ve ihracatçımızı korumak, korona sürecinde alınan tedbirlerle kaybedilen pazarlara yeniden girmek ve yeni pazarlar bulmak amacıyla birtakım acil tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bununla birlikte, Rusya bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılmasıyla, ihracatın nasıl yapılacağı konusu da belirsizliğini korumaktadır. Bu belirsizliğin giderilmesi ve karşılıklı teminat sistemlerinin kurulması ödemelerin nasıl olacağı, Türk Lirası-Ruble paritesine mi göre yapılacağı, gibi hususların açıklığa kavuşturularak acilen kamuoyuna açıklama yapılması ve endişelerin giderilmesi gerekmektedir”

Antalya Milletvekili Hasan Subaşı’nın yanıtlanmasını istediği sorular şu şekilde:

1. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle etkilenen ve giderek daha çok etkilenecek ve zarar edecek çiftçimizi korumak için Bakanlığınızın yaptığı çalışmalar var mıdır? 
 
2. Borçlu veya kredi kullanmış çiftçilerimize ödeme kolaylığı, erteleme veya yapılandırma seçenekleri ile KGF kredileri ele alınmalıdır. Bakanlığınızın bu konuda çalışmaları var mıdır?

3. SWIFT sisteminden çıkarılan Rusya ile Türkiye arasındaki ticaretin nasıl devam edeceğine dair kamuoyuna açıklama yapılması ve belirsizliklerin giderilmesi gerekmektedir. İhracatçımızın mağdur olmaması için Bakanlığınızın bu konuda yürüttüğü çalışmalar nelerdir? Ne zaman kamuoyu ile paylaşılacaktır?
 

Mazot ve gübre desteği ödeme takvimi açıklandı mı? Çiftçiler dikkat!  


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön