26 / 04 / 2024

Sahil bölgelerindeki satılık konut ilanları arttı!

Sahil bölgelerindeki satılık konut ilanları arttı!

Son 20 senede başta İngiliz ve Almanlar olmak üzere binlerce Avrupalı; Alanya, Fethiye, Bodrum ve Didim gibi Akdeniz ve Ege kıyılarındaki gözde turizm bölgelerinde konut ve villa satın aldılar. Özellikle Kovid-19 salgını sürecinde “İngiliz’den satılık eşyalı villa” ilanları çoğaldı.



Son 20 senede başta İngiliz ve Almanlar olmak üzere binlerce Avrupalı; Alanya, Fethiye, Bodrum ve Didim gibi Akdeniz ve Ege kıyılarındaki gözde turizm bölgelerinde konut ve villa satın aldılar. Para Dergisi'nden Ayşegül Küçükkurt Zor'un haberine göre; bu bölgelerdeki gayrimenkul fiyatlarının aşırı artmasında da etkili olan Avrupalıların bir bölümü, yalnızca yazları değil bütün seneyi burada geçiriyorlardı. Fakat son dönemde özellikle İngilizler, bu bölgelerdeki gayrimenkullerini satmaya başladı.

Sahil bölgelerindeki satılık konut ilanları arttı!

Özellikle Kovid-19 salgını sürecinde “İngiliz’den satılık eşyalı villa” ilanları çoğaldı. Bu durumun sebepleri arasında; İngiltere'nin bu yaz Türkiye'yi ‘kırmızı liste'de tutması ve geçtiğimiz Ekim'e kadar bu durumun sürmesi sebebiyle ev sahibi İngilizler'in evlerine gelememesi belirtiliyor. Bu yüzden İngilizler'in çözümü mülklerini satmakta bulduğu ifade ediliyor. Diğer taraftan söz konusu durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan gayrimenkul danışmanları, bu satış ilanlarının bir diğer nedeninin de İngiltere'de yaşanan ekonomik sıkıntılar olduğunu dile getiriyor. Aynı gayrimenkul danışmanları, özellikle İngiltere vatandaşlarının ekonomideki dalgalanmalar sebebiyle kredilerini ödemekte sorunlarla karşılaştıklarını dile getiriyor.

DÖVİZ CİNSİNDEN SATIYORLAR

Türkiye'de son iki senedir yükselen inşaat maliyetleri ve dövizdeki dalgalanmalar, gayrimenkulde etkilerini gösteriyor. Ege kıyıları başta olacak şekilde bütün sahil şeritlerinde fiyatlar yükseldi. Özellikle Bodrum, Çeşme, Alanya, Fethiye, Didim, Urla ve Foça gibi sahil beldelerinde satılık yazlık evlerdeki fiyat yükselişleri yüzde 150'yi aşıyor. 

Sahil bölgelerindeki satılık konut ilanları arttı!

EVA Gayrimenkul Değerleme Direktörü Filiz Akkaya'ya göre; son birkaç senedir yabancıların sahil şeridindeki gayrimenkul alımlarında ciddi değişimler gerçekleşiyor. Son iki senedir Avrupa uyruklu vatandaşların Türkiye'deki yazlık konut yatırımlarının azalmaya başladığını dile getiren Akkaya, pek çok yabancının bazı bölgelerdeki yazlık konutlarını döviz cinsinden satarak Türkiye'den çıkma eğiliminde olduklarına dikkat çekiyor. Başta İngiliz ve Alman vatandaşlarının yoğun yazlık aldığı Fethiye, Marmaris, Didim, Çeşme, Antalya, Alanya, Manavgat konumlarında yabancıların mülklerini satmaya başladığına dikkat çeken Akkaya, bunun en büyük nedeni olarak döviz kurundaki yükselişi işaret ediyor. “İngilizler evlerinin sterlin ve euro üzerinden satın aldıkları bedelin altında satış görmesini istemiyorlar. Tam tersi her yıl enflasyon oranında artış beklentisi içine girmişler. Bu sebeple dövizdeki artışa yenik düşmemek için evlerini satmak eğilimine geçtiler” diye konuşan Akkaya, bu yaz yaşanan yoğun yangınların da yabancıların bölgeye ilgisini azalttığına dikkat çekti. 

Sahil bölgelerindeki satılık konut ilanları arttı!

FETHİYE, DİDİM, KUŞADASI

İngilizlerin en çok tercih ettiği sahil beldelerinin başında Kuşadası, Fethiye ve Bodrum yer alıyor. Kuşadası'nda genelde yaz kış kullanıma uygun evler ön plana çıkıyor, müstakil dubleks tarzı yapılaşmalara da yazlık kullanım için yönelim oluyor. Dubleks mesken fiyatları ortalama 700 bin Türk Lirası ile 7 milyon Türk Lirası seviyesinde geniş bir yelpazede bulunuyor. Yabancılar özellikle site içerisinde, merkezde denize yakın evleri istiyor. Bu evlerin birim satış fiyatları yerine, manzarasına, inşaat kalitesine ve yaşına göre 5 bin ile 17 bin Türk Liraı/metrekare aralığında değişiiklik gösteriyor. Aydın Didim'de ise durum daha değişik. Burada da denize yakın site içerisindeki ev ve rezidans kullanımlı evler ön plana çıkıyor. Fiyatlar ise değişen seçeneklere göre metrekaresi 4 bin Türk Lirası ile 12 bin Türk Lirası civarında seyrediyor. "Fethiye'de özellikle dubleks konutların satış fiyatları, son iki yılda hem pandeminin etkisi hem de İngiliz vatandaşlarının bu bölgeye olan özel ilgisinden dolayı ortalamada yüzde 50-60 civarında arttığını görüyoruz. Bölgenin özellikle yat turizmine de hizmet veren ve bakir güzelliği ile ünlü olan yerleri Ölüdeniz-Ovacık-Hisarönü bölgesi dikkat çekiyor” ifadelerini kullanan Akkaya, bu bölgede mevcut yapı stokunun az olması ve yapılaşmanın olmaması sebebiyle büyük bahçeli ve havuzlu dublekslerin yapıldığına vurgu yapıyor. Akkaya, bölgedeki fiyatlarla ilgili şu açıklamalarda bulundu: 

"Fethiye'de son bir yılda satın almaktan çok sezonluk dubleks kiralamaları ön plana çıktı. Havuzlu villalarda sezonda haftalık kiralar 12 bin TL ile 20 bin TL civarında seyrediyor. Fethiye'de havuzlu site içindeki dublekslerin satış fiyatları, ortalama metrekareye göre 8 bin TL ile 45 bin TL arasında değişiyor. Bodrum'da ise bu rakam, özelliklerine göre metrekaresi 20 bin TL'den başlıyor, 100 bin TL'ye kadar çıkıyor.”

Bulgaristan'a yönelmeye başladılar 

Şehmus Sayan/ Didim Emlak Firma Sahibi

"İngilizler en çok yerleştikleri Aydın Didim'deki yazlıklarını satmaya başladılar. Genelde satmalarının sebebini ekonomik kriz olarak söylüyorlar. Dolar ve Euro'daki artıştan dolayı ev fiyatlarında da revizeler olacak. İngilizler buradaki evlerini sattıktan sonra da başka ülkelere yerleşmeye başladılar. Özellikle Bulgaristan'a İngilizlerin ayrı bir ilgisi var."

Sahil bölgelerindeki satılık konut ilanları arttı!

HAVAYOLU İMKANLARI VAR

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, son senelerde İngiliz vatandaşlarının gayrimenkul sahipliğinde bir azalma olduğunun altını çizerken, ülkemizde artık vatandaşlık tercih etmediklerine vurgu yapıyor. Örneğin; 2012'de yaklaşık 35 bin 825 İngiltere uyruklu kişi gayrimenkul sahibi iken bu sayının günümüzde 28 bin 364'e kadar düştüğünü belirtiyor ve şunları kaydediyor: 

“İngilizler yoğun olarak Muğla, Aydın ve Antalya şehirlerinde yaşamayı seviyorlar. Didim'de 2 bin 500'ün üstünde İngiliz vatandaşının ev sahipliği bulunuyor. Ağırlıklı olarak mesken amaçlı taşınmaz alıyorlar. Arazi ve arsa türündeki taşınmazlar ilgi alanlarında bulunmuyor. Son dönemde ise özellikle pandemi koşullarında getirilen seyahat yasakları, ülkemizin oturma izni şartları getirmesi, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışı gibi gerek siyasi gerekse de bürokratik engeller nedeniyle satışlar devam ediyor diyebiliriz."

Hepsiemlakcom verilerine göre; İngilizlerin en fazla tercih ettiği bölgelerin başında Alanya yer alıyor. Ardından bu sıralamayı Bodrum, Kuşadası ve Didim izliyor. Bu taleplerin en büyük nedenş ise gelişmiş havayolları imkanlarının bulunması. Böylece özellikle yazın çoğalan uçuşlarla bölgeye ulaşım hem yurt içi hem de Avrupa'nın merkezlerinden kolay hale geliyor. 

10 bin İngiliz vatandaşı yaşıyor

Engin Yalçın / Altınkum Didim Emlak Danışmanı

"Avrupa'dan Türkiye'ye gelen çoğu yabancı alıcı, ülkelerinde kredi kullanıyor. Özellikle de İngiliz vatandaşları, kredilerini ülkelerinde ödeyemediklerinden dolayı Türkiye'deki varlıklarını satmaya çalışıyorlar. Sonrasında ise kendi ülkelerine dönüyorlar. Fakat şu anda durağan bir dönem yaşıyoruz. Ne konut alımı yapan İngiliz var ne de çok fazla satan. Ekonomideki dalgalanmalardan dolayı piyasa durağan ilerliyor. Didem'de nereden baksanız 10 bin İngiliz vatandaşı yaşıyor."

Antalya'da yabancıya konut satışı giderek artıyor!

Yabancıların gayrimenkulde Türkiye sevdası tam gaz!


Geri Dön