18 / 04 / 2024

Şanlıurfa’da konut fiyatları yüzde 30 arttı!

Şanlıurfa’da konut fiyatları yüzde 30 arttı!

Kredi faiz oranlarının düşmesiyle beraber sektörde canlanma yaşandı. Ev sahibi olmak isteyenler bankalara koştu. Eski günlerini arayan sektör temsilcilerini umutlandı. Faizler düştü ancak konut fiyatları yükseldi.



Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Selahattin Tokmak, fiyatların artması karşısında talebin yoğun olduğunu söylüyor ama piyasada yaşanan belirsizlik yüzünden müteahhitler yeni projelere başlamak için temkinli davranıyor.

“Yaklaşık 6 aydır konut satışlarında yoğunluk vardı” diye konuşan Tokmak, “3 yıldır müteahhitler konut üretimi yapmıyorlardı piyasa belirsizliği ve maliyet artışından dolayı. Faiz oranlarının düşüşü ile daha da çok talep başladı. Satışta olan yeni daireler neredeyse tükendi” dedi. Konut fiyatlarının ciddi oranda arttığından bahsedenTokmak “Buna rağmen talep oldu ve satışlara yansıdı. Yüzde 30 gibi bir artış oldu diyebiliriz. 300 bin TL olan bir daire ortalama 70 ila 100 bin TL arttı” diye konuştu. 

EN YÜKSEK TALEP MAŞUK VE KARŞIYAKA’DA

Urfa Fanatik'ten Ali Güzel'in haberine göre; Şanlıurfa’da konut talebinin en fazla olduğu yerler yeni konutların yükseldiği bölgeler olarak açıklandı. İnşaat olan bölgelerin hepsinde artış yaşandığından bahseden Tokmak, “Özellikle Maşuk ve Karşıyaka bölgelerinde ciddi talep oluştu” dedi. Tokmak, müteahhitlerin yeni projeler için hazırlık yaptıklarını ve birçoğunun temel attığını ifade etti.

FİYAT ARTIŞI KİRALARA DA YANSIDI

Konut fiyatlarındaki artış otomatik olarak kira bedellerine de yansıdı. Tokmak, kiralardaki temel artış nedenini yatırım yapan mülk sahipleriyle ilgili oldunuğu söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: “Gayrimenkul sahipleri daha fazla parayla yaptığı yatırımın karşılığında daha fazla kar marjı bekliyor.”

“KARARSIZLIK EMLAKÇILARA SIKINTI YAŞATIYOR”

Tokmak, mülk sahiplerinden dolayı emlakçıların ciddi sorunları yaşadığını belirterek şu açıklamalarda bulundu: “Emlakçılar bu süreçte çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Mülk sahiplerinin sürekli fiyat artışı yapması ve satmada kararsızlık içinde olması emlakçıları büyük sıkıntıya  düşürmekte.” Sektörde bir keşmekeşlik olduğundan bahseden Tokmak, emlakçılar aracılığıyla konut almak isteyenlere şu tavsiyi yaptı: “Müşterilerin özellikle yeni çıkan yasası kapsamında eğitimli emlakçılar, resmi çalışan sorumlu emlak danışmanlarıyla, ticaret il müdürlüğünün yetki verdiği emlak ofisleriyle ve ŞUTEM’e bağlı ofislerle çalışması piyasayı olumlu etkileyecektir. Bu danışmanlar gerçek piyasa fiyatlarıyla çalışmaktadırlar. Dolaysıyla suni değişen piyasayı göz önünde bulundurarak piyasanın akışını düzene koyabilmektedirler.”


Geri Dön