25 / 04 / 2024

Rusya-Ukrayna savaşı Türk müteahhitlerin yurt dışı hedefini zora soktu!

Rusya-Ukrayna savaşı Türk müteahhitlerin yurt dışı hedefini zora soktu!

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin hazırladığı İnşaat Sektörü Analizi Raporu, küresel inşaat pazarında “dünya ikinciliği”ni geri alan Türk müteahhitlerin, Rusya-Ukrayna savaşının etkisi altında kaldığını ortaya çıkardı.



Geçen sene tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında aşılamanın yaygınlaşması ve yükselen petrol fiyatlarının desteğiyle Türkiye’nin adını “dünya devler ligi”nde bir sene aradan sonra yeniden 2. sıraya yükselten Türk müteahhitler, bu sene de Rusya-Ukrayna savaşının ve değişen diğer küresel şartların olumsuz etkisinin altında kaldı.  

Türkiye’nin en köklü sivil toplum örgütleri arasında yer alan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), ekonomi çevreleri ve sektör tarafından merakla beklenen İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nun Ekim 2022 sayısını yayınladı. “Küresel Ekonomide Zor Kış Kapıda, Türkiye'de Seçime Doğru” başlığıyla yayınlanmış olan analizde, küresel ve ulusal ekonomi ile inşaat sektöründe 2022'nin üçüncü çeyrek dönemine ilişkin veriler kapsamlı olarak değerlendirildi.

Rusya-Ukrayna savaşı Türk müteahhitlerin yurt dışı hedefini zora soktu!

Merakla beklenen raporda, Türk müteahhitlik firmaları için açık ara lider pazar olan Rusya’yla, son dönemde üstlenilmiş olan projelerin düzenli bir şekilde artış gösterdiği Ukrayna arasındaki savaş halinin, sektörün yurt dışı faaliyetlerinde kaybı kaçınılmaz duruma getirdiğine dikkat çekildi ve yaşanmakta olan savaşın lider pazarı Rusya olan Türk inşaat sektörü için önemli bir darbe olduğu; yatırım iklimine dair olumsuzlukların yurt dışı müteahhitlik hizmetleri açısından çeşitli zorluklar yarattığı belirtildi.

Söz konusu savaşın küresel çaptaki etkileri ve diğer ekonomik dalgalanmalar kapsamında hammadde fiyatlarında ortaya çıkan artışların dünyada bir yatırım krizi oluşturduğu ve sektör için bir başka sorun yarattığına da yer verildi.

Yine verilen detaylara göre, savaşın dışında pek çok ülkede başlayan sıkı para politikası sürecinin de proje finansmanı için kaynak ihtiyacını artırdığı belirtildi.


Geri Dön