24 / 04 / 2024

Sakarya dönüşümle değer kazanıyor!

Sakarya dönüşümle değer kazanıyor!

Sakarya Sapanca'daki Kentsel Dönüşüm Konutları nitelikli çevre düzenlemesiyle şehre değer katarken, yatay mimarisi ve mahalle eksenli düzenlemesiyle dikkat çekiyor.



Şehirlerin kentsel dönüşüm zorunluluğunu merkeze alan TOKİ, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki dönüşüm projeleriyle sağlam yapılar ve sağlıklı çevreler üreterek vatandaşların nitelikli ve güvenilir yerleşim alanlarında yaşamalarına katkı sağlıyor. Kentsel dönüşümde yerel yönetimlerle iş birliği içinde kapsamlı konut üretim programları uygulayan TOKİ, şehirleri riskli yapılardan arındırarak günün ihtiyaçlarına yanıt veren çağdaş yaşam alanları kuruyor.

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; Afet riskinin ve çarpık kentleşmenin yoğun olduğu kentlerde farklı ihtiyaç ve değişimleri göz önüne alarak yürütülen dönüşüm projelerinden biri de Sakarya’nın Sapanca ilçesinde uygulanıyor. Sapanca'da inşa edilen konut alanında 2+1 ve 3+1 nitelikte 681 konut yer alıyor. Daha önce riskli ve çarpık bir yapılaşmanın olduğu alan, bugün içinde çocuk oyun alanları, kamelyalar, yürüyüş ve oturma alanları ve peyzaj düzenlemeleriyle yepyeni bir çehreye kavuştu.

2018'in Temmuz ve Ağustos aylarında hak sahiplerine teslim edilen konutlar, 142 bin TL’den başlayan fiyatlarla yüzde 10, 15, 25 peşinat ve 96,108, 120 ve 180 ay vade seçenekleriyle satışa sunuldu. Proje kapsamında vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak cami ve dört ticaret merkezine paylaştırılan 35 dükkân da inşa edildi.

İNSAN ÖNCELİKLİ TASARIM KURGUSU

Farklı ihtiyaç ve beklentiler dikkate alınarak tasarlanan konutlar 71,9 ila 130,8 metrekare büyüklüğünde. 63 bloktan oluşan 681 konutun yer aldığı ve az katlı yapılaşmanın hâkim olduğu konut alanında cepheler zeminde taş kaplamalar, pencere söveleri ve ahşap görünümlü duvar kaplamalarıyla bezendi. Yöresel çizgilerden izler taşıyan ve mahalle fikri etrafında geliştirilen projede, konut sakinlerinin ortak alanlarda birlikte zaman geçirecekleri, sosyalleşecekleri pek çok açık alan düzenlemesi yapıldı. Yerleşimde insan öncelikli bir tasarım kurgusu benimsendi. Araç trafiği, avlu, yürüyüş ve peyzaj alanları gibi ortak alanların dışında planlanan dönüşüm konutları, donatı alanlarıyla bütün sosyal ihtiyaçlara cevap verecek şekilde kurgulandı. Engelli dostu yaşam alanında konut ve sosyal donatı bloklarına engelli vatandaşların erişimini kolaylaştıracak düzenlemeler de bulunuyor.

Semt kültürünü barındıran Sapanca Kentsel Dönüşüm Konutları, camisi, çarşısı, spor alanları ve dükkânlarıyla konut sakinlerine nitelikli bir yerleşim sunarken, Sakarya'ya değer katıyor.


Geri Dön