26 / 04 / 2024

Sanko, 150 milyon dolar yatırım yaptı, ihracatını 5'e katladı!

Sanko, 150 milyon dolar yatırım yaptı, ihracatını 5'e katladı!

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adil Konukoğlu, Bartın'da kurulu çimento fabrikalarının 150 milyon dolarlık yatırımla yenilenmesiyle üretiminin 4, ihracatlarının da 5 kat arttığını bildirdi...



Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Konukoğlu: "Bartın Çimento Fabrikasında yaptığımız yatırımla üretimimiz 4, ihracatımızda 5 kat arttı" dedi. 


Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adil Konukoğlu, Bartın'da kurulu çimento fabrikalarının 150 milyon dolarlık yatırımla yenilenmesiyle üretiminin 4, ihracatlarının da 5 kat arttığını bildirdi. Konukoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005'te holdingleri bünyesine katılan Bartın Çimento Fabrikasında büyüme kararı almalarının ardından teknolojik iyileştirme ve geliştirme çalışmaları yaptıklarını söyledi. 

Ülkede en eski teknolojiyle üretim yapan tesisin, yatırımlarının tamamlanmasının ardından modern hale geldiğini ifade eden Konukoğlu, şöyle konuştu: "Bu yatırımın yaklaşık 150 milyon dolar maliyeti oldu ve yatırım sürecimiz, beklediğimizden de daha kısa zamanda gerçekleşti. 

Bu sayede hem enerjiden tasarruf sağlamış, hem üretim kapasitemizi arttırmış, hem de torbalı filtreleme sistemine geçerek toz emisyonu olarak dünya standartlarının altında çevreye duyarlı bir üretime geçmiş olduk. Bundan dolayı da çok mutluyuz. Teknolojik yatırımımızla fabrikamızın, yıllık klinker (Çimento yapımında fırından ezilmeden çıkan pişirme ürünü) üretimimiz 1 milyon 200 bin ton oldu. 

Bartın Çimento Fabrikasında yaptığımız yatırımla üretimimiz 4 kat, ihracatımızda 5 kat arttı. İç piyasadaki pay oranımız arttı. Fabrikamız, önümüzdeki dönemde ekonomideki düzelme neticesinde de inşallah kısa zamanda kendini toparlayacaktır." Konukoğlu, Bartın'daki fabrikalarının ülke ekonomisine önemli katkıları olduğunu belirterek, tesisten yurt içi satışlarının yanı sıra Rusya başta olmak üzere Mısır, Cezayir, Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelere de ihracat yaptıklarını belirtti. 

Çimento sektöründe grup olarak yeni hedeflerinin olduğunu anlatan Konukoğlu, "Bu sektör bizim büyümeyi düşündüğümüz bir sektör. Zaman içerisinde teknolojik iyileştirme, geliştirme, kapasite arttırma ve yeni yatırımlarla bu sektörde büyümeye devam edeceğiz. Tabii buradaki en büyük önceliğimiz, tesislerimizin çevreye duyarlı olmasıdır" dedi. 


- İnşaat ve çimento sektörü 


Konukoğlu, inşaat sektörüne bağlı olarak çimento sektöründe de önemli bir canlılık yaşandığını vurgulayarak, özellikle yurt içinde son yıllarda toplu konutların uygun fiyatlarda satılmasının da sektörü olumlu etkilediğini dile getirdi. 

Rusya'nın ekonomosinin büyümesiyle yatırımlarda yenilenme durumu olduğunu, hem altyapı hem de üstyapıda inanılmaz yatırımlar ve değişimler yaşandığını belirten Konukoğlu, şunları kaydetti: "Eski, ihtiyaca cevap vermeyen 40-50 yıllık binalar yıkılıyor ve modern binalar yapıyorlar. Bundan dolayı da çimento tüketimleri, kendi üretimlerinden fazla olduğu için de ithalata yönelmiş durumdalar. Bu da bizim ihracatımızı arttıran etkenlerden biri. 

Sadece Bartın çimento fabrikamızdaki toplam üretimimizin yüzde 25'ni Rusya'ya ihraç ediyoruz. Bartın Çimento ve diğer çimento fabrikalarımızdaki yeni yatırımlarla birlikte yurt içi ve yurt dışı satış miktarlarını ve döviz girdisini arttırmayı hedefliyoruz." 


Ankara Kırmızı Beyaz Gazetesi


Geri Dön