25 / 04 / 2024

Sanayi yatırımları için 60 ay vadeli 6 ay ödemesiz kredi!

Sanayi yatırımları için 60 ay vadeli 6 ay ödemesiz kredi!

Sanayi sektörüne yönelik paketin ayrıntıları netleşti. Kamu ve özel bankalar üretim kredileri için işbirliği yapacak. Şirketlere 60 ay vadeli işletme, 6 ay ödemesiz makine ekipman kredisi verilecek



Hükümet, "kurallı serbest piyasa ekonomisi" başlığı altında radikal adımlar atmaya hazırlanıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelecek yeni ekonomi paketinin ayrıntıları netleşmeye başladı. Buna göre sanayiye özel kredi kanalları açılacak. Bankaları tüketici kredilerinden yatırım ve reel sektöre yöneltecek adımlar hedefleniyor. 


KAMU-ÖZEL İŞBİRLİĞİ 

"Kurallı serbest piyasa ekonomisi" adı altında, gelirinden fazla harcamayana parasının kaynağı sorulacak. Sosyal yardımlarda usulsüz uygulamalara neden olanlar tek tek takibe alınacak. Şüpheli servet artışlarının kaynağına kadar inilecek. İmar değişikliğinden kaynaklanan rantlar adil bir zeminde dağıtılacak. Buna göre belediye, inşaat sektörü, bölgede yaşayan halk ve devlet, katma değerden yararlanabilecek. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın duyurduğu sanayi kesimine özel kredinin ayrıntıları da bu paketle netleşiyor. Kamu ile özel bankalar sanayi kesimine destek için işbirliği yapacak. Başta imalat sanayi olmak üzere çeşitli sektörlere yönelik kredi destek modelleri devreye sokulacak. 60 ay vadeli işyeri kredisi verilecek. Makinelerin fiili üretime geçmesini beklemeden 6 ay ödemesiz ekipman kredi desteği sağlanacak. 


HAMMADDEYE NAKİT PARA 

Hammadde finansmanı için de nakit kredi sağlanacak. Yurtdışı fuarlarda Türk firmalarının rekabet şansını artırmak için fuar sertifika kredileri sağlanacak. İhracat alacaklarına sigorta kolaylığından uzun vadeli işyeri kredilerine kadar bir dizi yeni düzenleme yapılacak. Böylece kredi kanallarının sanayiye yönlendirilmesi sağlanacak. İmalat sanayisinde yerli girdi kullanımına dayalı ve yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçilecek. İşletmelerin borsaya açılma faaliyetleri desteklenecek. Kredi Garanti Fonu'nun kefalet sağladığı işletme sayısı artırılacak. 


KREDİ GARANTİ FONU

Yeni paketle, girişim sermayesi fonları yaygınlaştırılacak. Hakkari, Şırnak, Batman gibi düşük gelirli illerde sanayi yatırımını özendirecek teşvik mekanizmaları devreye konulacak. Sanayi yatırımlarının yanı sıra küçük esnafa yönelik kredi ve finansman şartları iyileştirilecek. Vergi, istihdam ve diğer yükümlülükleri azaltılacak, danışmanlık hizmetleri geliştirilecek. Ayrıca altyapı, kümelenme ve ortaklık faaliyetlerine de destek verilecek.


HİZMETE DESTEK

Hizmet ticaretinde rekabetçi sektörler belirlenecek. Bu sektörleri destekleyecek önlemler alınacak. Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri tutarı 50 milyar dolara çıkarılacak. Teknik müşavirlik sektörüne yönelik destek programı uygulanmaya devam edecek. Üretimin ve ihracatın artırılması için uygun finansman sağlamaya yönelik çabalar devam edecek. Bilgi ve iletişim teknolojileri daha etkin kullanılacak. Lojistik ve ulaştırma altyapısı iyileştirilecek.


Hazal Ateş-Sabah


Geri Dön