19 / 04 / 2024

Saathane'deki Samsun Kalesi surları için vali devreye girdi!

Saathane'deki Samsun Kalesi surları için vali devreye girdi!

Saathane Meydanı'nda ortaya çıkan 1192 yılında Danişmentliler tarafından yapıldığı belirtilen Samsun Kalesi'ne ait surlar, Samsun Valisi İbrahim Şahin'i harekete geçirdi. Vali İbrahim Şahin, Müze Müdürlüğünden brifing raporu istedi.




Müze Müdürlüğü bulunan sur ve bölgede yapılan çalışmalar hakkında Vali Şahin'e birifing raporu sundu. Öte yandan Müze Müdürlüğünün bölgede yaptığı üçüncü sondaj çalışması sonucu Büyükşehir Belediyesi'ne doğru uzandığı tahmin edilen surlar, bulundu. Mimar Embiya Sancak bölgede sondaj değil, genel kazı yapılması gerektiğini söyledi. 


KORUNMASI İÇİN ÇABA SARF EDİLMEDİ 


Saathane bölgesinde incelemelerini ve tarihsel araştırmalarını sürdüren Mimar Embiya Sancak yaptığı açıklamada, 1192 yılında Danişmentliler tarafından yapılan Samsun Kalesi'nin varlığının herkes tarafından bilindiğine dikkati çekti. Samsun Belediyesi İmar Müdürlüğü görevinde Samsun Kalesi'ni tescil ettiremediklerini söyleyen Sancak, 1869 yılında ki Osmanlı döneminde meydana gelen büyük yangından sonra Cumhuriyet dönemine kadar geçen sürede kalenin korunması ile ilgili hiçbir çaba olmadığını vurguladı. 1960 yılında yapılan imar planında sadece Samsun Kalesi'nin değil, tescilli camilerinde korunmadığını söyleyen Sancak "Taşhan'ın tepesine 8 katlı bina yapılması önerildi. Eski imar planı hiçbir eserin korunmasını öngörmüyor. Ben dönemin İmar Müdürü olarak yıllarca bu planı uygulamak zorunda kaldık "dedi.

 

SONDAJ DEĞİL GENEL KAZI YAPILMALI 


Samsun Kalesi alanının içerisinde tescilli belediye binası, Bedestan çarşısı, Kale Kapısı Cami, Hacı Hatun Cami, Pazar Cami, Büyük Cami, Alucuralılar Derneği binası, Taşhan, Medrese, Medrese Cami ve Şifa Hamamı'nın olduğunu söyleyen Mimar Embiya Sancak, " Samsun Kalesi tescil edilmediği için tahrip edildi. Samsun Valisi İbrahim Şahin bu konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığı'na çok ciddi şekilde iletip burada ki kazıların sondaj usulü değil genel kazıya çevrilmesi gerektiğini vurgulamalı. 

Sebebi şudur; 1850 yılına ait Osmanlı haritasına bakıldığında Samsun Kalesi'ne ait çıkan surların yanında Şifa Hamamı'nı kapsayan ve büyük yangında tahrip olan Büyük Hamamın kalıntıları var. Burada üst üste zengin kültür tabakaları var. 1192 yılından Samsun Kalesi yapılmış, daha sonrasında Büyük Hamam yapılmış. Genel kazı yapılması sonucunda başka eserlerde ortaya çıkacaktır. Bu zenginliği buradan ortaya çıkarılması lazım "diye konuştu. 


ESERLER ORTAYA ÇIKARSA TURİSTLER AKIN EDER 


Açıklamasında Samsun Kalesi'nin kara surlarının Büyük Hamam'dan Subaşı Yeraltı Cami'ne kadar uzandığını, deniz sularınında Cumhuriyet Meydanı Ziraat Bankası ile Büyük Cami arasında kaldığını söyleyen Mimar Embiya Sancak, bölgenin turizme kazandırılması konusunda kendi hazırladığı projeleri paylaşarak şunları kaydetti;" Saathane Bölgesi'nin denize bakan tarafındaki yapılar temizlenirse, Samsun Kalesi'nin deniz surları ile ilgili çalışma yapılabilir. 


Kazının yapılması halinde Büyük Cami ile Ziraat Bankası arasında kalan bölümde Samsun Kalesi'nin deniz surları ortaya çıkarılabilir ve AK Parti İl Başkanlığı önünde Samsun Kalesi'nin Kum kapısı yeniden aslına uygun olarak inşa edilebilir. Bedestan Çarşısı'nın olduğu yerde kale duvarı halen ayakta. Samsun Kalesi'nin duvarları üzerine yapılan Türk Telekom İlkadım Binası'nı oradan kaldırıp Bedestan Çarşısı'nı restore edersin ortaya mükemmel bahçeli Osmanlı Çarşısı çıkar. Saathane'de ise yapılardan temizlenip genel kazı yapılıp eserler ortaya çıkarılırsa, bu eserler paslanmaz çelik üzerine oturtulacak cam yüzey altında sergilenebilir. Turistler yürüyerek cam mekan içerisinde ki eserleri görebilirler. Saathane bir nevi açık hava müzesine dönüşecek. Panorama 1919 projesinin hayatada geçeceği düşünülürse bölge turizm alanı haline dönüşür. 


Ancak bunlar belediyenin bütçesi ile olacak değil. Merkezi hükümetten bu konuda belediyeye yardımcı olmasını talep ediyoruz, bütçe aktarılsın, bu iş yapılsın. Bunlar yapılsın buraya turlar gelmeye başlayacak" 



Hedef Halk


Geri Dön