23 / 04 / 2024

Salda Gölü eski görüntüsüne kavuşturuldu!

Salda Gölü eski görüntüsüne kavuşturuldu!

Salda Gölü yakınında, çevre düzenlemesi yapan yüklenici firmanın usulsüz çalışmalarla alandan taşıdığı malzeme, bilim insanlarının kontrolünde el işçiliğiyle yapılan hassas çalışmalarla yeniden eski yerine bırakıldı.



Burdur'un Yeşilova ilçesinde beyaz kumsalı ve turkuaz rengi suyuyla ''Türkiye'nin Malpleri'' olarak ün kazanan Salda Gölü yakınında, çevre düzenlemesi yapan yüklenici firmanın bir noktadan usulsüz aldığı malzeme sonrası başlatılan çalışmalarla alan eski haline getirildi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Burdur'daki Salda Gölü'nde çevre düzenlemesi çalışmasını yürüten yüklenici firmanın, göl kenarına yaklaşık olarak 800 metre mesafedeki bir noktadan iş makinesiyle alınan ve kamyonla taşınan malzemeyle tasviye çalışması yapması üzerine, alanın eski haline getirilmesi için Çevre Bakanlığının talimatıyla başlatılan çalışmalar tamamlandı.

Bilim insanlarının nezaretinde iş makinesi sokulmayan alanda, çok sayıda işçiyle hassas bir çalışma yapıldı. İşçilerin el arabasıyla eski yerine taşıdığı malzemeler, kürek ve tırmıklarla yeniden Beyaz Adalar bölgesindeki orijinal yerine yayıldı.

Alan eski görünümüne kavuştu


Çalışmanın her aşamasını, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un da yakından takip ettiği belirtildi. Bakanlık yetkililerinin kontrolünde titizlikle yürütülen çalışmaların sonunda, alan yeniden eski görünümüne kavuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, çevre projelerinde görüşlerini almak üzere üniversitelerin öğretim üyesi bilim insanlarının da katılımıyla oluşturduğu Çevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri de yapılan çalışmaların tamamlanmasından sonra bölgeyi kontrol etti.

Salda ve çevresinde incelemeler yapan kurul üyeleri, gölün başka bir alanına taşınan malzemenin eski yerine tekrar getirilmesini sağlayan jeoekolojik restorasyonu da başarılı buldu.

Bilim insanları, yerine konulan malzemeden ve gölün kıyısında bulunan farklı noktalardan numuneler aldı. Böylelikle yeniden eski yerine konulan malzemeye dışarıdan herhangi bir yabancı maddenin karıştırılıp karıştırılmadığının tespitinin amaçlandığı bildilrildi.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü laboratuvarında incelenecek olan numunelerle bölgenin mineral yapısının da kayıt altına alınacağı belirtildi.

Salda Gölü eski görüntüsüne kavuşturuldu!

"Çok hassas bir çalışma yürüttük"


Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, usulsüz taşınan malzemenin, topoğrafyasına uygun olarak eski yerine yerleştirildiğini belirtti.

Gölün başka bir kıyısına götürülen malzemeyi, tamamen geri getirdiklerini dile getiren Gökçeoğlu, alanı, iş makinesi kullanılmadan el işçiliğiyle orijinal haline dönüştürdüklerini belirtti.

Restorasyon yapılan yerin kısa süre içinde yağmur ve güneşin de etkisiyle orijinal rengini alacağını dile getiren Gökçeoğlu, "Çünkü bu malzeme saf magnezitten oluşmuyor, bunun içinde siyah ve kahverengi çakıllar da yer alıyor. Bunlar yağmurla yıkanarak kendi rengine dönüşecek. İş makinesi kullanılmadan el maharetiyle 20 günü aşkın sürede çok hassas bir çalışma yürüttük. Amacımız malzemenin saflığını korumanın yanında orijinal topoğrafyayı da yakalamaktı." dedi.

Göl kıyısından ve restorasyon yapılan alandan numune aldıklarını da söyleyen Gökçeoğlu, şunları ifade etti:

"Temel amacımız, analiz yaparak yerine getirilen malzemede dışarıdan herhangi bir madde karışımı olup olmadığını, malzemenin doğal halini koruyup korumadığını mineralojik açıdan anlayacağız. Bunun yanında kıyı dışından başlayarak göle doğru bir şerit hizasında farklı noktalardan numuneler aldık. Bu numuneleri de analiz ederek burada hangi minerallerin var olduğunu ve göl kıyısına kadar olan bölgenin mineral benzerliğini tespit edeceğiz."

Gökçeoğlu, numunelerin sonuçlarını da kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.

"Salda Gölü'nün kumu, deniz veya göl kumu gibi değil"

Ankara Üniversitesi Ekoloji ve Çevre Biyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Latif Kurt da Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un hassasiyetiyle bilim insanları ve kurum personelleriyle beraber alanda titiz bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Çalışmayı, ekosistemin dinamiklerine uygun gerçekleştirdiklerini dile getiren Latif Kurt, Salda Gölü ve kıyısındaki beyaz kumların, bakteriyel bir faaliyet sonucu oluştuğunu söyledi.

Kurt, "Salda Gölü'nün kumlarına deniz veya göl kumu gibi bakamayız. Buradaki oluşuma biyolojik bir organizma gibi yaklaşmalıyız." şeklinde konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sosyal medya hesabından 26 Nisan 2020 tarihinde yapılan paylaşımda, Salda Gölü'nün en güzel izlendiği Beyaz Adalar Bölgesi'ne, vatandaşların alanı 24 saat görebileceği kamera sistemi kurulduğu belirtilmişti.

 

Salda Gölü'nün halk plajı yakınında konteyner evler yapılıyor!


Geri Dön