19 / 04 / 2024

Sanayi tesisleri artık ÇED'siz genişleyebilecek!

Sanayi tesisleri artık ÇED'siz genişleyebilecek!

Mehmet Ersan Aytaç, artık kapasite genişletmek isteyen firmaların doğrudan bakanlığa başvuracaklarını bakanlığın ise gerek görmesi halinde çevre etki değerlendirme raporu olmadan firmalara genişleme hakkı vere bileceğini söyledi




KSO meclisinde konuşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç, artık kapasite genişletmek isteyen firmaların doğrudan bakanlığa başvuracaklarını bakanlığın ise gerek görmesi halinde çevre etki değerlendirme raporu olmadan firmalara genişleme hakkı vere bileceğini söyledi


Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) yeni yılın ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile meclis üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda bu ay İSU Genel Müdürü İlhan Bayram ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç katıldı. İlhan Bayram, sanayicilerin su kullanımı ve alt yapı çalışmaları hakkında bilgi verirken Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç, değişen çevre etki değerlendirme (ÇED) raporu yönetmeliği hakkında bilgi verdi.

 

SU KULLANIM ÜCRETLERİ YÜKSEK

Türk ve Kocaeli ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulunan başkan Zeyinoğlu, sanayicilerin İSU ile ilgili yaşadığı sorunları aktardı. Su analiz ücretlerinin ce aylık SCADA izleme ücretlerinin yüksek olduğunu belirten başkan Zeytinoğlu, “yabancı sermayeli 250 firmamız var. Bu firmalar kendi ülkeleriyle Kocaeli’yi kıyasladıklarında Kocaeli’de su ücretlerinin yüksek olduğunu söylüyorlar” açıklamasında bulundu.

 

GELECEK TOPLANTI ÇANAKKALE’DE

Öte yandan mecliste 4 yıldır oda üyelik aidatlarını ödemeyen ve bilgilerine ulaşılamayan askıya alınan 76 firmanın silinmesi için oda yönetimine yetki verilmesi oylandı. Meclis üyeleri oy birliğiyle oda yönetimine destek verdi. Eğer 31 Ocak’a kadar 76 firmadan oda ile irtibata geçen olmaz ise KSO’ya olan üyelikleri silinecek. Eğer başvuruda bulunan olur ise yasal gereklilikleri yerine getirerek üyelik silinmesinden kurtulacak. Ayrıca Şubat ayı meclis toplantısı Çanakkale Savaşlarının 100. Yılı nedeniyle Çanakkale’de gerçekleştirilecek.

 

ÇOK AĞIR KURAKLIK 100 MİLYON MALİYET

Yapılan konuşmalar sonrasında İSU Genel Müdürü İlhan Bayram söz aldı. 2014 yılında Kocaeli’nin çok ağır kuraklık yaşadığını belirten Bayram, “2014 yılının başında barajda 5 milyon metre küplük su vardı. Sapanca Gölü’nden su alıyorduk. Yuvacık Barajı’ndaki suyu ise olası bir sıkıntılı durumda kullanmak üzere bekletiyorduk. Namazgah Barajı’ndan Körfez İlimtepe’ye 90 kilometre hay çektik. Kocaeli günlük 350 metre küp su ihtiyacı vardı. Bunun sadece 200 bin metre küp su alıyorduk. Bunu karşılamak için 90’a yakın su kuyusu açtık. İSU’ya hiç hesapta olmayan 100 milyon lira maliyeti oldu” dedi.

 

AVCIDERE VE İHSANİYE BARAJLARI HIZLANACAK

7 ile 10 yıl aralığında böyle kuraklıkların yaşandığını belirten İlhan Bayram,” 2006 yılında yapılan Sapanca- Yuvacık hattı olmasaydı. 2014 yılında susuz kalmıştık. Yağmur kar yağmadığı zaman kuraklığa çözüm bulamıyoruz. Ancak elimizdeki imkanlarla susuzluğu öteleye biliyoruz. Bu nedenle geleceğe yönelik planlamalar yapıyoruz. Ancak her yıl 30 bin civarında mesken kullanımımız artıyor. Karamürsel ile Gölcük’ün üst kısımlarında bulunan İhsaniye ve Avcıdere barajlarını biran önce yapacağız. Bu iki baraj toplamda 30 milyon metre küp su tuta biliyor” diye konuştu.

 

80 BİN METRE KÜP ATIK SU DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Kocaeli’nin toplamda 225 milyon metre küp su kapasitesi olduğunu söyleyen Bayram, “Yuvacık Barajı’nın 120 milyon, Kandıra Namazgah Barajı’nın 50 milyon metre küp, mahalli kaynaklar 25 milyon metreküp ile Sapanca’dan almak hakkımız olan 30 milyon metreküp su ile birlikte toplamda 225 milyon su kapasitemiz var. Sanayicimize suyun litresini 8.90 liraya, arıtması olan sanayicilere ise 7.57 liraya su veriyoruz. Diğer illerle karşılaştırdığımız su maliyetleri daha ucuz. Sanayinin kullandığı atık suyu geri dönüşüm yaparak kullanmak istiyoruz. Şuana kadar 80 bin metre küp suyumuz sanayide kullanılmak üzere tekrar dönüştürüldü. Sanayiciden gelecek talebe göre bunu artıra biliriz” dedi.

 

TÜPRAŞ KÖRFEZ ATIK SU MERKEZİNDEN SU ALACAK

TÜPRAŞ’ın Sapanca Gölü’nden su alması konusunda konuşan İlhan Bayram, “TÜPRAŞ’a Sapanca suyu’nun içmede kullanılması gerektiğini yanlarında Körfez atık su arıtma tesisi olduğunu ve buradan TÜPRAŞ’a verebileceğimizi söyledik. TÜPRAŞ, tesisi yapacak biz ise suyun kalitesini yükselterek kullanımlarına verdik. Bu tesiste 45 bin metre küplük suyla ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayacak. Dolayısıyla Sapanca Gölü’nden 45 bin metre küp su az alınmış olacak. Biz geri dönüşüm suyu aboneliği açtıranlara suyun litresini 3 liradan veriyoruz” diye konuştu.

 

ARTIK FİRMALAR ÇED’SİZ GENİŞLEYEBİLECEK

İlhan Bayram’ın ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç söz aldı. Aytaç, yeni çevre etki değerlendirme raporu yönetmeliği hakkında sanayicileri bilgilendirdi. Kapasite artırımı nedeniyle genişlemek isteyen firmaların artık doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurduğunu ifade eden Aytaç, “Eğer daha önce kurulmuş bir firma yeniden kapasitesini artırmak ister ise bakanlık bazen yeni bir çevre etki raporu isteye bilir ya da sen kurulurken bu raporu almışsın yeni bir çevre etki raporuna gerek yoktur deyip doğrudan genişleme hakkı vere biliyor. Ayrıca, 50 bin metre kare kapalı alanlara sahip alışveriş merkezleri için artık valiliklere başvurulacak. Yine 2 bin konut ve üzeri için bakanlığa başvurulurken yapılan değişiklikle 500 konut ve üzeri projeler için başvuru doğrudan valiliklere yapılacak. 3 milyon metre küp ve üzeri malzeme çıkaran yerler içinde başvuru bakanlıktan alınarak valiliklere verildi. Çevre etki değerlendirme süreci için 6 ay olan süre 3 aya indirildi” dedi.



Bizim Kocaeli


Geri Dön