18 / 04 / 2024

Sabuncubeli Tüneli ne olacak?

Sabuncubeli Tüneli ne olacak?

İzmir-Manisa yolunun 21. kilometresinde yapımına başlanan ve iki şehir arasındaki mesafeyi 15 dakikaya indirmesi öngörülen tünelde 1 Kasım'dan bu yana çalışmalar durdu..



İzmir-Manisa yolunun 21. kilometresinde yapımına başlanan ve iki şehir arasındaki mesafeyi 15 dakikaya indirmesi öngörülen tünelde 1 Kasım'dan bu yana çalışmalar durdu. 

20 yıldan bu yana inşası süren tünelde işlerin durması yüzünden çökmeler başladı. CHP Manisa Milletvekili özgür Özel, "Tünel alttan ve üstten meydana gelen baskılarla her geçen gün daralıyor. Zeminde sürekli sıvılaşma oluşuyor. Tünelin Manisa girişinin ağzında 3 ayda 2 defa göçük meydana geldi" dedi. özel, servet harcanan tünelin halinin içler acısı olduğunu söyledi. Sabuncubeli'nin "Çılgın Proje" olarak adlandırdığını anlatan özel, "Fiyasko ile karşı karşıya kaldık. Servet harcanmışken tünelin tamamlanması gerekiyor" diye konuştu. İnşaatın yanm kalmasının ana nedenlerinden birinin ihale sistemi olduğunu vurgulayan özel, hükümetin zaman geçirmeden olaya el koyması gerektiğini söyledi. Özel, şunlan söyledi: "ihaleler şeffaf yapılmıyor. Tünelin ihalesini firma götürü usulü ile almış. Yaşanan aksaklıklar nedeniyle firma iflasını veriyor ve her şey ortada kalıyor. Her zaman gördüğümüz senaryo burada da karşımıza çıkıyor. Eğer yeni bir ihale yapılmaz ya da devlet müdahale etmezse hem işçiler mağdur olacak, hem de bu kadar masraf boşa gidecek." 3 kez heyelan oldu Projelendirmesi 20 yıl önce yapılan ve inşasına 2011 yılında başlanan tünelde sık sık göçükler yaşandığını belirten özel, can kaybı olmamasının mucize olduğunu söyledi. Özel, "Analizler doğru yapılmadığı için 3 kez heyelan meydana geldi. Bazı yerlerde çatlaklar oluşmuş. Can kaybının yaşanmaması tam bir mucize" dedi. Artan maliyetler nedeniyle şirketin çalışmalannı durdurduğunu anlatan Özel, 200 işçinin 5 aydan bu yana ücret alamadıklannı açıkladı, işçilerin ücretlerinin ödenmesi için iş-Kur'a başvuru yaptıklannı ancak olumlu sonuç alamadıklannı kaydeden Özel," İşçilere her defasında 'ödenecek'yanıtını veriyorlar. Ancak ortada tarih yok" diye konuştu.


Türkiye'de Yeni Çağ


Geri Dön