29 / 03 / 2024

Rusya'daki Türk inşaatçılar, Mustafa Elitaş'ı ziyaret etti!

Rusya'daki Türk inşaatçılar, Mustafa Elitaş'ı ziyaret etti!

Rusya'daki projelerine zorluk çıkarılan Türk inşaatçılar, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ı ziyaret etti. Bakan Elitaş, ülkede milyarlarca dolarlık projelere imza atan işadamlarına çözüm için komisyon kurulması sözü verdi



Türkiye'nin geçtiğimiz hafta bir Rus uçağını angajman kuralları gereği düşürmesinin ardından Türk inşaat firmaları, çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kaldı. Halen ülkede diken üstünde iş yapan müteahhitler, 30 Kasım'da Ekonomi Bakanlığı ve Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği ile bir araya geldi. Görüşmeler sonucunda sıkıntıların çözümü için komisyon kurulmasına karar verildi. Firmaların sorunlarını takip edecek komisyonun en kısa sürede kurulması planlanıyor. Türkiye Müteahhitler Birliği öncülüğünde, Limak, Enka, Alarko, Ant Yapı, IC İçtaş gibi dev firmaların katıldığı toplantıdan sonra şu açıklama yapıldı: "Türk inşaat sektörü olarak Rusya'da milyarlarca dolarlık yatırımımız, 10 bine yakın işçimiz bulunuyor. Sorunların politik ve diplomatik arenada çözülmesi için çaba gösterilmesi, yatırım ortamının kalıcı zarar görmemesi en büyük dileğimiz. Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri açısından en önemli pazarlarımızdan biri konumundaki Rusya ile ilişkilerimizi yakından izliyoruz. Sorunun en kısa sürede barışçıl şekilde aşılmasını ve daha güçlü bir işbirliği ortamının oluşmasını umuyoruz." 


DURDURULMA RİSKİ VAR 

Sektör temsilcileri Bakan Elitaş'a Rusya'da gerek çalışanlara gerekse şantiyelere yönelik baskıların arttığı, vize sorunu yaşadıklarını anlattı. Ruslar'ın Türk müteahhitlik firmalarının projelerini kasti olarak sıkı denetim altına aldıklarını hatta bazılarının durdurulma riski taşıdığını belirten işadamları, "İmza sürecindeki bazı projeler askıya alındı. Projeler durdurulmasa bile Türk işçi istihdamı ve Türk inşaat malzemelerinin tedarikine ilişkin sorunların nasıl aşılacağı belirsizliğini koruyor. Bu durum işlerimizi olumsuz etkiliyor" dedi. 


TÜRKLER LİDER KONUMDA

Türk firmaları, 2014'te Rusya Federasyonu'nda toplam tutarı 3.9 milyar doları aşan 47 adet proje üstlendi. Bu yılın ilk 9 ayı itibarıyla proje adedi 8'e geriledi. Buna karşın toplam tutar 2.3 milyar doları aştı. 1988'den bu yana üstlenilen bin 920'den fazla projenin toplam bedeli yaklaşık 62 milyar dolar olarak gerçekleşti. Rusya Federasyonu bu tutarla yurtdışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında yüzde 19.4'lük payla lider konumda. 


Sabah





Geri Dön