27 / 04 / 2024

Rusya'da 'kira sözleşmelerinin cezasız feshi' tasarısına tepki!

Rusya'da 'kira sözleşmelerinin cezasız feshi' tasarısına tepki!

Rusya Bakanlar Kurulu tarafından, ticari emlak kiracılarının ceza ödemeden kira sözleşmelerini tek taraflı olarak feshedebilmelerine yönelik hazırlanan yasa tasarısı tepki topluyor...



Rusya’da ticari emlak kiralayanlara tek taraflı sözleşme fesih hakkı tanınmasını öngören yasa tasarısına ilişkin tartışmalar devam ediyor. Busines FM, sektör temsilcilerinin 'Duma’da bu hafta görüşülecek tasarı kabul edilirse nasıl sonuçlarla karşı karşıya kalınır?' konusuna ilişkin görüşlerini aldı.

Türkrus'ta yer alan habere göre; Rusya Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan yasa tasarısı, ticari emlak kiracılarının ceza ödemeden kira sözleşmelerini tek taraflı olarak feshedebilmelerine imkan veriyor.

AVM sahipleri, bu düzenlemenin kiracılara “şantaja uzanacak haksız pazarlık yapma imkanı” sağlayacağına dikkat çekiyor. 
 
ENKA, PRF Real Estate, Malltech, Accent Capital gibi şirketlerin de içinde bulunduğu Rusya Alışveriş Merkezleri Konseyi, kiracılara salgın döneminde tek taraflı sözleşme fesih hakkı tanınması teklif edilen yasa tasarının bu şekilde kabul edilmemesi istemiyle Duma’ya başvuru yapmıştı.

Business FM’in görüştüğü sektör temsilcilerinin konuya ilişkin görüşleri ise şu şekilde: 

Denis Kolokolnikov (Russian Research Group Genel Müdürü)

"Burada bir kısır döngü var. Eğer perakendeciler AVM sahiplerine kiraları ödemezlerse, emlak yatırımcıları da bankalara ödeme yapamaz. Bu durumda emlak yatırımcılarına yardım edilmesi ya da bankalara, faizleri kaldırmaları veya ödemeleri ertelemeleri yönünde yükümlülük getirilmesi gerekiyor."

Mihail Urjumtsev (Melon Fashion Group Genel Müdürü)

"Biz sözlü olarak anlaşmaya vardık. Ancak bu anlaşmaların hukuki geçerliliği yok. Mülk sahiplerinin anlayışlı olmadığı düşüncesindeyiz. Boş mağazalar için bile kira almaya çalışan mülk sahipleri olduğunu söyleyebilirim. Ne derlerse desinler, burada bir partnerlik ilişkisinden bahsedilemez."

Aleksey Karpenko (Forward Legal şirketi ortağı, avukat)

"Bu durumda her iki taraf da kayba uğruyor. Eğer mülk sahipleri ile kiracılar anlaşamazsa, sorun mahkemeye taşınır. Anlaşmazlıkların yüzde 80-90’ı zaten çözülmüş durumda. Bizde yasalar, anlaşmazlıkların çözümünde ve yargı sürecinde kiracılara öncelik tanıyor." 

Rusya'da AVM'lerden 'Kiracılar çıkarsa 6,5 milyon kişi yoksullaşır' uyarısı!


Geri Dön