19 / 04 / 2024

Rüzgar enerji santralleri yaygınlaşıyor

Rüzgar enerji santralleri yaygınlaşıyor

Hatay'da yapılan rüzgar enerji santralinin önümüzdeki ay çalışmaya başlayacağı bildirildi



Hatay'ın Belen ilçesine bağlı Şenbük köyü yakınlarında yapılan ve yıllık yaklaşık 15 milyon kilovat saat enerji üretimi sağlayacak olan rüzgar enerji santralinin önümüzdeki ay çalışmaya başlayacağı bildirildi.

Bakras Enerji Proje Koordinatörü Mete Naci Kılınçkale, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 türbinden oluşacak santralin yapımında son aşamaya gelindiğini söyledi.

Hatay'ın rüzgar enerjisi bakımından çok uygun durumda bulunduğunu ve bunu değerlendirmeye çalıştıklarını belirten Kılınçkale, tesisin yaklaşık 40 milyon TL'ye mal olduğunu kaydetti.

Bölgede yaklaşık on yıldan bu yana ölçümler yaptıklarını ifade eden Kılınçkale, şöyle devam etti:
"Yaptığımız ölçümlerde Şenbük köyü çevresinin rüzgar enerji santralinin kurulması için çok uygun olduğunu gördük. 2 yıl önce de santralin kurulması için düğmeye bastık. 80 metre kule yüksekliği, 45 metrelik kanatlardan oluşan 5 adet Danimarka yapımı türbini yerleştirdik. Tribünlerimizin her biri 3 megavat gücünde
ve toplam 15 megavat kapasitesinde. Santralde şuan son aşamalara geldik. Tam kapasite ile çalışması halinde yıllık yaklaşık 15 milyon kilovat saat enerji üretmesini amaçladığımız santralimiz sayesinde 10 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz."

Kılınçkale, tesisin 49 yıllığına işletmede kalacağını, ürettikleri elektriği de Türkiye Elektrik İletim AŞ'ye (TEİAŞ) vereceklerini söyledi.

Santralin nisan ayında çalışmaya başlayacağını vurgulayan Kılınçkale, rüzgar açısından çok verimli olan Hatay'ın daha çok değerlendirilmesi ve yeni santrallerin yapılması gerektiğini kaydetti.

- HATAY'DAKİ RÜZGAR SANTRALLERİ -
Hatay'ın Samandağ ilçesinde Sebenova ve Gözene köyleri arasında Aksa Enerji Üretim Anonim Şirketi tarafından yapılan 15 türbinden oluşan ve yıllık yaklaşık 110 milyon kilovat saat enerji üretimi sağlayan santral, 2008 yılında hizmete açıldı.

Belen ilçesinde de Güriş Holding'in, 51 milyon avro yatırımla 10 türbinli, 30 megavat kapasiteli tesis de geçtiğimiz eylül ayında enerji üretimine başladı.
AA


Geri Dön