18 / 04 / 2024

Şahinbey'de kentsel dönüşüm 5 ayrı noktada yapılıyor!

Şahinbey'de kentsel dönüşüm 5 ayrı noktada yapılıyor!

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, 5 ana temel üzerine oturtduğu projeleriyle Şahinbey'i çarpık yapılaşmadan kurtarmanın yanısıra, modern konutları, işyerleri, sosyal tesisleri, meydanları ve parklarıyla yaşanılır bir ilçe haline getiriyor.



Yüzde 80'i çarpık yapılaşma olan Şahinbey'de 5 yılda gözle görülür bir değişim gözleniyor.  Yaptığı projelerle ödül üstüne ödül alan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu en büyük ödülü ise çılgın projem dediği Yeşil Vadi Projesi'nden alacağa benziyor. 


Gazetemize yaptığı ziyaretlerde sürekli olarak Şahinbey Belediyesindeki çalışmalar hakkında bilgiler veren  Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, bu kez Gazetemiz Yönetimi Kurulu Başkanı Ökkeş Özekşi, Genel Yayın Yönetmeni Leyla Özekşi Polat, Yazı İşleri Müdürü Meral Kınacılar, Spor Müdürü  Serdar Özekşi ile muhabirlerimiz Muharrem Türkoğlu ve Mansur Yalvaç'ı hizmetleri yerinde izlemek için davet etti. Yeşil Vadi Projesi başta olmak üzere Türkiye'de örnek olarak gösterilen kentsel dönüşüm projeleri, sosyal tesisler, Karataş Sanayi Sitesi ve diğer projelerini yerinde tanıtıp bilgi verdi.


YOK BÖYLE BİR PROJE

Türkiye'nin en büyük ve dünyanın sayılı projelerinden biri olan Yeşil Vadi Projesinde 7'den 70'e her yaş düşünülmüş. 1 milyon 700 bin metrekare alan üzerinde kurulan ve içerisinde 86 bin metrekarelik biyolojik gölet, 115 adet bina, 8.5 km bisiklet ve yürüyüş yolu, 750 metrekare sentetik buz sahası, amfi tiyatro, oyun alanları, park alanları pazar, sergi, ve kermes alanları, 18 bin metrekare lunapark alanı, 450 bin metrekare rezerv adrenalin parkın yer aldığı çılgın ötesi parkta sona gelindi. Tahmazoğlu, "Bin 400 metrekare 600 kişilik açık hava sinema alanı ve 8 bin kişilik Türkiye'nin en büyük amfi tiyatrosu da parkımızda yer alacak. Yeşilvadi'nin 1. 2. ve 3 etaplarının tamamını, 4. etabın ise yüzde 90'ını tamamladık" dedi. Belediye Başkanı Tahmazoğlu, Proje kapsamında 2500 vatandaşla kamulaştırma yaptıklarının altını çizerken, sorunsuz kamulaştırmayla da Türkiye'de örnek olduğunu belirtiyor. Yeşil Vadi parkında 150 bin konut olacak. Projenin en önemli ayaklarından biri de, 50 metre genişliğinde, 12 şeritli yol. Havaalından Kilis yoluna kadar gidecek olan 12 km'lik yol trafikte önemli bir rahatlama yaratacak. Yeşil Vadi Projesi kapsamında 4 milyon metrekare kamulaştırmamız var. Kolay değil. Hiçbir problem olmadan bu mesele çözüldü" dedi.


5 AYRI BÖLGEDE KENTSEL DÖNÜŞÜM

Tahmazoğlu gezi sırasında Şahinbey'de 5 ayrı bölgede yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarını yerinde anlattı. Tahmazoğlu, 200 bin Suriyelinin gelmesiyle nüfusu 682 binlerden 1 milyon 50 binlere gelen Şahinbey'de konut sorununu çözmek için yılda 11 bin konut yaptıklarını belirtti. Tahmazoğlu, kentsel dönüşüm, yeni konut projeleri, eski garajların yıkılarak şehir merkezindeki trafiğin rahatlatılması, yeşil alan, restorasyon ve eğitim çalışmalarıyla 5 ana noktada hizmetlerine ağırlık verdiklerini belirtti. Tahmazoğlu, "Yıkım yapmadan düzeltmek zor. Kamulaştırma yapmadan düzelmiyor" dedi.


MAVİKENT BİR İLÇE GİBİ

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, 2 bin 340 konutluk Mavikent Projesi'nin 1080 adetten oluşan 3. etabını tamamlayarak anahtarlarını hak sahiplerine teslim ettiklerini anlattı. Mavikent Mahallesinin şu anki nüfusuyla Araban'ın iki,  Yavuzeli'nin üç katı büyüklüğünde olduğunu dile getiren Tahmazoğlu, parkı, çarşısıyla Mavikent'in adeta ilçe haline geldiğini söyledi. Tahmazoğlu, 2 bin 100 konutluk Mavikent 4,5,6,7 ve 8. etap proje çalışmalarımız ediyor" dedi.


ÇAMLICA KONUTLARI

Çamlıca konutlarında yapımı tamamlanan 392 konutun satışa sunulduğunu ve tamamının satıldığını kaydeden Tahmazoğlu, bu bölgede yapımı tamamlanan 2, 3, ve 5'nci etap konutların yakın zamanda satışa sunulacağını, 4. Etabın inşasının ise kısa sürede tamamlanacağını söyledi.


Tahmazoğlu, "Çamlıca konutları projesi kapsamında, 1850 evin yıkımını gerçekleştirerek 1153 tane konut yaptık. Kentsel dönüşümde tüm Türkiye'de genelde yoğunluk artışı verilir biz yoğunluğu yarı yarıya azalttık. Şu anda birinci etabı teslim ettik, 4 hariç, 2, 3 ve 5. tamamlandı. Yakında satışa başlıyoruz. Dükkanlar da hazır. Çevre düzenlemesi yapılıyor. Bu konutlar buranın çehresini değiştirdi. Eskiden Özdemir Bey Caddesinin halini biliyorsunuz. İki şeritti, Doğumevine kadar sıkışıklık da bu projeyle kalkmış oldu" dedi.


YEŞİLVADİ KONUTLARINDA SONA GELİNDİ

Yeşilvadi konutlarında son aşamaya gelindiğini anlatan Tahmazoğlu, müteahhitle ilgili sıkıntıyı çözdüklerini, işi yeni müteahhite verdiklerini belirtti. Tahmazoğlu, "Bu yıl içerisinde burayı hak sahiplerine teslim edeceğiz. Yeşil vadi 3 ayaklı bir proje. 150 bin konut, 1700 bin metrekare yeşil alan ve 12 şeritli 50 metre genişliğinde 12 km'lik yolu kapsıyor" dedi.


YAZICIK KONUTLARI

Yazıcık konutlarına geçen yıl başladıklarını ve yıl sonuna kadar tamamlanacağını dile getiren Tahmazoğlu, "Burada tarihi sokak dokumuzu koruyoruz. Gaziantep evlerinin aynısı olacak. Hem modern hem tarihi özellikleri taşıyacak. Bundan sonra yapacağımız konutlar da Gaziantep evlerinin izlerini taşıyacak. Bu projeyi çok önemsiyorum" dedi.


GAZİANTEP'İN DOKUSU KORUNACAK

Kahvelipınar ve Kıbrıs mahallerinde de kentsel dönüşüm yaptıklarını anlatan Tahmazoğlu, "Özdemirbey caddesini genişletme anlamında çalışmalarımız devam ediyor. Buraya yapılacak konutlar eskisinin devamı olarak yapılacak. Burada da sokak dokusu korunacak. Gaziantep'in dokusu korunacak. Yol genişletilecek, Gaziantep'in dokusuna uygun yapılar inşa edilecek. Burada 398 konut kamulaştırıldı ve yıkımı yapıldı" dedi.


SAVAŞ MÜZESİ VE İHSAN BEY KASTELİ

Tahmazoğlu, önemli bir tarihi ve kültürel geçmişi olan Gaziantep'te bacasız sanayi turizmin gelişmesinde önemli bir saç ayağı olan eski yapılan restore edilerek gün yüzüne çıkarılmasına büyük önem veriyor. 


Şehreküstü bölgesinde bulunan Gaziantep Savaş Müzesi'nde yapılan genişletme ve yenileme çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, "Gaziantep savunmasını ve kurtuluş mücadelesini anlatan Savaş Müzemizi yılda yaklaşık 300 bin vatandaşımız ziyaret ediyor. Müzemiz artık talepleri karşılayamaz durumdaydı. Şahinbey Belediyesi olarak savaş müzemizin bitişiğindeki binayı kamulaştırdık. Aradaki duvarı kaldırarak, savaş müzemizi genişlettik ve her iki binamızın restorasyon yenilemesini yaptık. Şimdi de hemen arka kısımda bulunan 2 binanın kamulaştırmasını yaparak yıkım çalışmalarına başladık. Geniş bir alana sahip olan savaş müzemizde böylelikle Etnografya Müzemizde bulunan tüfek ve savaş malzemelerini de sergileme imkanı bulacağız ve bu müzemizin adını Milli Mücadele Müzesi olarak değiştireceğiz. Bununla birlikte Savaş Müzemizin altında bir mağaramız vardı. Mağaramızın altında bir kat daha mağaramız var. Bu iki mağarayı birlikte tekrar açıyoruz. Yakın zamanda yeni yüzüyle birlikte Milli Mücadele Müzemizi ziyaretçilerimizin hizmetine açacağız" dedi.


SU ŞEBEKESİ

Restorasyon çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini anlatan Tahmazoğlu, Savaş Müzesi'nin restorasyon edilmesiyle hem geçmişe sahip çıkarken, hem de gerçek Gaziantep'i yaşatmayı hedefliyor. Tahmazoğlu Savaş Müzesi ile ilgili olarak, "Burası Heyeti merkezinin kullandığı bina. Müzenin altı savaşta geçit olarak kullanılmış. Binayı kamulaştırdık. Bina güçlendirildi. Savaş Müzesi'nin yanında İhsan Bey Kasteli var. Ayrıca Savaş Müzesi'nin altından İhsan Bey Kasteli'ne geçiş var. İhsan Bey Kasteli'nde geçmişte sabunhane var. Sabun üretiminin yanısıra zeytinyağı üretimi de yapılırmış. Kastelde önemli bir konu da su kanalının, bir şebekenin bulunuyor olması. Bu su şebekesi, Kastel'den Şehitler Hamamına, Kale'ye ve şehrin bir çok noktasına dağılıyor. Bu proje tamamlandığında tarihin gün yüzüne çıkarılması ve yaşatılmasının yanında turizm açısından önemli bir kazanım olacak. Yeraltına el atılmalı. Mağara turizmi önemli. Antep harbinde yer altı geçitlerinin büyük etkisi var" diye bilgi veriyor.


MİLLİ MÜCADELE MÜZESİ

Savaş Müzesinde başlatılan genişletme ve yenileme çalışması kapsamında müze yanında yer alan iki binanın kamulaştırması tamamlanarak yıkımına başlandı.


Yılda yaklaşık 300 binin kişinin ziyaret ettiği Savaş Müzesi'ni ve kamulaştırması yapılan bitişik binaların restorasyon çalışmasını yapan Şahinbey Belediyesi, Savaş Müzesini, Milli Mücadele Müzesi olarak yeni yüzüyle birlikte yakın zamanda ziyarete açacak.


MEYDAN PROJELERİ

Yeni dönemde parkların yanısıra meydan projelerine de ağırlık verdiklerini anlatan Tahmazoğlu, bu kapsamda "Şehreküstü'de Şehitler Caddesi üzerinde Şıh hamamı yanını meydan yapıyoruz.


Yine Karayılan mezarının orada meydan yapıyoruz" dedi.


MODERN SİTE

320 bin metrekare alan üzerine kurulu olan bin 16 adet işyerinden oluşan Şahinbey Oto Sanayi Sitesi'nin tamamlanarak anahtarlarının teslim edildiğini belirten Tahmazoğlu, modern dükkanların yeraldığı sitede her şeyin en ince ayrıntısına kadar düşünüldüğünü söyledi.


ARSA FİYATLARININ DÜŞMESİ İÇİN İMAR ALANLARI AÇIYORUZ

Yaptıkları konutlarla dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapmayı hedeflerken, yeni imar alanları açarak da arsa fiyat artışlarının önüne geçmeye çalıştıklarını söyleyen Tahmazoğlu, bu kapsamda Yamaçtepe-Cebeler bölgesi uygulama imar planı ile bu alanı çok sayıda vatandaşın kullanabileceği konut alanına çevirdiklerini ifade etti. Tahmazoğlu ayrıca Yeşilvadi-Hipodrom-Yeşilkent uygulama imar planı ile 290 bin kişinin yaşayabileceği imar alanı açtıklarını söyledi.


ÖDÜLE DOYMUYOR

e-belediyecilikte açık veri portalı projesi ile 1.nci olan belediye, 6 yılda 3. kez e-tr ödülüne layık görüldüklerini gururla anlatan Mehmet Tahmazoğlu, İslam Bilim Tarih Müzesi, Düveroğlu Konağı restorasyonu ve Şeyh Fetullah Evi restorasyonu projeleri ile Tarihi Kentler Birliği tarafından süreklilik ödülüne layık görüldüklerini belirtti.


SANAYİ SİTESİ ANAHTARLARI TESLİM EDİLDİ

Şehre nefes aldırmak için Eski Garajlar Bölgesindeki esnafın taşınacağı Şahinbey Sanayi Sitesinin tamamlandığını ifade etti. Mehmet Tahmazoğlu, “Esnafımız için 320 bin metrekare alan üzerine bin 16 işyerinden oluşan Şahinbey Sanayi Sitemizi yaptırdık. Buradan işyeri alan esnafımıza anahtarları yıl içerisinde teslim edildi. Esnaflarımız kısa süre içinde yeni işyerlerine geçecek ve Eski Garajlar Bölgesindeki dönüşüm çalışmalarımız başlayacak” diye konuştu.


GAZİANTEP'İN EN BÜYÜK YOLU

Kent trafiğini rahatlatmak için sürdürdükleri Havaalanı, Dutluk, Şahinbey Parkı ve Kilis yolunu birbirine bağlayacak olan 50 metre genişliğindeki 12 şeritli yol çalışması ile ilglii de bilgi veren Tahmazoğlu, bu yolun kısa süre içerisinde tamamlanacağını söyledi.


Türkiye'nin en büyük parkını içeren Yeşilvadi Projesi'nin de içinden geçecek olan yolda alt yapı çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Başkan Tahmazoğlu, "Şahinbey Belediyesi olarak, kent trafiğini rahatlatmak adına yaptığımız yol çalışmalarımız devam ediyor. Havaalanından başlayan bu yol, Dutluk, Şahinbey Parkı ve Kilis yolunu birbirine bağlayacak. 12 kilometre uzunluğundaki yolda dolgu ve yol açma çalışmalarımız tamamlandı. Şu anda bizim GASKİ ile ilgili görüşmelerimiz ve onların yoldaki alt yapı çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalarında tamamlanmasıyla birlikte, bahar mevsiminde asfaltlanmış, kaldırımları ve aydınlatması tamamlanmış halde yolumuzu halkımızın hizmetine sunacağız. Bu yol şehir içi trafiği rahatlatmak adına çok önemli bir nokta olacak. Çevre yolu 35 metre genişliğinde, bizim yaptığımız yol ise şehir içinde olmasına rağmen 12 şeritli ve 50 metre genişliğinde olacak. Buradaki en önemli iş kamulaştırmaydı, bunu da yaparak çalışmaları tamamladık. Yolumuzun Gaziantep'e ve Şahinbey'e hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. 50 metre genişliğinde 12 kilometre uzunluğundaki 12 şeritli yol çalışması tamamlanmak üzere. Havaalanı, Dutluk, Şahinbey Parkı ve Kilis yolunu birbirine bağlayacak" dedi.


ŞAHİNBEY'DE DEVAM EDEN PROJELER

702 daireden oluşan Yeşilvadi konutlarının inşası devam etmektedir. 


179 daireden oluşan Perilikaya konutlarının temeli 8 Ağustos 2014 tarihinde atıldı yapımı devam etmektedir.


162 daire ve 14 işyerinden oluşan Yazıcık konutlarının temeli 5 Ocak 2015 tarihinde atıldı, yapımı devam etmektedir.


YENİ PROJELER

Mavikent Konutları 4. 5. 6. 7. Ve 8. Etap proje çalışmaları devam ediyor


Şahinbey-Polateli arasına kurulması planlanan organize sanayi sitesi için çalışmalar devam ediyor. Bu alan 50 bin kişinin yaşayabileceği yerleşim yeri açmak için imar planı hazırlıyoruz.


Eski Garajlar bölgesindeki oto sanayi esnafımız yeni işyerine geçtiği zaman buruda kentsel dönüşüm çalışmalarımıza başlayacağız.


Üstün Zekalı çocukların eğitim alacağı Bilim Sanat Merkezi çalışmalarımız devam ediyor.


Perilikaya'ya semt pazarı ve gençlik merkezinin bir arada olacağı kompleks bir yapı yapmak için çalışmalara başladık.


Şahintepe'ye çok büyük bir gençlik merkezi kurmak için çalışmalarımız devam ediyor.


23 Nisan Mahallesi'ne spor merkezi kurmak için çalışmalarımız devam ediyor.


Düztepe ve Karataş'a modern polis merkezleri kuruyoruz.


Yeşilvadi Parkımızın içine adrenalin parkı kuruyoruz. Burada Roller Coster ve Adrenalin Kulesi yer alacak. 


Geri Dön