10 / 05 / 2024

Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı açılışı gerçekleştirildi!

 Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı açılışı gerçekleştirildi!

Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Maxim Y. Sokolov: ''Bugün burada olmaktan dolayı memnuniyetlik duyuyorum. Gerçekten sadece komşuluk ilişkilerimiz değil, dostluk ilişkilerimizin de geliştiğinin bir göstergesidir bu''




Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Maxim Y. Sokolov, Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı açılışında, ''Bugün burada olmaktan dolayı memnuniyetlik duyuyorum. Gerçekten sadece komşuluk ilişkilerimiz değil, dostluk ilişkilerimizin de geliştiğinin bir göstergesidir bu'' dedi. 

     Rusya'dan Orta Asya ve Ortadoğu'ya kombine yük taşımacılığının Türkiye üzerinden gerçekleştirilmesini sağlayan Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Maxim Y. Sokolov'un katılımıyla açıldı. 

     Sokolov, yaptığı konuşmada, ticaret hacimlerinin 100 milyar dolara ulaşılması hedefini koyduklarını söyledi. 

     Bu hedeflerini ulaştırmacılar olarak gerçekleştirmeleri gerektiğini vurgulayan Sokolov, şöyle devam etti: 

     ''Bunu yeni koridorlar, yeni hatlar açarak bu yük kalkımını sağlamak yöntemiyle yapabileceğiz. Bu projenin daha başarılı işlemesi için, bu hattın işletmesine yönelik bir kurul kuruldu. Bu kurul gerçekten bu hattın çalışmasıyla ilgili olarak ve katılımcıların artırılmasıyla ilgili olarak, bu hattın kullanımının artırılmasıyla ilgili olarak çok ciddi çalışmalar yapacak diye düşünüyorum. Hem demiryollarında hem deniz ulaşımlarında konşimentoların daha da basitleştirilmesi ve belgelerin düzenlenmesinde kolaylıkların sağlanması yönünde çalışmalar yapılacak.'' 

     Sokolov, şunları kaydetti: 

     ''Bugün burada olmaktan dolayı memnuniyetlik duyuyorum. Gerçekten sadece komşuluk ilişkilerimiz değil, dostluk ilişkilerimizin de geliştiğinin bir göstergesidir bu. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin gelişmesi bir tarihi gösteriyor ki ilişkilerimiz çok iyi. Gerçekten bu hat, bizim planlarımız ve hedeflerimize ulaşmak için gereğini yaptığımızı gösteriyor. Bu kolay bir yol değil ama gerçekten başarıya ulaşılacağından eminim.'' 

     

     -TCDD Genel Müdürü Karaman- 

     

     TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise hattın iki ülkenin kombine taşımacılık sektörüne, Samsun'a ve Kavkaz'a hayırlı olmasını diledi. 

     Açılışı yapılan hattın Türkiye-Rusya tren feri hattı kombine taşımacılık modeli açısından da bir ilk olma özelliğine sahip olduğunu hatırlatan Karaman, Samsun-Kavkaz Hattı Tren Feri deneme seferlerinin 22 Aralık 2010'da başladığını, bugüne kadar karşılıklı 62 seferde 2 bin 298 vagonla yaklaşık 63 bin ton yük taşındığını söyledi. 

     Projenin Gürcistan'ın Poti ve Bulgaristan'ın Varna limanlarına yapılacak bağlantılarla TRACECA koridorunun geliştirilmesini de sağlayacağını aktaran Karaman, ''İki ülke arasında kurulan kombine taşımacılık köprüsünün hinterlandı, İskandinav ülkelerinden Çin'e, Akdeniz ülkelerinden Hindistan'a kadar büyük bir alanı etkilemektedir'' diye konuştu. 

     Konuşmaların ardından protokol üyeleri hattın açılışını gerçekleştirdi. Bakan Yıldırım ve Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Sokolov, hatta incelemelerde bulundu. 

     

     -Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı- 

     

     Hat sayesinde hinterlandında yaklaşık 400 milyon nüfus bulunan Türkiye, kuzey-güney ve batı-doğu koridorları üzerinde etkin bir konuma gelecek. 

     Yatırım maliyeti 10 milyon lira olan ve ilk aşamada yıllık 200 bin ton taşıma yapılmasının planlandığı hatta, Türkiye ile Rusya arasında bir kombine taşımacılık sistemi oluşturarak, taşıma maliyetlerinin azaltılması ve taşıma sürelerinin kısaltılması sağlanacak. 

     Türkiye ve Rusya arasındaki ticaretin gelişimine katkıda bulunacak hat, Karadeniz limanlarına yapılacak bağlantılarla TRACECA koridorunu geliştirecek. 

     Türkiye ve Rusya üzerinden, Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler (Ukrayna, Romanya, Bulgaristan), Türk Cumhuriyetleri ve İskandinav ülkelerinin Akdeniz, Ortadoğu, Orta Asya, Hindistan ve Çin bağlantısını da sağlayacak. 

     Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı, Rusya'dan Orta Asya ve Ortadoğu'ya kombine yük taşımacılığının Türkiye üzerinden yapılmasını sağlayacak. 

AA


Geri Dön