19 / 04 / 2024

Samsun Mehmetpaşa'daki evler yıkılma tehlikesi altında!

Samsun Mehmetpaşa'daki evler yıkılma tehlikesi altında!

Samsun Mehmetpaşa Mahallesi'ndeki eski evler yağmura bile dayanamıyor. Mahallede yağan aşırı yağmur eski bir evin çökmesine neden oldu.



Samsun'da yaklaşık 310 hanenin bulunduğu Mehmetpaşa Mahallesi'nde bulunan tarihi eski evlerden birinin çatısı Çarşamba günü yağan aşırı yağmur nedeniyle çöktü. Çöken eski binanın altında kimsenin olmayışı sevindirirken aynı mahallede bulunan diğer eski binalarında yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu görülüyor.


Konu ile ilgili açıklama yapan Mehmetpaşa Mahalle Muhtarı Ahmet KARABİNA; “Burası Vezirköprü ilçemizin tarihi binalarının en fazla olduğu bir mahalle. Mahallemizde yaklaşık olarak 310 hane var. Çarşamba günü yaşanan bu olay olmadan önce belediye fen işlerine müracaat edilerek mahallemizde çok eski binalarımız var, bunlara çözüm bulunmalı şeklinde dilekçe yazdım. Fen işlerinden konuyla ilgili olarak ne arayan, ne soran oldu" dedi.


Çarşamba günü mahallemizdeki eski bir binada aşırı yağmur nedeniyle meydana gelen çökme sırasında o bölgede çocukların olmaması olası bir faciayı önledi. Ama bu demek değildir ki, aynı durum tekrar yaşanmasın.


Mahallemiz sit alanında olduğu için çoğu yerlere yapı izni verilemiyor. Verilmiş olsa bile en fazla iki kat verilebildiğinden mahallemize müteahitler girmek istemiyor. Zaten mahalle halkının ekonomik durumları evlerini tamir ettirmeye ve yeniden yaptırmaya müsait değil. Bu mahallemize bina yapılmak istendiğinde de yapacak olan kişinin ta Trabzon’a giderek izin alması gerekiyor.


Bazı sokalara güzelleştirme çalışmalar yapılırken yeni betonarme binalar eskiye benzetilmeye çalışılıyor. Halbuki bizim mahallemiz tarihi ve eski binaların bulunduğu bir bölge. Tarihi kale Camii, tarihi Kale hamamı, yıkık vaziyette duran tarihi şifa hamamı var.

Ben mahallle muhtarı olarak bu bölgeye bir el atılıp bu mahallemizin hem bölge halkına, hem turizme kazandırılmasını yetkililerden hem muhtarlığımız hem de mahalle halkı olarak istiyorum.


Mahalllemizde kanalizasyon çalışması ve bazı kesimlerinde doğalgaz altyapı çalışması yapılmadı. Halkımız bu nedenle yetkililere kırgın. Mahallemizde bir an önce yapılmayan yerlerdeki doğalgaz çalışmasının tamamlanmasını ve alt yapı çalışmasına acilen başlanmasını istiyoruz.


"TOKİ'NİN MAHALLEMİZE YAPILMASINI ÇOK İSTEDİK"

Bir diğer konu olan Toki’nin mahalle halkı olarak bizim bölgemize yapılmasını çok istedik. Ancak belediyemiz bölgemizi kabul etmedi ve alakasız yerlerde Toki için arazi aradı ancak bulamadı. Havza beş yere toki çalışması yaparken ilçemizde bir tane bile toki binası yok. Mahallemizde bulunan binaların çoğunda yıkım tehlikesi var. Hiç değilse Toki olmasa bile mahallemize sokak güzelleştirme çalışması yapılabilir. Böylece istenmeyen kazaların da önüne geçilmiş olunur.


Mahallemizde bulunan çoğu sokağımıza dar olma nedeniyle itfaiyenin girmesine imkan yok. Sadece bir yerde yangın vanası var. 2014 muhtarlık seçimlerinden sonra mahallemize itfaiye yetkilileri gelerek keşif yaptı. Yangın vanası takacağız dediler. Mahallemizde bir gün boyunca gezdiler, bir daha da uğramadılar. Mahallemizin giriş-çıkışları devamlı kapalı olduğundan mahallemize ne itfaiye, ne ambulans ne de çöp arabaları girebiliyor. Özellikle mahallemizin 1001 nolu sokağına hiç çöpçü uğramıyor. Bu nedenle mahalleli çöpünü atabilmek için Orgeneral Faruk CÖMERT caddesinde bulunan çöp konteynırlarına giderek çöpünü atmak zorunda kalıyorlar.” Dedi.




Vezirköprü Yaşam Gazetesi


Geri Dön