20 / 04 / 2024

Rüzgar santrallerine 14 milyar TL yatırım yapılacak!

Rüzgar santrallerine 14 milyar TL yatırım yapılacak!

2007'den beri rüzgar yatırımı yapmak isteyen yerli ve yabancı şirketlerin merakla beklediği süreç nihai aşamaya geldi



Ana elektrik dağıtımından sorumlu olan TEİAŞ, Türkiye çapında rüzgar santrallarının bağlanabileceği trafo merkezlerini ilan etti. Özel sektörün önümüzdeki 10 yıl içinde 14 milyar TL yatırım yapması bekleniyor

Yerli ve yabancı yatırımcıların 2007 yılından beri beklediği rüzgar santralleri için sonunda düğmeye basıldı. Elektriğin iletiminden sorumlu olan TEİAŞ, Türkiye çapında rüzgar santrallarında üretilecek elektriğin bağlanacağı trafo merkezlerini ilan etti. Buna göre şirketler Cuma gününe kadar EPDK'ya başvuracak.

KUYRUK OLUŞTURMUŞLARDI
İspanyollar başta olmak üzere pek çok yabancı yatırımcı ile Sabancı, Zorlu, Enka, Akkök, Ağaoğlu, Borusan, Alarko ve Çalık gibi büyük holdingler, rüzgar santralları için harekete geçilmesini bekliyordu. EPDK, 1 Kasım 2007'de rüzgar santralları için başvuruları alırken, kurum önünde kuyruk oluşturan yatırımcılardan 683 başvuru gelmişti. Ancak, söz konusu başvurular için bir elektrik kapasitesi tahsis edilmediği için, yatırımcılar 2.5 yıldır bekliyordu. Rüzgar için şirketlerden 73 bin megawatt başvuru gelirken, TEİAŞ,  ancak 8-9 bin megawatlık elektriği sisteme alabileceğini ilan etmişti. TEİAŞ'ın açıkladığı kapasiteye göre, 141 bağlantı noktasında, 7 bin mw'lik elektrik sisteme alınacak.  Bu aşamada şirketler, cuma gününe kadar açıklanan kapasiteye göre kendi yatırım planlarını revize ederek EPDK'ya bildirecek. EPDK da bu başvuruları TEİAŞ'a iletecek. TEİAŞ da gelen talepleri değerlendirerek, bir bölge için tek başvuru varsa lisans verecek. Ancak bir bölge için birden fazla başvuru gelmesi halinde, o bölge için ihaleye çıkılacak. Düzenlenecek yarışmalarda yüzlerce şirketin kıyasıya yarışması bekleniyor.

20 milyar doları bulabilir
SÖZ konusu lisansların verilmesiyle birlikte önümüzdeki 10 yıl içinde 14 milyar TL'yi aşkın rüzgar yatırımı yapılacak. Enerji Bakanı Taner Yıldız da hafta sonu Kayseri'de yaptığı açıklamada, 3 ay sonra verilecek lisanslarla birlikte önümüzdeki 5 yılda yenilenebilir enerji kaynakları için 20 milyar dolar yatırım yapılacağını kaydederek, İslam Kalkınma Bankası'ndan da yenilenebilir enerji yatırımları için 1.5 milyar dolarlık kaynak beklediğini söylemişti.
Deniz Çiçek / Akşam


Geri Dön