28 / 03 / 2024

Rusya'da konut kredisi kullanımı rekor kırdı!

Rusya'da konut kredisi kullanımı rekor kırdı!

Rusya Merkez Bankası’nın faiz artışına gitmesi ile konut kredisi faiz oranları yükselmeden kredi kullanmak isteyenler tarihi konut kredisi kullanım rekoru kırdı...



Rusya'da yılın ilk 11 ayında kullandırılan konut kredisi miktarının 2,7 trilyon rubleyi (39,2 milyar dolar) bulduğu açıklandı. Sadece kasım ayında bankalar 300 milyar rublelik konut kredisine onay verdi. RBC ajansı, ipotek piyasasının Ekim ayında da 299,8 milyar ruble ile rekor kırdığını hatırlattı. Beklenti piyasanın Aralık ayında daha da büyüyeceği yönünde.

Kredi Pazarı’nda yer alan habere göre; Ekim 2018'de ipoteklerin bir yıl öncesinde göre yüzde 40, Kasım ayında ise yüzde 29 arttığına dikkat çekildi. Söz konusu artışın sebebi ise konut sahibi olmak isteyenlerin Eylül ayında ilan edilen ama henüz ipotek piyasasına yansımayan faiz artışına yakalanmadan kredi alabilmek istemesi.

Rusya Merkez Bankası Eylül toplantısında faiz oranını yüzde 7,25'ten 7,5'e yükseltmişti. Prosedüre dair nedenlerden ötürü yeni faiz oranının ipoteklere ancak Aralıktan sonra yansıması bekleniyor.

Rusya Merkez Bankası verilerine göre, 2018 yılı ipotek faizi ortalaması yüzde 9,55 seviyesinde. 11 aylık dönemde verilen toplam ipotekli konut kredisi miktarı 2,67 trilyon ruble.


Geri Dön